13 stycznia 2016 Udostępnij

Jaką wyciskarkę kupić?

wyciskarka do soków

Producenci wyciskarek do soków dbają o to, by klienci mieli w czym wybierać. Na rynku dostępne są wyciskarki poziome i pionowe. Różnią się one nie tylko budową, ale też dostępnością określonych funkcji. Które urządzenie najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni?

Kupno wyciskarki do soków wiąże się ze sporym wydatkiem. Wysoką cenę urządzenia doskonale rekompensuje jakość sporządzanych w nim soków. Jednak zdrowie płynące z przygotowywanych napoi to nie jedyny walor, który powinien nas cieszyć. Urządzenia oferują rozmaite funkcje, które powinniśmy dobierać zgodnie z własnymi preferencjami. Przyjrzyjmy się więc wyciskarkom nieco dokładniej.

Wyciskarki do soków - sklep

Jakie rodzaje potraw można przygotować w wyciskarce?

Ilość dostępnych opcji jest uzależniona od rodzaju urządzenia.

wyciskarka pionowaWyciskarki pionowe służą do wyciskania soku z owoców i warzyw, w tym z korzeni oraz liści. Umożliwiają również przygotowywanie mleczek z soi, orzechów, kokosów, migdałów, itp. Do sprawdzonych wyciskarek pionowych należą: Hurom HU-100, HU-400 i HU-500, Omega VRT-350 jak i polskiej produkcji zelmerowski JuiceMaker.

Wyciskarki pionowe pozwalają na szerszy zakres działań. Dzięki nim możliwe jest przygotowywanie nie tylko soków i mleczek, ale również sorbetów,  lodów, posiłków dla niemowlaków, masła orzechowego, migdałowego i domowych makaronów. Wśród tych urządzeń godne uwagi są wyciskarki jedno-ślimakowe: Champion 2000, Omega 8004 i 8006  oraz wyciskarki dwuślimakowe Green Star Elite i Angel 5500, 7500 i 8500.

Szybkość i wygoda korzystania z urządzenia

świeżo wyciskany sok z pomarańczyWyciskarki poziome oferują więcej funkcji do wyboru, ale jak w wielu innych przypadkach, tak i tu obowiązuje zasada, coś za coś. Urządzenia te bowiem, swoje podstawowe zadanie - sokowanie, wykonują bardzo długo. Inną wadą jest mały otwór wsadowy. Rodzi to konieczność krojenia owoców i warzyw na mniejsze części, utrudnia też wrzucanie przygotowanych surowców do wyciskarki. Przy wyciskarkach poziomych naszej pracy nie wspomaga grawitacja, trzeba więc korzystać z popychacza, który doprowadzi owoce i warzywa do pracującego ślimaka.

Zupełnie inaczej wygląda praca wyciskarki pionowej. Tu w zamian za utratę kilku funkcji dodatkowych (przygotowywanie makaronu, czy masła orzechowego) zyskujemy na prędkości sokowania. Wyciskarki pionowe są wyposażone w znacznie większe ślimaki, mają one nie tylko większą średnicę, ale również większą powierzchnię zgniatania. Dzięki temu praca postępuje sprawniej. Urządzenia te mają większe otwory wsadowe, co oznacza, że mniejszych owoców w ogóle nie trzeba kroić, a większe wystarczy pokroić na dwie lub cztery części. Nie trzeba wspomagać się też popychaczem, gdyż działa tu prawo grawitacji. Cała nasza praca polega zatem na dorzucaniu kolejnych owoców, czy warzyw.

Prędkość rotacyjna ślimaka

szybkość wyciskarkiNa ten parametr należy zwrócić uwagę, decydując się na zakup wyciskarki poziomej (wertykalnej). W wyciskarkach pionowych, szybkość jest na tyle przyzwoita, że szybkość ich pracy nie stanowi problemu.

Zaletą wyciskarek do soków jest fakt, iż pozyskują sok „na zimno”. Dzięki temu nie dochodzi do zubożenia napoju o wartościowe substancje na skutek podwyższonej temperatury w urządzeniu, czy napowietrzania soku.

Aby uzyskać taki efekt, optymalna prędkość rotacyjna urządzenia nie powinna przekraczać 200 obr/min. Wyciskarki spełniają ten wymóg z nawiązką, gdyż ich przeciętna prędkość nie przekracza nawet 100 obr/min.

Problemem może być jednak zbyt wolna praca wyciskarek poziomych. Dlatego niektórzy producenci oferują wyciskarki hybrydowe. Są to urządzenia wyposażone w dodatkowe noże, które powodują skrócenie procesu wyciskania, przez szybsze rozdrabnianie. Noże umożliwiają osiąganie szybkości pracy dorównującej prędkości wyciskarek pionowych.

Niektóre modele zamiast noży posiadają w swej budowie tarki.

Sok uzyskany z wyciskarki hybrydowej jest podobny w konsystencji i smaku do produktów uzyskanych z tradycyjnej wyciskarki, jest jednak nieco spieniony (napowietrzony), wstępne tarcie i szatkowanie wpływa też nieco właściwości napoju.

Sito wyciskarki

sok cytrynowySito ma decydujący wpływ na ilość pulpy i pozyskanego soku. W wyciskarkach poziomych producenci najczęściej stosują dwa rodzaje sita. Pierwsze -  o większych oczkach, wstępnie oddziela pulpę od soku. Kolejne, o oczkach o mniejszej średnicy, pozwala na ostateczne odsączenie soku i oddzielenie pozostałej pulpy.

Często urządzenia wyposażone są również w sita wymienne, czyli takie, które umożliwiają dostosowanie otworów w sitach do rodzaju owoców i warzyw.

Nieco gorzej kwestia sit prezentuje się w wyciskarkach pionowych. Producenci mniej uwagi przykładają do tego problemu, choć nie jest to standardem.

Gwarancja i serwis urządzenia

Wyciskarki do soków to urządzenia stosunkowo drogie. Wyrzucenie jej na śmietnik w razie awarii, nie wchodzi w grę. Bardzo istotne, z tego punktu widzenia, jest sprawdzenie, jak długi okres pracy urządzenia jest objęty gwarancją i jak wygląda serwis. Warto zwracać uwagę na to gdzie mieści się serwis i kto ponosi koszty przesyłki uszkodzonego urządzenia.

Warto wiedzieć, że zdarzają się producenci, którzy na swoje wyciskarki dają nawet 10 lat gwarancji. Może to być pewną wskazówką, co do trwałości tych urządzeń oraz źródłem spokoju, że w razie potrzeby możemy liczyć na pomoc fachowców.

Czyszczenie wyciskarki

W przypadku urządzeń pionowych, mycie przebiega sprawnie i nie wymaga zbyt dużo czasu. Niektóre z wyciskarek (modele wyposażone w specjalną zatyczkę) mogą być płukane w trakcie pracy, a myte np. pod koniec dnia.

Wyciskarki poziome, ze względu na swoją budowę, wymagają poświęcenia większej ilości czasu, niż ma to miejsce w sokowirówkach. Najtrudniejsze w utrzymaniu czystości są wyciskarki dwuślimakowe oraz hybrydowe, zaopatrzone w tarki.

Czas pracy urządzenia

wyciskanie sokuZ reguły dopuszczalny czas nieprzerwanej pracy wyciskarki to 20 – 30 minut. Po tym okresie zalecana jest przerwa do godziny czasu. Zważyszy na fakt, iż w ciągu 5 minut, urządzenie przeciętnie wytwarza ok. 1 litra soku, w trakcie jednej sesji można uzyskać ok. 5 litrów napoju.

Wymiary wyciskarek

Parametry typu wymiar i waga, nie pozostają bez znaczenia dla komfortu korzystania z urządzenia. Wyciskarki poziome zajmują sporo miejsca na kuchennym blacie i sporo ważą. Przykładem może być model Champion 2000, który waży ok. 11,7 kg przy wymiarach 42 x 19 x 29 cm.

Mniejsze i znacznie lżejsze są wyciskarki pionowe. Wyciskarka Hurom HU-400 waży 5.2 kg przy wymiarach 40,2 x 25 x 17.3 cm.