23 stycznia 2017 Udostępnij

Makaron? Na zdrowie!

Makaron orkiszowy

makaron orkiszowyGdybyśmy oceniali jedynie jego walory wizualne, musielibyśmy zgodzić się z tym, że makaron orkiszowy nie należy do najpiękniejszych. Nie można jednak nie zgodzić się z tym, że brązowy kolor przestaje być przeszkodą, gdy pomyśli się o walorach prozdrowotnych tego makaronu. Nie tylko wspomaga on układ odpornościowy, ale również dostarcza organizmowi błonnik i białko. Co więcej, sięgać mogą po niego nawet diabetycy.

Oczywiście, jeśli chcemy cieszyć się jego smakiem, musimy zwracać uwagę na sposób, w jaki się go przygotowuje. Najpoważniejszym błędem wydaje się w tym kontekście przegotowanie makaronu, należy więc podawać go w momencie, w którym jest jeszcze jędrny i sprężysty. Ocena jego zdatności do jedzenia jest najłatwiejsza, gdy wyłowimy jedną nitkę, a następnie przekroimy ją na pół. Jeśli w środku pojawi się nieco ciemniejsza kropka, oznacza to, że makaron należy jeszcze przez jakiś czas gotować. Warto pamiętać tez o tym, że makaron orkiszowy ma dość specyficzny, lekko orzechowy smak.

Makaron orkiszowy – właściwości zdrowotne

Makaron orkiszowy zwraca na siebie uwagę przede wszystkim dlatego, że jest bogaty w białko, błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Można jednak sięgać po niego również ze względu na bogactwo minerałów (w tym żelaza, potasu i wapnia) oraz witamin (witamina PP, witaminy z grupy B). Jego regularne spożywanie może przyczynić się nawet do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Orkisz – wpływ na zdrowie

Orkisz to rozwiązanie, które sprawdza się zarówno wówczas, gdy spada nasza odporność, jak i wtedy, gdy zaczyna brakować nam energii. Jest zatem idealny w okresie jesienno-zimowym, gdy aura nie wpływa na nas korzystnie. Delikatny, orzechowy posmak sprawia, że makaron można podawać z warzywami korzeniowymi, orzechami włoskimi, prażonymi migdałami oraz ziarnami słonecznika. Znakomicie sprawdza się też w otoczeniu pomidorków koktajlowych, pesto z bazylii oraz sosu z pomidorów z dodatkiem soczewicy.

Makaron kukurydziany

makaron kukurydzianyTen specyficzny, żółty makaron powstaje z mąki kukurydzianej. Ta zawiera w swoim składzie imponującą ilość błonnika, jest przy tym bogata w witaminy E, B oraz A. Jeśli doda się do tego i to, że jest ona cennym źródłem magnezu i potasu, a do tego nie zawiera glutenu, jasnym stanie się, dlaczego cieszy się tak dużym uznaniem.

Makaron sojowy

Makaron sojowy może budzić pewne zaskoczenie, okazuje się bowiem, że wcale nie otrzymujemy go z soi. W jego składzie dominuje skrobia z fasoli mung nie tylko bogata w białko, ale i uboga w tłuszcz. Makaron sojowy to długie, przeźroczyste nitki, które nie zawierają glutenu, a jedną z jego największych zalet jest to, że wcale nie wymaga gotowania nadając się do spożycia natychmiast po zalaniu go wrzątkiem. Zwykle podaje się go z daniami kuchni azjatyckiej, nic przy tym nie stoi na przeszkodzie temu, aby podsmażyć go na oleju.

Makaron Soba

makaron SobaSoba to makaron powstający z połączenia mąki pszennej i gryczanej. Jest bogaty w białko, witaminę PP i B1 oraz przeciwutleniacze, ma też charakterystyczny orzechowy posmak. Sprawdza się zwłaszcza jako dodatek do zup i sosów.

Makaron gryczany

Makaron gryczany nie zawiera glutenu, często jest więc polecany jako zdecydowanie zdrowszy odpowiednik klasycznego makaronu. Może być stosowany zarówno przez chorych na celiakię, jak i przez osoby na diecie niskobiałkowej. Jego zaletą jest delikatny smak oraz krótki czas przygotowania, zwykle nie trzeba bowiem czekać na niego dłużej niż sześć minut. W stu gramach mieści się zaledwie 350 kalorii i aż 2 gramy błonnika. Ma też znacznie więcej magnezu i potasu niż klasyczny makaron. Można po niego sięgać nawet, jeśli obawiamy się zakwaszenia organizmu.

Makaron ryżowy

Makaron ryżowy powstaje z wykorzystaniem mąki ryżowej i zwraca na siebie uwagę już choćby dlatego, że nie wymaga gotowania. Nie tylko nie zawiera konserwantów, ale jest też wolny od sztucznych barwników. Jest też produktem lekkostrawnym.

Makaron ryżowy – właściwości

Jego powstanie jest możliwe dzięki zmieszaniu wody i mąki ryżowej, choć jego składnikami bywają często także tapioka i mąka kukurydziana. Jest na tyle lekki, że można go spożywać nie obawiając się o przyrost wagi, niska zawartość tłuszczu idzie zaś w parze ze sporymi ilościami soli mineralnych, witamin oraz białka. To także wartościowe źródło węglowodanów złożonych nie tylko dodających energii, ale i poprawiających samopoczucie. Organizm trawi go dość wolno, co sprawia, że nasze poczucie sytości utrzymuje się przez dłuższy czas.

Makaron ryżowy – cena

makaron ryżowy​Makaron ryżowy najczęściej przyjmuje postać cienkich nitek, choć problemem nie jest dziś również zakup rurek lub wstążek. Co ważne, jest nie tylko smaczny i niskokaloryczny, ale i niedrogi. 200 gramów produktu to na ogół wydatek 6 złotych, a ponieważ producentów makaronu tego typu jest wielu, w sprzedaży znajdziemy zarówno jego tańsze, jak i droższe odpowiedniki.

Makaron ryżowy – przepisy

Makaron ryżowy to produkt, który nie wymaga gotowania, jeśli więc zalejemy go wrzącą wodą, już po kilku minutach będzie można przystąpić do jedzenia. Znakomicie komponuje się z warzywami, kurczakiem i owocami morza.

Komentarze (0)