18 marca 2016 Udostępnij

Jak wybierać zdrowe produkty?

jak wybierać zdrowe produktyTemat wybierania w sklepie tego, co przydatne i zdrowe dla naszego organizmu jest wciąż żywy. Niezmiernie trudno jest zrezygnować z całej masy kusząco opakowanych towarów, zwłaszcza, gdy do marketu wpada się prosto po pracy, z pustym żołądkiem. W takich chwilach chwytamy to, co w naszym mniemaniu szybko ugasi głód i pragnienie. Najczęściej są artykuły, które absolutnie przeczą filozofii zdrowego odżywiania.

zdrowe zakupyZawsze dbajmy o to, by do sklepu wybierać się po posiłku, a pod ręką mieć przygotowaną wcześniej listę towarów, których naprawdę potrzebujemy. Pilnując tego porządku jesteśmy w stanie znacznie ograniczyć zbędne wydatki, kupowanie produktów w nadmiarze, wyrzucania zepsutego jedzenia do kosza i niezdrowego odżywiania się. Dobrym rozwiązaniem może też okazać się kupno produktów w e-sklepach z artykułami spożywczymi. W komfortowych warunkach możemy porównać ceny za kilogram danego produktu, upewnić się, czy na pewno nie ma go w lodówce i przemyśleć, czy jest ona nam potrzebny w najbliższych dniach. Co ważniejsze, mamy więcej czasu na przyjrzenie się składowi tych produktów! Jeśli jesteś zwolennikiem odwiedzin w tradycyjnym sklepie, postaraj się zapewnić sobie spokój i czas na przeanalizowanie etykiet tego, co wkładasz do koszyka.

Na co zwrócić szczególną uwagę?

Wartość odżywcza produktu – ilość kalorii. Ta wielkość jest zawsze podawana na opakowaniu w odniesieniu do 100 gram produktu.

Zdrowotna jakość towaru – oceń, czy zawartość białka, tłuszczu i węglowodanów jest dostatecznie niska, przy jednoczesnym, wysokim udziale witamin i składników mineralnych.

przemyślane zakupy

Termin przydatności do spożycia – warto nauczyć się rozpoznawać świeży towar taki jak np.: mięso, czy ryby. Nie należy ich kupować w dużych ilościach (na zapas). Zawsze należy przyjrzeć się opakowaniom, sprawdzić, czy nie są one uszkodzone, naderwane, pęknięte.

Sposób przechowywania świeżych produktów – zwracaj uwagę, czy żywność w sklepie jest prawidłowo przechowywana. Czy artykuły szybko psujące się znajdują się w zamrażarkach i lodówkach. Zaopatrz się też w torbę termoizolacyjną, jeśli chcesz kupować produkty mrożone. Pamiętaj, że artykuły żywnościowe raz rozmrożone nie powinny być zamrażane ponownie.

Dbaj o to, by kupować produkty z niską zawartością tłuszczu, np. mleko o zawartości 2% tłuszczu, chude sery. Unikaj tłustych serów, serów pleśniowych, topionych, homogenizowanych. Podobnie, przyglądaj się produktom mięsnym.

Pozostając przez chwilę przy mięsie, pamiętaj, by przynajmniej raz w tygodniu spożywać czerwone mięso, które jest znakomitym źródłem żelaza. W diecie powinno się także znaleźć mięso ryb (przynajmniej 2 razy w tygodniu).

Kupując oleje, sprawdzaj, czy nadają się do smażenia i pieczenia, czy tylko do stosowania na zimno.

Czytaj, w jaki sposób produkty zostały przyprawione. Jeśli została już do nich dodana sól, nie doprawiaj ich ponownie.

jak robić zdrowe zakupy

Staraj się zastępować słodycze świeżymi owocami, ewentualnie owocami suszonymi.

Zamiast kolorowych napojów słodzonych i gazowanych, kupuj wodę mineralną, niegazowaną, soki owocowe i warzywne oraz napoje mleczne.

Badaj, jak wiele soli, dodatków barwiących, polepszaczy, wzmacniaczy smaku, konserwantów, stabillizatorów i innych temu podobnych niezdrowych dodatków zostało umieszczone w produkcie.

Podobnie, jak zwracasz uwagę na substancje szkodliwe, szukaj też produktów, które zawierają maksymalną ilość składników wspomagających Twoje zdrowie. Kupuj te artykuły, które są wzbogacane witaminami, składnikami mineralnymi, itp. Do najczęściej uszlachetnianych w ten sposób produktów należą mleko i jego przetwory, tłuszcze (margaryny), płatki śniadaniowe, makarony, soki z owoców i warzyw, a nawet ciasta.