30 listopada 2016 Udostępnij

Balsamka ogórkowata – co to za cudo?

O tym, że warzywa są bardzo zdrowe i powinny zajmować istotne miejsce w naszej diecie wie chyba każdy człowiek. Dostarczają one niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów, a poszczególne z nich zawierają również mnóstwo innych składników. Regularne spożywanie różnych warzyw jest zatem niesamowicie korzystne dla naszego zdrowia, przez co nikt z nas nie powinien o nich zapominać. Mówiąc ogólnie, w Polsce jada się dużo warzyw – stanowią one ważny element naszej kuchni narodowej.

przepękla - gorzki melon

Warto jednak zauważyć, że istnieje wiele bardzo cennych dla naszego zdrowia warzyw, które są stosunkowo nieznane w naszym kraju. Dobrze jest zainteresować się nimi nieco bliżej, bowiem włączenie ich do swojej diety może znacznie ją urozmaicić i zapewnić nam wiele nowych składników odżywczych. Doskonałym przykładem takiego warzywa jest balsamka ogórkowata. Stosunkowo niewielu ludzi w Polsce wie, co to w ogóle jest i jakie składniki odżywcze zawiera. Tym bardziej warto zatem zainteresować się tym bliżej, bowiem na odkryciu tego warzywa i włączenia go do swojej diety możemy naprawdę sporo skorzystać.

Przepękla – gorzki melon

Balsamka ogórkowata to jedna z kilku nazw, z jakimi możemy się spotkać. Często nazywa się ją również przepęklą ogórkowatą, a powszechnie stosuje się także określenie "gorzki melon". Jest to roślina należąca do rodziny dyniowatych, spokrewniona między innymi z dynią, arbuzem czy ogórkiem. Powszechnie występuje ona w wielu regionach świata, a w niektórych krajach stanowi nawet ważny element tradycyjnej sztuki kulinarnej. Na przykład w Indiach od bardzo wielu wieków znane są jej właściwości lecznicze, przez co chętnie wykorzystuje się ją w medycynie ludowej.

Balsamka – pochodzenie

balsamka - właściwości i zastosowanie

Jak już powiedzieliśmy, balsamka jest rośliną powszechnie znaną w wielu regionach świata. Od dawna spotyka się ją w Europie, stanowi również ważny element medycyny i kuchni ludowej w licznych częściach Azji. Obecnie spotyka się również jej uprawę dla dużą skalę w Ameryce Południowej. Jej "ojczyzną" jest prawdopodobnie Azja. Nie ulega wątpliwości, że już przed całymi wiekami jej właściwości były znane Hindusom, Chińczykom i innym słynnym cywilizacjom tego kontynentu. Bardzo szybko jednak rozprzestrzeniła się na inne regiony i dotarła także do Europy, gdzie również została doceniona. Okazało się, że może być z powodzeniem uprawiana na Starym Kontynencie, co znacznie zwiększyło jej popularność.

Właściwości lecznicze balsamki

Balsamka jest znana nie tylko ze swoich walorów kulinarnych, ale – być może w pierwszej kolejności – z właściwości leczniczych. Przekonało się o tym wiele cywilizacji, szczególnie azjatyckich, bowiem często występuje ona w medycynie ludowej niektórych wschodnich krajów. Owoce same w sobie są bardzo zdrowe, zawierają bowiem mnóstwo cennych witamin i minerałów – stanowią między innymi bogate źródło żelaza. Zmniejszają poziom cholesterolu we krwi i korzystnie wpływają na ciśnienie, dzięki czemu sprawdzają się jako wspomaganie w leczeniu chorób układu krwionośnego. W wielu krajach balsamka jest również tradycyjnym lekarstwem na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe.

Balsamka - zastosowanie i wykorzystanie

uprawa balsamki

O zastosowaniach balsamki w medycynie można pisać bardzo długo. Roślina ta jest po prostu niezwykle zdrowa. Zaleca się ją w profilaktyce bardzo wielu chorób i dolegliwości. Powinni zainteresować się nią osoby o zwiększonym ryzyko zachorowania na choroby serca, nadciśnienie czy nowotwory. Oczywiście, roślina może być również na wiele sposobów wykorzystywana w sztuce kulinarnej. Jej owoce posiadają dość gorzki smak. Jeśli komuś on nie odpowiada, to pokrojone owoce można umieścić na kilka godzin w wodzie z solą. Balsamka przypomina nieco zwykłe ogórki, i podobnie jak one może być wykorzystywana na przykład jako dodatek do sałatek.

Uprawa balsamki

​Balsamka należy do roślin dyniowatych i podobnie jak jej "krewne" – również ona lubi przede wszystkim dobrze nasłonecznione miejsca. Jej uprawa w naszych warunkach klimatycznych jest jak najbardziej możliwa, choć najlepiej sprawdza się do tego przygotowane, przeszklone miejsce. Uprawa jest stosunkowo łatwa, bowiem balsamka nie należy raczej do szczególnie wymagających roślin.