8 marca 2016 Udostępnij

Erytrol - czy popularny słodzik jest zdrowy?

​Erytrol to bardzo dobre rozwiązanie dla osób, które nie wyobrażają sobie życia bez odrobiny słodyczy. Jest słodzikiem należącym do grupy alkoholi polihydroksylowych. Ma niską wartość energetyczną i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. To zdrowy słodzik o zerowym indeksie glikemicznym, co powoduje, że bezpiecznie mogą go zażywać również cukrzycy. Erytrol hamuje rozwój próchnicy, zabezpiecza też organizm przed wpływem wolnych rodników. Ten słodzik wspomaga odchudzanie, nie zawiera kalorii.

Gdzie występuje erytrol?

występowanie erytrolu Naturalne miejsce występowania ertytrolu to pyłek kwiatowy, owoce (gruszki, melony, winogrona), grzyby kapeluszowe, owoce morza, napoje fermentowane, algi morskie i porosty.

Słodzik oferowany przez sklepy nie jest pozyskiwany z żadnych z tych miejsc. Jest wynikiem syntezy dokonywanej przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z gliceryny odpadowej.

Wspomniane drożdże są pozyskiwane z gleby lub produktów spożywczych, takich jak: oleje roślinne, margaryna, majonez, sery pleśniowe. Gliceryna odpadowa jest produktem ubocznym w procesie wytwarzania biopaliw. Taki sposób uzyskiwania erytrolu jest bardzo opłacalny dla producentów, bo nie wiąże się z wysokimi kosztami.

Smak erytrolu

Erytrol nie jest aż tak słodki jak biały cukier. Jego słodycz jest mniejsza o ok. 30%. Ta cecha powoduje, że trzeba użyć go nieco więcej niż powszechnie stosowanego cukru, by uzyskać ten sam stopień słodyczy.

Erytrol ma dość atrakcyjny smak na tle innych słodzików. Stwarza wrażenie przyjemnego chłodu, przy tym nie pozostawia obcego posmaku w ustach. Te właściwości sprawiają, że wytwórcy niekiedy łączą go z aspartamem. W ten sposób niwelują nieco smak odbiegający od słodkiego, zwiększają też słodycz aspartamu.

Wpływ erytrolu na zdrowie

Erytrol nie jest wchłaniany przez organizm człowieka. W niezmienionej formie zostaje wydalony z organizmu. Ta cecha wyróżnia go na tle innych słodzików oraz cukru. Erytrol nie zawiera enzymów, które powodowałyby jego rozpad w organizmie. Ksylitol, sorbitol, czy maltitol ulegają takiemu rozpadowi, rozkładają się w ciele, fermentują w jelitach, mogą wywoływać biegunkę. Erytrol nie powoduje tego typu przykrych dolegliwości.

zdrowotne działanie erytroluTen słodzik ma też tę zaletę, że nie zmienia poziomu glukozy we krwi. Jego indeks wynosi dokładnie zero. Jest więc świetnym sposobem na osłodzenie życia cukrzyka.

Do tej pory wspomnieliśmy o neutralnym charakterze erytrolu, ale ma on również pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki niemu możemy zahamować proces fermentacji niektórych cukrów przez bakterie w jamie ustnej. Zapobiegamy w ten sposób rozwojowi próchnicy.

Słodzik jest też antyoksydantem chroniącym organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Wspomaganie odchudzania

 

biały cukier i erytrol

Erytrol z powodzeniem mogą stosować osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy. To substancja o niskiej wartości energetycznej, jej zażywanie nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, a wręcz przyczynia się do spadku masy ciała.

Jak wygląda wartość energetyczna erytrolu na tle białego cukru? Kilogram słodzika dostarcza 0,2 do 0,4 kcal (niekiedy na opakowaniu znajduje się informacja o bezkaloryczności tego produktu, jak widać ​nie do końca jest to twierdzenie prawdziwe, choć z pewnością jest bliskie prawdy). 1 kg białego cukru dostarcza 4 kcal.

Erytrol nie tylko w porównaniu z białym cukrem jest bezkonkurencyjny. To najmniej kaloryczny słodzik ze wszystkich dostępnych na rynku.

Czy erytrol ma działania uboczne

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oświadczyła, że erytrol to produkt spożywczy całkowicie bezpieczny.

Erytrol może być spożywany nawet w bardzo dużych ilościach, bez szkody dla organizmu.