8 lutego 2016 Udostępnij

Jak obniżyć cholesterol w szybki i naturalny sposób?

jak obniżyć cholesterolCholesterol dzieli się na tzw. „dobry” i „zły”. Ten dobry, oznaczony skrótem HDL, to lipoproteiny wysokiej gęstości. Transportują one cholesterol z organizmu do wątroby, a tam ulega on przemianie. Zły cholesterol (LDL), czyli lipoproteiny o niskiej gęstości transportuje cholesterol z wątroby do organizmu. Cholesterol, dzięki tym lipoproteinom niezwykle szybko przedostają się do krwi, oblepiają ścianki naczyń krwionośnych zmniejszając ich światło, a nawet tworząc zatory. Cholesterol LDL w organizmie prowadzi do powstania miażdżycy. Obecnie cierpi na nią ok. 5 mln Polaków.

Czy można zniwelować cholesterol?

Cholesterol jest wytwarzany przez ludzki organizm i jest on produkowany tylko w takiej ilości, w jakiej jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania. Pełni on ważną rolę w:

cholesterol w organizmie- syntezie hormonów płciowych – testosteronu, estrogenów;
- budowaniu hormonów kory nadnerczy, czyli kortyzolu;
- syntezie witaminy D3;
- w procesie trawienia tłuszczów;
- budowie błony komórkowej;
- ochronie włókien nerwowych przed uszkodzeniem.

Cholesterol jest więc niezbędny, o ile jego ilość jest na prawidłowym poziomie. Problem tkwi w tym, że bardzo dużą ilość cholesterolu przyjmujemy wraz z pożywieniem, a ściśle rzecz biorąc, z posiłkami obfitymi w mięso. W ten sposób gromadzimy nadwyżki tej substancji. Te, nadmierne ilości nie tylko można, ale i trzeba redukować.

Szybki powrót do normalności

Jeśli badania wykażą, że cierpimy na nadmiar cholesterolu, możemy w krótkim czasie obniżyć jego poziom. Jak to możliwe? Należy zrezygnować z potraw mięsnych. Niekiedy słyszy się, że należy ograniczać spożycie mięsa wołowego i wieprzowego, natomiast mięso drobiu, czy ryb, jest w miarę bezpieczne. Przy dużym nagromadzeniu cholesterolu we krwi, warto rozpatrzyć jednak całkowitą rezygnację z mięsa, bowiem cholesterol jest obecny w każdym rodzaju mięsa, także tym, z ryb.

Kiedy, na skutek odstawienia potraw mięsnych, poziom cholesterolu obniży się do normalnego poziomu, można stopniowo włączać do diety niewielkie ilości tego produktu.

Dieta przy zbyt dużym poziomie cholesterolu

dieta przy wysokim poziomie cholesteroluPodwyższony cholesterol we krwi to niestety, nie jest domena starszych ludzi. Coraz częściej cierpią nań młode osoby. Winna jest temu dieta obfitująca mięso, tłuszcz i szybkie, wysoko przetworzone jedzenia.

Przede wszystkim należy dietę bogatą w mięso zamienić na dietę bogatą w warzywa i owoce. Rośliny bowiem, w ogóle nie zawierają cholesterolu, natomiast ilość witamin, minerałów i innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest w nich ogromna. Warzywa i owoce są źródłem błonnika oraz flawonoidów. Błonnik w jelitach, przeciwdziała wchłanianiu cholesterolu, natomiast flawonoidy przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy.

Należy unikać produktów wysokoprzetworzonych. To pokarmy, które zanim trafią do naszego żołądka przebywają bardzo długi proces produkcyjny, obróbki, wzbogacania różnego rodzaju dodatkami. Taka żywność zawiera w sobie bardzo dużą ilości tłuszczów uwodornionych (np. tłuszcze cukiernicze) oraz tanich olejów rafinowanych.

Kolejną grupą pokarmów, które trzeba wyeliminować z diety są produkty zawierające białą mąkę, a więc wszelkiego rodzaju bułki, biały chleb, wyroby cukiernicze, itp.

Drogą do zwiększenia poziomu „złego” cholesterolu jest też spożywanie homogenizowanych przetworów mlecznych. Homogenizacja polega na rozbijaniu cząsteczek tłuszczu mleka krowiego. W ten sposób małe (rozbite) cząstki tłuszczu wchłaniamy do organizmu.

Warto zastąpić oleje rafinowane i margaryny, olejem lnianym. Nierafinowany olej lniany jest dużo cenniejszym źródłem kwasów Omega – 3, aniżeli ryby. Cenne dla naszej diety są również  nierafinowane oleje, wyciskane na zimno naturalne oleje, np. oliwa z oliwek extravergine, czy olej kokosowy.

Które produkty warto włączyć do diety?

dieta przy wysokim cholesteroluWspomnieliśmy już o bogactwie oleju lnianego. Do codziennego menu należy też włączyć siemię lniane, cenne źródło błonnika. Godne polecenia są również nasiona babki płesznik. 2 -3 łyżeczek nasion należy zalać letnią wodą i wypić po napęcznieniu. Kolejne zioło przydatne w walce z cholesterolem to ostropest plamisty. Reguluje on perystaltykę jelit, oczyszcza i obniża właśnie poziom cholesterolu.

Warto też jeść orzechy. Bez względu na to, czy są to orzechy włoskie, brazylijskie, nerkowce, laskowe, czy macadamia, wszystkie są bogate w kwasy tłuszczowe Omega - 6, witaminy i minerały.

Warzywa i owoce należy jeść w postaci naturalnej, zaleca się zwłaszcza picie świeżo wyciskanych  soków z owoców i warzyw. Świetnie działają również owoce suszone.

Jeśli lubisz pić herbaty, wybieraj herbaty, które działają alkalizująco, np. Yerba Mate, herbata zielona i wszelkie herbaty ziołowe i owocowe (z wyjątkiem tych, które zawierają żurawinę).

Z jakich potraw trzeba zrezygnować?

redukcja cholesterolu

Redukcja cholesterolu we krwi musi wiązać się z ograniczeniem lub całkowitą rezygnacją z pewnych rodzajów potraw. Należą do nich:

  • mięsa – wieprzowego, kaczki, gęsi;
  • podrobów;
  • smalcu, łoju;
  • wędlin;
  • sera żółtego;
  • śmietany;
  • masła;
  • jaj, a szczególnie żółtek jaj;
  • ciast – zwłaszcza tortowych i francuskich
  • fast-foody.