19 lipca 2017 Udostępnij

Agrest – zadba o oczy i ukoi nerwy

Dobroczynny wpływ agrestu na zdrowie docenią szczególnie osoby uskarżające się na przemęczenie oczu oraz problemy ze wzrokiem. Agrest to bogate źródło witamin, składników mineralnych, a także luteiny, czyli naturalnego barwnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Ponadto, agrest posiada też wiele innych zastosowań - poznaj je dzięki lekturze naszego artykułu.

Czym jest agrest? To niewysoki krzew z rodziny agrestowatych porastający Europę Środkowo-Wschodnią oraz Południową, Afrykę Północną, a nawet Amerykę Północną. Porzeczka agrest, bo tak fachowo nazywa się ta roślina, produkuje nieduże owoce o charakterystycznym zielonym lub czerwonożółtym ubarwieniu. Owoce agrestu stanowią potężne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika i dobroczynnych kwasów organicznych.

agrest odmiany

Agrest – właściwości i działanie

Agrest chroni oczy

Tym, co wyróżnia go na tle innych owoców, jest wysoka zawartość luteiny. Związek ten należy do grupy karotenoidów, czyli naturalnych barwników występujących w roślinach. Karotenoidy (w tym luteina) są naturalnymi antyoksydantami (przeciwutleniaczami), dzięki czemu pomagają w leczeniu i przeciwdziałaniu nowotworom, chorobom układu krążenia, zaburzeniom układu nerwowego oraz innym dolegliwościom. Jednakże najczęstsze zastosowanie tego związku związane jest z ochroną oka. Luteina jako przeciwutleniacz chroni wzrok przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu oczy nie są podatne uszkodzenia. Co więcej, luteina strzeże oczy przed promieniowaniem ultrafioletowym, działając niczym naturalny filtr. Nic więc dziwnego, że dieta bogata w agrest, którego zarówno miąższ, jak i skórka są bogatym źródłem luteiny, polecana jest osobom cierpiącym na choroby oczu, a także wszystkim, którzy regularnie nadwyrężają wzrok (na przykład poprzez długie oglądanie telewizji czy pracę przy komputerze).

Agrest na trawienie

Agrest posiada również dobroczynny wpływ na trawienie. Owoce agrestu są bogate w błonnik pokarmowy oraz kwasy organiczne wspomagające procesy trawienne. W związku z tym agrest jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na dolegliwości układu trawiennego, takie jak zaparcia, wzdęcia czy zgaga. Na tego typu problemy najlepsze są suszone owoce agrestu, które należy zaparzyć z herbatą lub ziołami.

Agrest uspokaja

Agrest to owoc kojący skołatane nerwy. Jako przebogate źródło potasu, magnezu oraz witaminy B, agrest stanowi znakomity, naturalny środek wzmacniający układ nerwowy, pamięć oraz koncentrację. Oprócz tego, agrest ma właściwości uspokajające i przeciwstresowe.

Agrest wpływa na poprawną pracę jelit i układu moczowego, a jako naturalny środek diuretyczny (moczopędny) pomaga usunąć z organizmu toksyny i inne zbędne substancje.

Dzięki zawartości substancji alkalizujących organizm, agrest zapobiega zakwaszaniu organizmu, dlatego powinien być obecny w każdej diecie zasadowej.

Agrest dla odchudzających się i diabetyków

Co więcej, dzięki wysokiej zawartości błonnika, znikomej kaloryczności oraz niskiemu indeksowi glikemicznemu, owoce agrestu mogą być z powodzeniem stosowane w diecie przez osoby odchudzające się, a nawet cukrzyków.

agrest przetwory

Agrest w kosmetyce

Jako przebogate źródło antyoksydantów agrest jest bardzo popularnym składnikiem kosmetyków. Dzięki wysokiej zawartości luteiny (przeciwutleniacz) oraz witaminy A (działanie przeciwzmarszczkowe) jest często stosowany w kremach i maściach opóźniających starzenie się skóry, a także w maseczkach odmładzających do twarzy.

Maseczka agrestowa – przepis

Pół szklanki dobrze umytych owoców zmiksować, a następnie wymieszać z dwiema łyżkami stołowymi jogurtu naturalnego i jedną łyżeczką mąki ziemniaczanej. Maseczkę nałożyć na oczyszczoną twarz, a następnie zmyć po 15 minutach.

Agrest – przepisy

Surowe owoce agrestu są pyszne, jednak równie smaczne są przetwory, takie jak konfitury, dżemy czy soki. Dzięki dużej zawartości pektyny z agrestu łatwo przyrządza się również doskonałe galaretki owocowe.

Agrest – przetwory

Dżem z agrestu

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców agrestu
  • 150 gram cukru
  • opcjonalnie: sok z pomarańczy i liście wiśni

Agrest dobrze oczyścić, usunąć szypułki, zmielić większe owoce i wrzucić do garnka. Do agrestu dodać kilka łyżek soku z pomarańczy oraz umyte liście wiśni dla aromatu. Całość gotować na wolnym ogniu. Po zmiękczeniu i puszczeniu przez owoce soku stopniowo wsypywać cukier i dalej gotować cały czas mieszając, aż do zgęstnienia soku. Kiedy cukier się rozpuści gotować jeszcze dziesięć minut bez przykrycia. Gorący dżem powlewać do słoików, szczelnie zamknąć i pozostawić do wystygnięcia denkiem do góry.

Sok z agrestu bez cukru

Do przygotowania soku najlepiej użyć nie w pełni dojrzałych, twardych owoców zebranych na początku sezonu (końcówka czerwca). Starannie umyty agrest wrzucić do rondla z gotującą się wodą i podgrzewać na niedużym gazie. Gotować przez kilka minut, a następnie zdjąć przykryty rondel z ognia i odstawić do ostygnięcia. Uzyskany sok przelać do słoików po uprzednim przecedzeniu.
Zapasteryzować - słoje dokładnie zamknąć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą do mniej więcej 3/4 wysokości. Gotować 15-20 minut w zależności od pojemności słoików.

agrest czerwony

Agrest – odmiany

Sadząc agrest w domowym ogrodzie, należy pamiętać, by wybrać odmianę odporną na chorobę zwaną amerykańskim mączniakiem agrestu.

Agrest o owocach zielonych

• Resistenta — odmiana bardzo smaczna, zapewniająca obfite plony. Odporna na mączniaka.
• Invicta — owoce średniej wielkości. Mało podatna na mączniaka.

Agrest czerwony

• Pax — duże, bardzo smaczne owoce. Niewielka podatność na mączniaka.
• Niesłuchowski — owoce średnie lub duże o ciekawym smaku. Duża odporność na mączniaka.
• Kamieniar — owoce średniej wielkości o czerwonej skórce. Smaczna oraz całkowicie odporna na mączniaka.
• Hinnonmaki rot — drobny agrest o słodkich owocach. Odmiana odporna na mączniaka i mrozy.

Agrest – uprawa

Agrest najlepiej uprawiać w dobrze nasłonecznionych i ciepłych miejscach, które są chronione przed wiatrem. W związku, z tym na uprawę doskonale nadają się płaskie tereny, jak i lekkie zbocza o ekspozycji zachodniej lub południowej. Najlepsze z punktu widzenia uprawy agrestu są żyzne, wilgotne gleby gliniaste o lekko kwaśnym odczynie.