16 marca 2016 Udostępnij

Acesulfam K, aspartam, sacharyna - niebezpieczne substancje słodzące

substancje słodząceChęć wyeliminowania z diety białego cukru czasem skłania nas do korzystania z różnego rodzaju słodzików. O ile niektóre preparaty słodzące są przez nasz organizm dobrze tolerowane i nieszkodliwe, to z pewnością kilka zasługuje na to, by bacznie się im przyjrzeć. Gdy w grę wchodzi nasze zdrowie, nie warto ryzykować poprawiając smak potraw „podejrzanymi” substancjami.

Sacharyna

sacharyna w czymPierwszą z substancji o złej sławie jest sacharyna oraz jej sole (sól sodowa, potasowa, wapniowa). W składzie produktów jest oznaczana symbolem E 954. Sacharyna jest stosowana do dosładzania dietetycznych napojów bezalkoholowych, a także preparatów farmaceutycznych. Przed laty wykazano jest związek z częstym występowaniem nowotworu pęcherza moczowego u szczurów. Ten fakt spowodował jej wycofanie z rynku w niektórych krajach. Obecnie, przeprowadzane badanie nie wskazują, aby ta substancja miała istotnie tak negatywny wpływ na organizm. Co prawda, spożycie potraw, czy napojów z jej dodatkiem może powodować pokrzywkę, świąd oraz egzemę, mdłości, bóle głowy oraz biegunkę, lecz jest dopuszczona do obrotu. Czy rzeczywiście wcześniejsze hipotezy tak dalece odbiegały od stanu faktycznego? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, niektórych ekspertów obecne wyniki  badań nie przekonują. Już to, że spożycie sacharyny może powodować objawy wcześniej opisane jest wystarczającym powodem, by ograniczyć jej przyjmowanie, a najlepiej całkowicie zrezygnować z produktów zawierającą tę substancję.

Acesulfam K

Acesulfam KAcesulfam K, znany jako E 950 to słodzik oraz wzmacniacz smaku i zapachu. Przez producentów żywności stosowany do wyrobu potraw i napojów „bezcukrowych”. Produkty te mają niewiele kalorii, a dzięki chwytliwym opisom na opakowaniu(np. „sugar free”) są sprzedawane w ogromnych ilościach. Oprócz żywności, tę substancję można spotkać też nagminnie w produktach przeznaczonych do higieny jamy ustnej.

Acesulfam potasu jest bardzo słodki. Już 0,08 g tego produktu wystarczy, aby zastąpić 2 łyżeczki białego cukru.

Spożywanie tej substancji może powodować nadpobudliwość, bóle głowy, choroby układu oddechowego. U zwierząt odnotowano także przypadki chorób nowotworowych. Choć praktycznie zjedzenie pół kilograma tak słodkiego produktu jest niemożliwe, to trzeba pamiętać, że taka dawka może doprowadzić człowieka do śmierci. Obecnie uznaje się, że przyjmowanie acesulfamu potasu, w ilości 9 – 15 mg na każdy kg masy ciała, nie przynosi negatywnych skutków zdrowotnych.

Aspartam

aspartam w gumach do żuciaTa substancja, nazywana w skrócie E951 to wzmacniacz smaku i zapachu oraz słodzik. Jest wykorzystywana do podnoszenia walorów smakowych produktów niskokalorycznych. Znajdziemy go w napojach dietetycznych, gumach do żucia, rozpuszczalnej kawie. Niestety, jest on również stosowany do słodzenia leków dla dzieci. Wytwórcy zachęcają do kupowania towarów z aspartamem, kusząc zapewnieniami o zerowej zawartości cukru. Czy jednak cukier nie byłby mniej szkodliwy od aspartamu?

Przyjmowanie aspartamu można łączyć z pojawieniem się nadpobudliwości, agresji, bólów głowy, zawrotów głowy, migren, a nawet depresji. To tylko niewielka część negatywnych skutków spożywania tej substancji.

Mannitol

mannitol w czymMannitol to produkt słodzący o symbolu E421. Jest stosowany przez producentów w wyrobach takich jak gumy do żucia, galaretki, dżemy, słodycze.

Może wywoływać, nadpobudliwość, wymioty, biegunkę, mdłości i pokrzywkę. Szczególnie stronić od niego powinny dzieci oraz osoby chorujące na cukrzycę.

Słodzik o podobnie brzmiącej nazwie – maltitol, w odróżnieniu od manitolu jest uznawany za nieszkodliwą substancję, o ile jest spożywana w małych iloścach. Warto zwrócić uwagę na tę zbieżność nazewnictwa, by przez roztargnienie nie zaopatrzyć się produkt źle wpływający na nasze organizmy. Symbol maltitolu to E965.

Kwas cyklaminowy

Nie polecamy również kupowania produktów, które w swym składzie zawierają substancję oznaczoną symbolem E952, czyli kwas cyklaminowy. To podobnie jak powyższe preparaty, wzmacniacz smaku i zapachu oraz słodzik.

Kwas cyklaminowy oraz jego sole (wapniowa i sodowa) są składnikami konserw ze słodzonymi dodatkowo owocami, napojów bezalkoholowych, produktów niskokalorycznych.

Spożywanie produktów z zawartością kwasu cyklaminowego może powodować migreny, choroby skóry, świąd, pokrzywkę. Ten preparat źle wpływa na układ rozrodczy, wątrobę, trzustkę oraz inne organy.

czym słodzić

Substancje, które zostały tutaj wymienione nie są wycofane ze sprzedaży, jednak ich zgubny wpływ na organizm powinien powstrzymać nas przed ich przyjmowaniem. Niestety te preparaty są masowo dodawane do przeróżnych artykułów spożywczych, a do tego ich wykorzystanie paradoksalnie zwiększa atrakcyjność napojów i potraw, dzięki przebijającej się skutecznie reklamie o niskiej kaloryczności tych słodzików. Przeróżni eksperci sugerują, aby słodzikami zastępować tradycyjny biały cukier. To tylko część racji. Druga jest taka, by sacharozę zastępować mądrze i wybierać takie preparaty dosładzające, które nie szkodzą naszemu zdrowiu.