28 marca 2016 Udostępnij

Morwa biała w walce z cukrzycą

morwa białaMorwa, roślina ceniona od wieków, choć do dziś jej właściwości nie zostały do końca poznane. To co już wiemy na jej temat, jest wystarczająco przekonujące, by sięgać po nią jak najczęściej.

Najbardziej znana spośród ponad 150 odmian morw jest morwa biała (Morus alba L.). Znakomicie obniża poziom cukru we krwi, obniża też ryzyko miażdżycy. To roślina, która świetnie sprawdza się także jako środek odchudzający. Podobnym działaniem wykazuje się morwa czarna (Morus nigra L.). 

Rośliny te pochodzą z południowo-wschodniej Azji. Chińczycy stosują je od wieków, m.in. przy problemach ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi, czy nadmiernym stężeniem cholesterolu. Morwa jest także stosowana do uśmierzania bólu, zwalczania infekcji oraz osłonowo przy schorzeniach wątroby i nerek.

Unikalny składnik morwy pomaga walczyć z cukrzycą

morwa w walce z cukrzycąDNJ, alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol-1-dezoksynojirimycina oraz jego pochodne to właśnie związek, który czyni z morwy tak osobliwą roślinę. DNJ występuje wyłącznie w morwie, a w naszych organizmach, prowadzi do spowolnienia rozkładu skrobi znajdującej się w żywności na cukry proste (glukozę). Wydłużenie tego procesu obniża hiperglikemię poposiłkową.

To nie jedyny składnik, który dba o prawidłowy poziom glukozy w naszej krwi. Kolejnym jest kwercetyna, czyli flawonoid zapewniający prawidłową gospodarkę i przemianę cukrów. Kwercetyna blokuje możliwość syntezy sorbitolu powstającego w wyniku nadmiaru glukozy. Obecność sorbitolu w organizmie może być przyczyną dysfunkcji układu nerwowego, chorób oczu i nerek. Kwercetyna doskonale radzi sobie również z wolnymi rodnikami, chroni błony komórkowe, komórki i DNA przed uszkodzeniami. Wszystkie te właściwości są szczególnie istotne w przypadku osób chorujących na cukrzycę.

Mon Tea – herbata dla cukrzyków

mon teaMon Tea to napój dobrze znany w Korei, Japonii oraz Chile. Herbata przygotowywana jest z liści morwy białej i ma działanie przeciwcukrzycowe. Aby uzyskać herbatę wystarczy zalać ok. 1 g liści tej rośliny 100 ml wody o temperaturze 98 stopni C. Zaparzanie powinno trwać ok. 3 – 5 minut.

Mon Tea to specyfik, który wpływa hamująco na enzymy rozkładające cukry w organizmie. Według badaczy, wypicie wyciągu z liści morwy białej z sacharozą powoduje obniżenie poziomu glukozy poposiłkowej po upływie ok. 2 godzin, zarówno u osób zdrowych, jak i cierpiących na cukrzycę.

Przeciwnowotworowe działanie morwy białej

Kolejne badania przyniosły nam wiedzę na temat wpływu morwy białej na hamowanie uszkodzenia tkanek. Ekstrakt metanolowy oraz jego frakcje zawarte w liściach rośliny zatrzymują wytwarzanie tlenku azotu. Ten związek zaś, odpowiedzialny jest za uszkodzenia tkankowe przyczyniające się do powstawania i rozwoju nowotworów.

Obniżenie ryzyka zachorowań na miażdżycę

morwa przeciw miażdżycyMorwa biała jest skutecznym antyoksydantem. Blokuje proces utleniania lipoprotein LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości). Oznacza to możliwość obniżenia poziomu cholesterolu LDL, zwanego też „złym cholesterolem”, który ma wpływ na rozwój miażdżycy.

Badania przeprowadzane na myszach doświadczalnych wykazały, że podawanie 1 procenta proszku z liści morwy znacznie zahamowało proces utleniania „złego cholesterolu”. Odnotowano też zmniejszenie uszkodzeń spowodowanych miażdżycą w naczyniach krwionośnych badanych zwierząt.

Ekstrakt butanolowy z liści morwy białej, wg azjatyckich badaczy, wykazuje zbawienne działanie zarówno dla zwierząt, jak i dla ludzi.

Zapobieganie chorobie Alzheimera

Przyjmowanie ekstraktu z liści morwy obniża ryzyko zachorowania na Alzheimera. Zawarte w wyciągu związki ogranicza tworzenie się białek b-amyloidu 1-42 i zmniejsza ich neurotoksyczność. Zdaniem badaczy to właśnie wspomniane białka są odpowiedzialne w dużej mierze za pojawianie się i rozwój choroby Alzheimera.

Morwa w walce z bakteriami i wirusami

właściwości zdrowotne morwyZdrowotne właściwości morwy zostały wykazane również na polu zmagań z drobnoustrojami, w tym z wirusem HIV. Zawarte w liściach morwy flawonoidy są zabójcze m.in. dla gronkowca złocistego, salmonelli (Salmonella paratyphi), czy Shigella dysenteriae (bakterii wywołującej bóle brzucha oraz biegunki).

Alkaloidy pochodzące z morwy, które znajdują się zarówno w liściach, jak i w korze rośliny, mogą posiadać właściwości antywirusowe. Pochodne flawonoidów mogą wpływać na zahamowanie odwrotnej transkryptazy wirusa HIV.

Ekstrakt z morwy pomocny w odchudzaniu

Badania przeprowadzane na zwierzętach, wykazały, że podawanie ekstraktu z morwy przez miesiąc, spowodowało utratę ich masy ciała. Badaniom były poddane myszy o otyłości dietozależnej.

Walory morwy cieszą też ludzi. W niektórych krajach herbata z morwy jest bardzo popularnym środkiem odchudzającym. Najchętniej po ten napój sięgają Japończycy.