19 lutego 2016 Udostępnij

Dieta owocowo-warzywna - najważniejsze informacje

dieta owocowo-warzywnaDieta owocowo – warzywna została opracowana przez dr med. Ewę Dąbrowską. To nowatorska metoda, którą poleca jej autorka, zwłaszcza wtedy, gdy leczenie farmakologiczne nie przynosi spodziewanych efektów.

Współczesna dieta a choroby cywilizacyjne

owoce i warzywa w diecieDzisiejsza żywność w niczym nie przypomina tej sprzed kilkudziesięciu lat. Spożywamy coraz większe ilości produktów wysoko przetworzonych, rafinowanych (pozbawionych błonnika, mikroelementów oraz witamin), żywność jest poddawana wysokim temperaturom, co powoduje niszczenie enzymów i zmianę struktury białek.

Wydaje się, że nie ma innego powodu tak szybko postępującego wzrostu zachorowań na nowotwory, zawały, czy cukrzycę.

Nasze organizmy nie są przystosowane do tak drastycznej zmiany diety. Ich potrzeby pozostają niezmienne od setek lat. Zdaniem autorki diety, powrót do naturalnego żywienia może być antidotum na choroby cywilizacyjne.

Istota diety owocowo – warzywnej

To okresowa kuracja mająca charakter postu. W trakcie diety dostarczamy organizmowi odpowiednią ilość enzymów, mikroelementów, witamin. Alkalizujemy i odtruwamy organizm, wzmacniamy mechanizmy prowadzące do samouleczenia, przywracamy zdrowie.

Początkowo dieta polega na głodówce leczniczej, po jej zakończeniu stopniowo dołącza się stałe naturalne pokarmy, głównie warzywa, owoce, ziarna, rośliny strączkowe, małe ilości produktów odzwierzęcych.

Jak wygląda dieta warzywno – owocowa?

Pierwsze dni

dieta dąbrowskiejPrzez pierwsze dni, do kilku tygodni wskazane jest spożywanie warzyw niskoskrobiowych, tj. korzeniowych (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew), kapustnych (kapusta, kalafior, brokuł), cebulowych (cebula, por, czosnek), dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki), psiankowate (pomidor, papryka), liściaste (sałata, natka pietruszki, zioła).

W tym okresie można też przyjmować niewielkie ilości niskocukrowych owoców: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód.

Dr Dąbrowska poleca zielone soki pochodzące z zielonych pędów roślin, np. z natki pietruszki, selera naciowego, botwiny, mniszka, pokrzywy, szczawiu, brokuła, kapusty, sałaty, kiełek lucerny, trawy pszenicy. Soki są bogate w chlorofil, a jego budowa jest zbliżona do hemoglobiny. Enzymy zawarte w sokach działają oczyszczająco, odtruwają organizm, odnawiają krew, przyspieszają trawienie, odkwaszają, dostarczają tlenu, energii, witamin i minerałów.

Napoje zalecane w trakcie diety to woda, soki warzywne i owocowe, herbaty owocowe i ziołowe, kompoty bez cukru, wywary z warzyw.

Nie należy spożywać chleba, kasz, oleju, itp. Trzeba też zrezygnować z kawy, mocnej herbaty, alkoholu oraz z palenia papierosów.

Wskazania dla osób stale przyjmujących leki

dla kogo dieta owocowo-warzywnaOsoby, które przyjmują na stałe leki, powinny szczególnie kontrolować swój stan zdrowia w okresie stosowania diety, mogą ujawnić się bowiem działania uboczne farmaceutyków. Wraz z dietą normalizuje się ciśnienie tętnicze oraz poziom cukru, dlatego powinno też nastąpić stopniowe ograniczanie dawek lekarstw hipotensyjnych, moczopędnych i przeciwcukrzycowych.

Dieta owocowo – warzywna nie zawiera cholesterolu, co prowadzi do obniżenia jego zawartości we krwi. Osoby, które przyjmują leki na obniżenie cholesterolu powinny monitorować poziom cholesterolu i w miarę spadków ograniczać leki.

Przyjmowanie leków oraz reakcje organizmu powinny też obserwować osoby przyjmujące leki przeciwkrzepliwe, czy insulinę.

Wszelkie zmiany w przyjmowaniu leków należy przeprowadzać pod kontrolą lekarza.

Ruch w czasie diety
dieta i ruch

Autorka diety owocowo – warzywnej zaleca jak najwięcej ruchu, w tym spacery, gimnastykę, ćwiczenia oczu według Batesa, pływanie, siłownia itp. Ruch wspomaga wydalanie toksyn z organizmu, a co za tym idzie, jest naturalnym sprzymierzeńcem diety.

Dla kogo jest dieta owocowo – warzywna?

Tę dietę mogą stosować osoby, które chcą oczyścić organizm z toksyn, zdobyć dodatkową energię, poprawić jakość snu, zwiększyć wydolność organizmu, poprawić sprawność umysłu. Szczególnie dieta polecana jest osobom z:

  • osłabioną odpornością: częste infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, alergie jak katar sienny, czy astma, także nietolerancje pokarmowe jak migrena, mięśniobóle, choroby z autoagresji jak gościec reumatoidalny, zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół „suchego oka”, a także choroby skóry takie jak łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema itp.,
  • schorzeniami neurologicznymi: padaczka, udary niedokrwienne mózgu, zaburzenia pamięci, nerwica, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane,
  • chorobami endokrynologicznymi takimi jak: zaburzenia miesiączkowania, klimakteryczne, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoka prolaktyna, czy nadmiar estrogenów, torbiele jajników.

Jak twierdzi dr Dąbrowska, dieta może być skuteczna również w leczeniu niepłodności oraz nawracających poronieniach. Innym schorzeniem, które ustępuje pod wpływem zmiany zwyczajów żywieniowych na naturalne pokarmy jest zespół metaboliczny X, dotyczący osób cierpiących na otyłość, nadciśnienie, cukrzycę typu II, chorobę wieńcową, zrośnięte by-passy, zakrzepicę, obrzęki.

Dieta ta może pomóc w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów, paradontozy, także zaćmy, żylaków, wrzodów żołądka, polipów itp.

Kto nie powinien stosować diety owocowo – warzywnej?

Z tej diety powinny zrezygnować osoby:

  • cierpiące na trudny do opanowania lęk przed dietą, który wyzwala w organizmie reakcje stresowe, które uniemożliwiają włączenie się własnych samoleczących mechanizmów.
  • stosujące leki hamujące układ immunologiczny takie jak na przykład hormony sterydowe czy cytostatyki, również posterydowa lub autoagresyjna niedoczynność nadnerczy (choroba Adisona).
  • cierpiące na choroby wyniszczające jak: krańcowa niewydolność narządów, choroba nowotworowa w stadium zaawanowanym, stany związane ze wzmożonym metabolizmem jak nadczynność tarczycy, okres ciąży, karmienia, u małych dzieci, u dziewcząt w okresie dojrzewania. Dieta jest przeciwwskazana w przypadku transplantacji narządów np. nerek i w ciężkich depresjach.
Zakończenie głodówki

Po zakończeniu kuracji, stopniowo włączamy pełnowartościowe pożywienie, naturalne, głównie pochodzenia roślinnego, nieprzetworzone. Okresowy post należy stosować regularnie co jakiś czas, np. 1-2 dni w tygodniu lub 1 tydzień w miesiącu.