11 marca 2016 Udostępnij

Od lekarza do kucharza

od lekarza do kucharzaPolski rynek księgarski obfituje w poradniki dotyczące zdrowego stylu życia i różnego rodzaju diet. W większości, ich autorami są znane osoby ze świata mediów lub trenerzy i dietetycy. Niezwykłą rzadkością są książki napisane przez lekarzy, które przybliżałyby czytelnikom, w przystępny sposób tajniki zdrowego życia i żywienia. Jedną z niewielu perełek wydawniczych jest książka „Od lekarza do kucharza”, autorstwa Pani doktor Danuty Myłek.

Recepta na zdrowe posiłki

poradniki o zdrowiuNiezwykła popularność poradników traktujących o zdrowej diecie, wskazuje na rosnącą świadomość Polaków w zakresie wpływu odżywiania na jakość i długość życia. Tym bardziej cenna wydaje się być książka dedykowana czytelnikom przez lekarkę, specjalistę alergologa, Panią Danutę Myłek. Jej ogromna wiedza oraz wieloletnie doświadczenie medyczne są podstawą przekazanych w poradniku treści.

Książka „Od lekarza do kucharza” to unikatowe połączenie porad medycznych i kulinarnych przepisów. W subtelny sposób wprowadza do kuchni ład, zrozumienie zasad zdrowego żywienia i szacunku dla własnego zdrowia.

Książka „Od lekarza do kucharza”Autorka kieruje swoje słowa przede wszystkim do osób zmagających się z alergią, otyłością, chorobami serca, nowotworami oraz do reumatyków i cukrzyków. Ale to nie jedyni odbiorcy poradnika. Książka została napisana z myślą o dorosłych, młodzieży, dzieciach i niemowlętach. Każdy, kto dba o zdrowie własne i swoich bliskich, odnajdzie w niej źródło inspiracji i wiedzy.

Choroby, które wymagają pewnej dyscypliny w doborze składników, stanowią wyzwanie dla całej rodziny. Kiedy jeden z domowników nie może pozwolić sobie na delektowanie się wybraną potrawą, często reszta osób solidarnie także rezygnuje z określonych potraw. Takie osoby mogą odnaleźć w książce dr Danuty Myłek skuteczne rozwiązanie tego problemu.

Jak łączyć składniki pożywienia? Które z nich i w jakich ilościach należy spożywać, by cieszyć się pełnym zdrowiem? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań kryją się w poradniku „Od lekarza do kucharza”. Autorka szeroko omawia także poszczególne grupy pokarmów, ich przydatność dla organizmu oraz sposób wykorzystania w codziennej diecie. Dzięki sugestiom zawartym w książce przygotowanie popularnych potraw bez dodatku mąki pszennej, mleka, jaj, czy cukru, stanie się banalnie proste!

Książkę, która tak wiele może odmienić w kuchni na lepsze, można nabyć w sklepie Akademii Witalności http://www.sklep.akademiawitalnosci.pl/produkt/danuta-mylek-od-lekarza-do-kucharza-ksiazka-medyczno-kucharska

Dr Danuta Myłek - lekarz godny zaufania

Dr Danuta MyłekWprowadzanie prawidłowej diety to bardzo odpowiedzialne zadanie, zwłaszcza w przypadku osób zmagających się z przeróżnymi przypadłościami. Książkę Pani doktor D. Myłek polecamy z czystym sumieniem wszystkim, a w szczególności tym, którzy chorują i fachowego podejścia potrzebują bardziej, niż inni.

Dr n. med. Danuta Myłek jest specjalistą w dziedzinie alergologii i dermatologii. Praktykuje w Stalowej Woli. To postać dobrze znana w środowisku lekarskim i nie tylko. Upowszechnia wiedzę na temat alergii od 30 lat zarówno wśród lekarzy i położnych, jak i wśród osób niezwiązanych ze środowiskiem medycznym. Konsultantka ds. Alergologii Województwa Podkarpackiego, dyrektor Przychodni Alergologicznej „ALERGIA” w Stalowej Woli z filią w Tarnobrzegu, a także właścicielka Centrum Alergii „PROGRES”.

Uświadamianie społeczeństwa w problematyce chorób alergicznych, ich wpływu na nasze życie to jedna z misji autorki książki „Od lekarza do kucharza”. Jej ogromną zasługą są szkolenia przeprowadzane wśród pedagogów szkół podstawowych oraz przedszkoli w zakresie psychoemocjonalnych konsekwencji i trudności w nauce spowodowanych złym leczeniem alergii lub jego brakiem.

Pani doktor Danuta Myłek bywa gościem w  lokalnych i ogólnokrajowych rozgłośniach radiowych telewizyjnych, propagując w ten sposób zdrowy styl odżywiania.

Autorka należy też do grona lekarzy, którzy jako pierwsi przed 21 laty, rozpoczęli wielką promocję karmienia piersią. Zgodnie z ich tezą, mleko matki jest jednym ze skutecznych sposobów zapobiegania alergii, miażdżycy i innym chorobom.

dr Danuta MyłekWyróżnieniem dla naszego kraju jest fakt, iż dr Danuta Myłek, jako jedyny przedstawiciel Polski, została członkinią American College of Asthma, Allergy and Clinical Immunology - alergologicznej organizacji naukowej oraz European Academy of Allergy and Clinical Immunology, Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Polskiego Towarzystwa Lekarskiego- Sekcji Medycyny Psychosomatycznej. Pani doktor, jako jeden z trzech naszych lekarzy, w minionym 40-leciu, zasiadała w zarządzie szwajcarskiej Fundacji d/s Badania Naukowego Alergii w Europie współpracującej z Europejską Akademia Alergologii i Klinicznej Immunologii.

Do tak bogatej biografii należy dodać prowadzenie centrum alergologicznego na światowym poziomie. Są w nim przeprowadzane wszelkie badanie stosowane w przodujących pod tym względem krajach, wśród nich: testy punktowe, śródskórne, naskórkowe klasyczne, naskórkowe atopowe, prick-prick, swoiste IgE, odczulanie: roztocza, pyłki roślin, grzyby pleśniowe. Dzięki testom przeprowadzanym w centrum, możliwe jest ustalenie indywidualnej diety zarówno dla alergików, jak i osób otyłych, cierpiących na reumatyzm, choroby układu krążenia i wiele innych.

zdrowa dietaPani dr Danuta Myłek leczy pacjentów w kraju i za granicą. Bada wpływ toksycznego i alergizującego działania grzybów na powstawanie alergii i innych zdrowotnych konsekwencji, m.in. anemii, otyłości, cukrzycy, zaburzeń funkcjonowania trzustki, tarczycy, żołądka, czy jelit oraz łuszczycy, autyzmu i innych chorób. Szczególnie należy podkreślić jej pomoc dzieciom dotkniętym autyzmem, ADHD, czy moczeniem nocnym.

Autorka polecanego przez nas poradnika prywatnie ma wiele pasji, jednak największą jest pasja do własnego zawodu i chęć niesienia pomocy innym. To światowa osoba, sprawnie władająca trzema językami. W mieście, z którym związała się na stałe,  jest znaną przedsiębiorczynią i społeczniczką.  W 2005 r. została uhonorowana tytułem Kobiety Roku Podkarpacia w dziedzinie „Medycyna i Nauka”.