8 stycznia 2016 Udostępnij

Magnez w organizmie człowieka - dlaczego jest tak ważny?

magnez w organizmieMagnez to pierwiastek o strategicznym znaczeniu dla naszego organizmu. Bierze udział w procesie fotosyntezy i aktywuje ponad 320 enzymów koniecznych do pozyskiwania energii przez człowieka. To ten pierwiastek decyduje o stanie naszego układu kostnego, nerwowego, trawiennego i krążenia.

Właściwości magnezu

magnez czekolada orzechyNajbardziej znaną cechą magnezu jest jego zbawienny wpływ na układ nerwowy. Ten pierwiastek zapewnia odprężenie, spokój, a przez to bardziej wydajną pracę organizmu. W sytuacja stresowych, magnez uruchamia proces wydzielania adrenaliny, co wzmacnia wydolność organizmu i zwiększa zdolność do podejmowania właściwych reakcji.

Bardzo korzystnie magnez wpływa na układ sercowo – naczyniowy. Podawanie magnezu sprzyja rekonwalescencji po przebytym zawale, zapobiega arytmii serca oraz tworzeniu się skrzepów krwi.  Obecność magnezu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Pierwiastek ten działa przeciwmiażdżycowo, zmniejsza ilość tzw. „złego” cholesterolu i wspomaga kumulowanie cholesterolu HDL (pozytywnie wpływającego na organizm).

magnez w diecie

U kobiet magnez zapobiega napięciu miesiączkowemu, jest przydatny w obniżaniu nadwrażliwości piersi oraz leczeniu uporczywych bólów głowy. U mężczyzn zaś, wpływa hamująco na przyrost gruczołu krokowego (prostaty).

Kobiety powinny zażywać zwiększone dawki tego pierwiastka na 3 – 4 miesiące przed zajściem w ciążę. Zapewnią w ten sposób poziom właściwy dla ochrony przed nadkurczliwością mięśni i zmniejszą ryzyko poronienia.

Magnez zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, a w szczególności grasicy.

Chroni też nasze organizmy przed nowotworami. Jego zażywanie obniża ryzyko zachorowania na raka skóry, jamy ustnej, piersi, czy nowotworów spowodowanych paleniem tytoniu.

Magnez wpływa na przemianę materii oraz zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.

Warto też wspomnieć o działaniu  detoksykacyjnym. Ten pierwiastek jest również pomocny przy różnego rodzaju alergiach oraz w stanach zapalnych.

Objawy niedoboru magnezu

Do najczęściej występujących symptomów braku magnezu należą: skurcze mięśni (zwłaszcza łydek), drżenie powiek, bolesna menstruacja, migrena, brak koncentracji, apatia, zaburzenia snu, kłopoty z pamięcią.

U młodzieży obniżony poziom tego pierwiastka jest dość częstym zjawiskiem. Należy zwracać na to uwagę, gdyż niedobory magnezu mogą być przyczyną mizernych wyników w nauce oraz kłopotów z zachowaniem (nadpobudliwość, agresja, dekoncentracja).

Występowanie magnezu

występowanie magnezuZanim sięgniemy po suplementy, powinniśmy przede wszystkim zwiększyć ilość pokarmów zawierających magnez. Do nich należą fasola, brzoskwinie, awokado, banany,   czosnek, figi, grejpfruty, morele, ziarna sezamu, soi, tofu, pełne ziarna migdały, orzechy, melasa, drożdże piwne, brązowy ryż, kasze.

Dużo magnezu zawierają świeże warzywa, głównie: jarmuż, kapusta sitowata, botwina, pietruszka, szczaw i rukiew wodna.

Kolejnym źródłem magnezu mogą być suszone owoce oraz zioła, m.in.: świetlik, rumianek, pieprz cayenne, kozieradka, chmiel, skrzyp, trawa cytrynowa, lukrecja, pokrzywa, mięta, papryka sproszkowana i szałwia.

Śladowe ilości można znaleźć w mleku i w mięsie.

Kiedy warto zwiększyć dawkę magnezu?

O odpowiedni poziom magnezu należy zadbać w stanach zwiększonego obciążenia organizmu. Szczególnie podatne na ubytki tego pierwiastka są dzieci i młodzież, osoby pracujące fizycznie, czy sportowcy. Wśród sytuacji wymagających przyjmowania większych dawek tego pierwiastka, można wymieni:

  • szybkie, drastyczne diety odchudzające,
  • długotrwałe zażywanie leków,
  • długotrwały stres,
  • zbytnie obciążenie pracą,
  • nadmierne picie kawy, alkoholu,
  • stosowanie środków odurzających i anabolików,
  • stosowanie leków (antybiotyków, cytostatyków, leków uspokajających i psychotropowych, nasennych oraz doustnych środków antykoncepcyjnych.
Jeden pierwiastek nie wystarczy

magnez w produktach

Eksperci wiele uwagi poświęcają konieczności dostarczania organizmowi pełnego wachlarza witamin i minerałów. Należy przy tym dbać o spożywanie tychże, w postaci pożywienia, a nie różnorakich suplementów.

Pożywienie i składniki w nim zawarte, skutecznie ochronią przed ogólnym osłabieniem organizmu. Do najistotniejszych należą pierwiastki i antyoksydanty.

Antyoksydanty niskocząsteczkowe to witamina C, bioflawony z herbaty i cytrusów, N-acetyocysteina, kwasy tzw. siarkowe, cysteina, metionina oraz niezbędny przy oczyszczaniu organizmu – glutation.

Doskonałą ochronę przed zmęczeniem i starzeniem się komórek stanowi witamina A (beta-karoten), witamina E oraz witamina D.

Bioflawony znajdują się w roślinach, głównie w cytrynie i herbacie. Cytrusy najwięcej bioflawonów skupiają w skórce. W zasadzie powinno się ją czyścić i spożywać wraz z pozostałą częścią owocu. Zwracajmy też uwagę, by cytryny nie podawać w herbacie, gdyż kwas zawarty w niej powoduje wydzielanie z herbaty toksycznego glinu. Inne owoce, które zawierają w sobie bioflawony to m.in. jabłka, morele, brzoskwinie, mandarynki.

Oprócz bioflawonów, warto spożywać pokarmy z zawartością rezweratolu (czerwone winogrona), karotenoidów (pomidory, papryka, niektóre warzywa kapustne).