5 października 2016 Udostępnij

Awokado - zdrowy tłuszcz zamknięty w małym owocu

awokadoOwoce to prawdziwe źródło zdrowia dla każdego człowieka. Właściwie od dziecka słyszymy o tym, że warto jeść je w jak największej ilości, bowiem zawarte w nich witaminy i minerały są niezbędne do cieszenia się dobrym zdrowiem. Jest w tym mnóstwo prawdy – właściwie każdy owoc występujący na świecie ma do zaoferowania ogromne bogactwo zdrowych dla nas składników. W ostatnich latach coraz popularniejsze w Polsce stają się egzotyczne owoce, które nie występują w naszej części świata. Doskonałym przykładem takiego owocu jest awokado.

W tej części Europy jest ono dość egzotyczne, ale w niektórych regionach świata znane było całe tysiące lat temu. Dziś kupimy je bez problemu nawet w niewielkich sklepach. Warto poznać jego wyjątkowe właściwości i skład, bowiem jest to owoc niezwykle korzystny dla naszego zdrowia.

Skąd pochodzi awokado?

avokadoAwokado, znane również jako smaczliwka, rośnie głównie w obu Amerykach. Badania pokazują, że pierwotnie pochodzi ono z południowych regionów dzisiejszego Meksyku, ale z czasem rozprzestrzeniło się również na inne okolice. Smaczliwka należy do wiecznie zielonych drzew, które występują jedynie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Z południowego Meksyku roślina ta rozprzestrzeniła się na rozległych obszarach całej Ameryki Środkowej oraz Południowej; dziś zasięg jej występowania sięga aż do Peru. 76% światowej produkcji awokado to właśnie kraje Ameryki Południowej. Nieco ponad 11% przypada na kraje afrykańskie. Awokado zostało sprowadzone do Europy i przyjęło się również w niektórych krajach południowych; 2% światowej produkcji tego owocu to kraje takie jak Włochy czy Hiszpania.

Jak jeść awokado?

Awokado ma kształt przypominający nieco polską gruszkę; pod skórką kryje się miąższ o maślanej konsystencji. Owoc najwygodniej je się zwykłą łyżeczką. W samym jego środku znajduje się gruba pestka. Najłatwiej jest po prostu przekroić owoc wzdłuż, aż do pestki. Następnie rozdzielamy go na dwie części, usuwamy pestkę i zjadamy miąższ łyżeczką. Można również obrać owoc ze skórki i pokroić na plasterki.

Właściwości awokado

właściwości awokadoAwokado posiada mnóstwo niezwykle cennych dla naszego organizmu właściwości. Jest to bardzo bogate źródło tłuszczów jednonienasyconych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Występują w nim witaminy z grupy B, a także A, C, PP, K i H. Jest to także jedno z najbogatszych źródeł witaminy E. Występują w nim również istotne dla naszego organizmu minerały, przede wszystkim wapń, fosfor i potas. Jednym z najważniejszych składników awokado jest kwas oleinowy. Dzięki niemu owoc doskonale sprawdza się w przypadku nadciśnienia i różnego rodzaju chorób serca. Zapobiega zawałom i reguluje poziom cholesterolu w krwi. Owoc świetnie wpływa również na pracę układu pokarmowego, leczy bóle żołądka, zaparcia i biegunki. Ma też dobry wpływ na naszą wątrobę. Warto pamiętać, że awokado zawiera dość dużo tłuszczu. Co prawda jest to tłuszcz zdrowy dla naszego organizmu i posiadający mnóstwo istotnych zalet, ale jednocześnie sprawia to, że owoc jest dość kaloryczny. 100 g awokado to około 220 kalorii, przez co osoby odchudzające się i szczególnie dbające o linię powinny uważać z włączaniem go do swojej diety. Z drugiej jednak strony znajdujący się w nim tłuszcz posiada wiele istotnych właściwości prozdrowotnych. Ułatwia przede wszystkim wchłanianie witamin i minerałów z innego pożywienia.

Olej z awokado

olej z awokadoZ samego awokado można również wytwarzać wiele innych produktów, które mają zastosowania zarówno w sztuce kulinarnej, jak i w kosmetyce. Jednym z najważniejszych z nich jest olej z awokado, uważany za jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Charakteryzuje się doskonałym smakiem i można bardzo szeroko wykorzystywać go w swojej kuchni; jednocześnie praktycznie nie zawiera cholesterolu i niezdrowych dla naszego organizmu tłuszczów. Można używać go przy smażeniu, świetnie nadaje się również jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. W takim wypadku znacznie zwiększa on również walory estetyczne dania – posiada bowiem ciekawy, zielonkawy kolor.

Olej z awokado nierafinowany 30 ml

Olej z awokado jest powszechnie wykorzystywany we współczesnej branży kosmetycznej – możemy znaleźć go w składzie wielu różnych produktów. Często spotyka się go w mydłach czy balsamach do skóry, bowiem ze względu na jego właściwości faktycznie ma bardzo pozytywny wpływ na nasz wygląd. Zawarte w nim witaminy pozwalają na utrzymanie młodego wyglądu skóry i zapewniają wygładzanie zmarszczek. Olej poprawia również nawilżenie skóry. Pełni także funkcje ochronne i profilaktyczne. Zapobiega trądzikowi, sprawdza się też w jego leczeniu. Chroni również skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Awokado – przepisy kulinarne

guacamole awokadoAwokado ma bardzo wiele zastosowań w naszej kuchni. W Europie jest ono znane jako zwykły owoc, ale w regionach z których pochodzi odgrywa niezwykle ważną rolę w tradycyjnej sztuce kulinarnej. Prawdopodobnie najbardziej znaną potrawą – czy raczej dodatkiem do potraw – przyrządzaną z tego owocu jest Guacamole - słynny sos spotykany głównie w kuchni meksykańskiej. Jego historia jest jednak znacznie dłuższa, bowiem występował prawdopodobnie już w kuchni azteckiej. Awokado jest jego głównym składnikiem. 

Oprócz samego owocu, do przyrządzenia Guacamole potrzebna jest jedynie odrobina soli i soku z cytryny lub limonki. Przyrządzenie podstawowej wersji jest bardzo proste; miąższ z owocu oczyszczamy z pestek i umieszczamy w naczyniu, a następnie rozgniatamy widelcem na gładką masę. Dodajemy do niego odrobinę soli i soku, aby wzbogacić smak. Jest to jednak sama podstawa, bowiem do Guacamole dodaje się zresztą wiele innych składników, takich jak pomidory, cebula czy czosnek – wszystko zależy od naszego uznania i gustu.

sałatka z awokadoZ awokado można przyrządzać również mnóstwo pysznych sałatek. Ciekawym pomysłem jest na przykład przygotowanie sałatki z kapusty i awokado, wzbogaconej dodatkowo o chrupiące skwarki lub inne warzywa. Na bazie awokado z dodatkiem niewielkiej ilości marchewki i groszku można przygotować także pyszną zupę – krem. Sama konsystencja tego owocu sprawia, że jest on idealnym składnikiem takich potraw.