6 lipca 2016 Udostępnij

Miody świata: czym zaskoczy Cię miód Manuka?

Miody Manuka zalicza się do naturalnych produktów spożywczych o działaniu prozdrowotnym, robiących w ostatnich latach oszałamiającą karierę. Nie można jednak nie oprzeć się wrażeniu, że wiele kwestii z nimi związanych budzi jeszcze wątpliwości. Warto zatem przyjrzeć się im bliżej poznając zarówno ich właściwości, jak i zastosowanie. 

Jak zdefiniować miód Manuka?

Choć nazwa nowozelandzkiego miodu jest dziś rozpowszechniona, już na wstępie zasadnym wydaje się ostrzeżenie jego potencjalnych odbiorców. Okazuje się, że nazwa ta często nadawana jest na wyrost, po to tylko, aby zwiększyć sprzedaż produktów, które wcale nie zasługują na nasze zainteresowanie. Prawdziwe miody są więc miodami jednorodnymi, pochodzącymi z krzewów Manuka, wytwarzanymi w Nowej Zelandii, a do tego produkowanymi jedynie w okresie, w którym krzew ten kwitnie. Prawdziwe miody tego typu mają również dość specyficzny smak często określany jako lekko gorzki. Charakteryzuje je też aromatyczny zapach.

MGO i jego sekrety

MGO znane też jako methylglyoxal to najważniejszy składnik miodów z tych krzewów. Co ciekawe, jego obecność notuje się w każdym miodzie naturalnego pochodzenia, zwykle jednak mamy do czynienia z na tyle niskim stężeniem tego składnika, że nie ma on praktycznie żadnego wpływu na nasze zdrowie. Zabieganie o miody o wysokim stężeniu MGO nie jest przy tym dziełem przypadku. Znajduje uzasadnienie przede wszystkim dlatego, że właśnie ten składnik ma największy wpływ na właściwości antybakteryjne miodu. Na tym zresztą nie kończą się wcale jego możliwości, mówimy bowiem o składniku, który z powodzeniem wspiera zarówno nasz układ immunologiczny, jak i pokarmowy.

Organiczny miód Manuka 230g

Miód Manuka - właściwości

Wiele osób przyznaje, że sięga po ten miód przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe. Warto jednak podkreślić, że to nie one, ale unikatowe właściwości zapewniły miodom tego typu międzynarodową sławę. Mówiąc o korzyściach, jakie możemy zyskać sięgając po miody w pierwszej kolejności wypada wspomnieć o ich właściwościach antyseptycznych i wzmacniających. Miody te zapobiegają rozwojowi licznych drobnoustrojów, a ponieważ stężenie ich najważniejszego składnika – MGO – jest zróżnicowane, możemy wybrać zarówno miody o silniejszym, jak i słabszym działaniu antybakteryjnym. Właściwościom antybakteryjnym towarzyszą również te, które mają charakter przeciwwirusowy i przeciwzapalny, regularne spożywanie miodów daje nam jednak również pewność, że nasz organizm będzie radził sobie skuteczniej z grzybami stanowiącymi dla niego duże zagrożenie.

nektar Manuka

Miód Manuka - zastosowanie

Właściwości miodu z Nowej Zelandii muszą nam imponować, warto jednak pamiętać, że powinien być on postrzegany nie jako lek, ale jako produkt spożywczy. W związku z tym nie musimy przejmować się ani jego dawkowaniem, ani normami regulującymi jego dzienne spożycie, nie mamy bowiem do czynienia z tego typu ograniczeniami. Najbardziej popularne jest przyjmowanie od dwóch do trzech łyżeczek miodu z samego rana, jeszcze przed przygotowaniem śniadania, nic nie stoi jednak na przeszkodzie temu, aby dawka taka została podzielona na dwie porcje spożywane odpowiednio rano i wieczorem, około 20 minut przed planowanym posiłkiem. Jeśli stawiamy na miód Manuka dla dzieci, możemy rozpuścić go w letnim płynie (temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza).

Miód Manuka - cena

Osoby, które zastanawiają się nad tym, czy zakupić ten cudowny miód, często zwracają uwagę na dość istotne różnice zachodzące w jego cenie. Warto więc pamiętać o tym, że wpływ na nią ma nie tylko wielkość opakowania, ale i to, z jak dużym stężeniem methylglyoxalu mamy do czynienia w tym produkcie. Im więcej jest w nim MGO, tym skuteczniejsze się działanie lecznicze miodu, automatycznie jednak koszt jego zakupu rośnie. W tym miejscu warto podkreślić, że należy unikać miodów Manuka o zaniżonej cenie. Często są to po prostu bezwartościowe mieszanki, zdarza się zaś i tak, że mamy wówczas do czynienia z produktami, o pochodzeniu których nie jesteśmy w stanie nic powiedzieć.