11 stycznia 2016 Udostępnij

Jak wybrać blender?

idealny blenderBlender jest urządzeniem bardzo przydatnym w każdym domu. Szczególnie doceniany jest jednak tam, gdzie przygotowywane są posiłki dla małych dzieci  lub osób mających problem z gryzieniem i przeżuwaniem pokarmów, np. osób starszych lub po różnego rodzaju operacjach.

W czym pomoże nam blender?

To urządzenie doskonale radzi sobie z miksowaniem, rozdrabnianiem i mieszaniem pokarmów.  Rodzice mogą używać go do przygotowywania gęstych, treściwych zupek i komponowaniu rozmaitych deserków dla swoich pociech. Urządzenie przydaje się również przy gotowaniu zup, kremów.  Blender może być wykorzystywany do rozdrabniania orzechów i innych twardych pokarmów.

Blender ręczny czy stacjonarny?

blender stacjonalnyW handlu dostępne są dwa rodzaje tego urządzenia. Blender ręczny jest urządzeniem o niewielkich rozmiarach. Łatwo go schować dysponując nawet niewielką ilością miejsca. Jest wyjątkowo poręczny. Do jego użycia wystarczy dowolna miska lub garnek.

Blender ręczny zazwyczaj ma dość małą moc silnika, dlatego gorzej radzi sobie z rozdrabnianiem orzechów, twardych, surowych warzyw, czy kruszeniem lodu.

Blender stacjonarny, zwany również kielichowym, jest większy i w wyposażeniu posiada specjalną misę. Dzięki temu możliwa jest samodzielna praca urządzenia.

Stacjonarne urządzenia dysponują silnikiem o większej mocy. Nie będzie tu problemu z miksowaniem i rozdrabnianiem twardych pokarmów.

Czym kierować się przy wyborze blendera?

Moc urządzenia

moc blenderaPrzy wyborze określonego modelu urządzenia, należałoby wziąć pod uwagę, jakiego rodzaju substancje zamierzamy przecierać, czy też rozdrabniać.

Blendery ręczne najczęściej wyposażone są w silniki o mocy 600 – 700 Watów. Taka siła wystarczy do przetarcia w miarę miękkich owoców lub warzyw, ugotowanego mięsa, przygotowania ciasta naleśnikowego, ewentualnie rozdrobnienia niewielkiej ilości lub stosunkowo miękkich ziaren.

Urządzenia stacjonarne dysponują silnikami o mocy ok. 1 500 Watów. To moc wystarczająca, by poradzić sobie z surowymi, twardymi warzywami, orzechami, lodem itp. trudnymi do rozdrobnienia substancjami.

Przy okazji mocy, warto wspomnieć o urządzeniach bezprzewodowych, dostępnych na rynku. Blendery, które można stosować bez konieczności przebywania w jednym miejscu, w pobliżu gniazda elektryczne, wydają się bardzo atrakcyjnym pomysłem. Jest jednak zasadniczy minus tego rodzaju produktów – niewielka moc urządzenia, wynosząca ok. 200 Watów. Trzeba przyznać, że nawet w porównaniu z ręcznym blenderem na przewodzie, blender bezprzewodowy jest bardzo słaby.

Materiały użyte do produkcji blendera

blender GreenisUchwyt blendera jest zazwyczaj wykonany z tworzywa sztucznego. Ta część urządzenia nie jest specjalnie narażona na uszkodzenia, a tworzywo jest przyjemne w dotyku. W odniesieniu do dolnej części maszyny, czyli osłony noży, warto wybrać blender o nodze wykonanej ze stali nierdzewnej. Taka budowa urządzenia daje pewność, że materiał nie pęknie lub nie stopi się pod wpływem wysokiej temperatury.

Hałas

Głośna praca urządzenia to nie jest odpowiedni standard na dzisiejsze czasy. Większość producentów dba, by ich modele spełniały pod tym względem oczekiwania klientów. Warto jednak przed zakupem upewnić się, czy wybrany blender pracując, np. nie obudzi śpiącego dziecka. Paradoksalnie, urządzenia o mniejszej mocy, bywają dość głośne.

Czas pracy urządzenia

Niekiedy jest to czas bardzo krótki, w skrajnych przypadkach praca może trwać zaledwie 15 sekund. Jeśli urządzenie ma naprawdę być pomocą w kuchni, przed zakupem warto sprawdzić ten parametr w instrukcji lub u sprzedawcy.

Noże

Podstawowe wyposażenie blendera to noże dwuskrzydłowe. Bogatsze wersje posiadają noże czteroskrzydłowe, które dokładniej rozdrabniają pokarm. Na rynku dostępne są również blendery z ostrzami wymiennymi, pozwalającymi na skorzystanie z dodatkowych funkcji urządzenia.

Szybkość blendowania

Bardzo przydatna jest funkcja regulowania prędkości. Niektóre urządzenia posiadają funkcję ręcznego ustawiania stopnia prędkości, gdzie do wyboru pozostaje kilka jej poziomów.

W sprzedaży są również urządzenia z płynną regulacją prędkości za pomocą przycisków + i -. W tym przypadku blender stopniowo przyspiesza lub zwalnia.

Opcjonalnie występuje funkcja turbo, czyli maksymalna prędkość pracy urządzenia.

Możliwość wyboru prędkości jest dość istotna, zwłaszcza, gdy rozdrabniamy większą partię pokarmu lub, gdy np. ze względu na dość płytkie naczynie, chcemy uniknąć wydostawania się (rozpryskiwania) pokarmu na zewnątrz misy.

Funkcje dodatkowe

rozdrabnianie pokarmuPodstawowym zadaniem blendera jest rozdrabnianie pokarmu. Jednak producenci udostępniają też szereg opcji dodatkowych, dołączając do tradycyjnej nogi, odpowiednie końcówki . Do najbardziej popularnych należy funkcja ubijania piany z białek lub śmietany. Część dostępnych na rynku produktów umożliwia też spienianie mleka. To świetny dodatek dla osób doceniających smak kawy, w jej różnych postaciach.

Dodatkiem do standardowego wyposażenia blendera mogą być również pojemniki, w których nie tylko wygodnie rozdrabnia się pokarm, ale można go również przechować.