30 listopada 2016 Udostępnij

Balsamka ogórkowata – co to za cudo?

O tym, że warzywa są bardzo zdrowe i powinny zajmować istotne miejsce w naszej diecie wie chyba każdy człowiek. Dostarczają one niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów, a poszczególne z nich zawierają również mnóstwo innych składników. Regularne spożywanie różnych warzyw jest zatem niesamowicie korzystne dla naszego zdrowia, przez co nikt z nas nie powinien o nich zapominać. Mówiąc ogólnie, w Polsce jada się dużo warzyw – stanowią one ważny element naszej kuchni narodowej.

przepękla - gorzki melon

Warto jednak zauważyć, że istnieje wiele bardzo cennych dla naszego zdrowia warzyw, które są stosunkowo nieznane w naszym kraju. Dobrze jest zainteresować się nimi nieco bliżej, bowiem włączenie ich do swojej diety może znacznie ją urozmaicić i zapewnić nam wiele nowych składników odżywczych. Doskonałym przykładem takiego warzywa jest balsamka ogórkowata. Stosunkowo niewielu ludzi w Polsce wie, co to w ogóle jest i jakie składniki odżywcze zawiera. Tym bardziej warto zatem zainteresować się tym bliżej, bowiem na odkryciu tego warzywa i włączenia go do swojej diety możemy naprawdę sporo skorzystać.

Przepękla – gorzki melon

Balsamka ogórkowata to jedna z kilku nazw, z jakimi możemy się spotkać. Często nazywa się ją również przepęklą ogórkowatą, a powszechnie stosuje się także określenie "gorzki melon". Jest to roślina należąca do rodziny dyniowatych, spokrewniona między innymi z dynią, arbuzem czy ogórkiem. Powszechnie występuje ona w wielu regionach świata, a w niektórych krajach stanowi nawet ważny element tradycyjnej sztuki kulinarnej. Na przykład w Indiach od bardzo wielu wieków znane są jej właściwości lecznicze, przez co chętnie wykorzystuje się ją w medycynie ludowej.

Balsamka – pochodzenie

balsamka - właściwości i zastosowanie

Jak już powiedzieliśmy, balsamka jest rośliną powszechnie znaną w wielu regionach świata. Od dawna spotyka się ją w Europie, stanowi również ważny element medycyny i kuchni ludowej w licznych częściach Azji. Obecnie spotyka się również jej uprawę dla dużą skalę w Ameryce Południowej. Jej "ojczyzną" jest prawdopodobnie Azja. Nie ulega wątpliwości, że już przed całymi wiekami jej właściwości były znane Hindusom, Chińczykom i innym słynnym cywilizacjom tego kontynentu. Bardzo szybko jednak rozprzestrzeniła się na inne regiony i dotarła także do Europy, gdzie również została doceniona. Okazało się, że może być z powodzeniem uprawiana na Starym Kontynencie, co znacznie zwiększyło jej popularność.

Właściwości lecznicze balsamki

Balsamka jest znana nie tylko ze swoich walorów kulinarnych, ale – być może w pierwszej kolejności – z właściwości leczniczych. Przekonało się o tym wiele cywilizacji, szczególnie azjatyckich, bowiem często występuje ona w medycynie ludowej niektórych wschodnich krajów. Owoce same w sobie są bardzo zdrowe, zawierają bowiem mnóstwo cennych witamin i minerałów – stanowią między innymi bogate źródło żelaza. Zmniejszają poziom cholesterolu we krwi i korzystnie wpływają na ciśnienie, dzięki czemu sprawdzają się jako wspomaganie w leczeniu chorób układu krwionośnego. W wielu krajach balsamka jest również tradycyjnym lekarstwem na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe.

Balsamka - zastosowanie i wykorzystanie

uprawa balsamki

O zastosowaniach balsamki w medycynie można pisać bardzo długo. Roślina ta jest po prostu niezwykle zdrowa. Zaleca się ją w profilaktyce bardzo wielu chorób i dolegliwości. Powinni zainteresować się nią osoby o zwiększonym ryzyko zachorowania na choroby serca, nadciśnienie czy nowotwory. Oczywiście, roślina może być również na wiele sposobów wykorzystywana w sztuce kulinarnej. Jej owoce posiadają dość gorzki smak. Jeśli komuś on nie odpowiada, to pokrojone owoce można umieścić na kilka godzin w wodzie z solą. Balsamka przypomina nieco zwykłe ogórki, i podobnie jak one może być wykorzystywana na przykład jako dodatek do sałatek.

Uprawa balsamki

​Balsamka należy do roślin dyniowatych i podobnie jak jej "krewne" – również ona lubi przede wszystkim dobrze nasłonecznione miejsca. Jej uprawa w naszych warunkach klimatycznych jest jak najbardziej możliwa, choć najlepiej sprawdza się do tego przygotowane, przeszklone miejsce. Uprawa jest stosunkowo łatwa, bowiem balsamka nie należy raczej do szczególnie wymagających roślin.

Komentarze (0)