1 lipca 2016 Udostępnij

Tajemnice oleju kokosowego

Z orzecha kokosowego możemy wydobyć wiele dobroczynnych produktów. Jednak największą popularnością cieszy się olej kokosowy, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, odżywcze i kosmetyczne. Ludzie z egzotycznych krajów, gdzie kokos jest powszechnym owocem i nieodłącznym elementem wielopokoleniowej diety, cieszą się najlepszym zdrowiem pośród wszystkich kultur na Ziemi.

Z owoców kokosa uzyskamy miąższ, mleko lub wodę kokosową. Najwięcej cech prozdrowotnych ma olej kokosowy. Jeszcze niedawno w Europie nie był on tak popularny, jednak obecnie jest jednym z najsłynniejszych olejów świata.

Olej kokosowy - właściwości zdrowotne

Olej (tłuszcz) kokosowy extra virgin BIONależy do grupy tłuszczów roślinnych, dlatego nie powoduje odkładania się cholesterolu w organizmie. Z powodzeniem mogą stosować go osoby cierpiące na cukrzycę i spożywające z nieumiarkowaniem słodycze. Ponadto działa oczyszczająco i antybakteryjnie na organizm, likwiduje drożdżaki i pasożyty. Jest niezawodnym wsparciem w czasie choroby, ponieważ zwalcza wirusy, nie naruszając naturalnej flory bakteryjnej (w przeciwieństwie do antybiotyków) i wzmacnia nasz układ immunologiczny oraz odporność. Dostarcza nam mnóstwo energii, wspomaga regenerację sił po ciężkiej pracy.  Przede wszystkim działa wzmacniająco na tarczycę i nasze serce i dodatkowo wspiera pracę mózgu.

Olej kokosowy - skład

Olej kokosowy wydobywa się z miąższu owocu kokosa. Zawarta w nim unikalna kombinacja kwasów tłuszczowych ma pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu. Olej kokosowy jest bogaty w kwasy – laurynowy, kaprynowy, kaprylowy i mirystynowy. Wspiera metabolizm, ponieważ nie wpływa na zwiększenie tkanki tłuszczowej, tylko spala jej nadmiar.

Ponad połowa kwasów tłuszczowych, będących składnikami oleju kokosowego to dwunasto-węglowe kwasy laurynowe. Kwas laurynowy działa antyseptycznie i bakteriobójczo, jest pomocny w walce z różnymi infekcjami i zakażeniami.

Zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych (innych niż mają nabiały czy mięso). Według badań są one nieszkodliwe i nie zatykają układu krwionośnego. Są to tzw. średnio-łańcuchowe trójglicerydy MCT, trawione w zupełnie inny sposób niż pozostałe kwasy tłuszczowe (które są trójglicerydami o długim łańcuchu). Przyczyniają się one w dużym stopniu do zmniejszenia masy ciała.

Organizm szybko je przyswaja jako źródło energii lub zamienia na związki ketonowe, które wspierają układ nerwowy w przypadku zachorowań na epilepsję czy na Alzheimera. Wyniki badań pokazują, że kwasy tłuszczowe powodują wzrost stężenia ciał ketonowych we krwi, przez co przekaz energii do komórek mózgowych jest zwiększony - a co za tym idzie objawy Alzheimera zmniejszają się.

Wiele osób jest przekonanych, że otyłość jest spowodowana nadmiernym spożywaniem kalorii, a tłuszcze są ich największym źródłem. Trzeba liczyć się z tym, że kalorie zawarte w różnych produktach, mogą się od siebie różnić i nie każda będzie działać na nasz organizm w tym samym stopniu.

Olej kokosowy znany jest także z tego, że zmniejsza łaknienie i głód. Wiąże się to ze specyficznym trawieniem kwasów tłuszczowych – podczas ich metabolizmu, wytwarzają się związki ketonowe, które są odpowiedzialne za zmniejszenie apetytu.

zastosowanie oleju kokosowego w kuchni

Olej kokosowy - zastosowanie w kuchni

W temperaturze niższej niż 25°, olej zmienia swoją płynną konsystencję, na bardziej zbitą, przypominającą masło. Może być stosowany jako alternatywa dla innych tłuszczy, stosowanych w różnych potrawach. Możliwe jest przechowywanie go poza lodówką, ma długi termin ważności.

Z powodu niskiej temperatury dymienia, nie powinno się go używać do smażenia i pieczenia w wysokich temperaturach (przekraczającej 175°).

Optymalna dzienna dawka oleju powinna wynosić od trzech do czterech łyżeczek (możemy go też spożywać bezpośrednio w postaci lekarstwa, wtedy najlepiej przepić go sokiem owocowym).

Olej kokosowy powinien też być niezbędnym składnikiem w diecie każdego sportowca. Substancje w nim zawarte są naturalną odżywką dla mięśni i mają korzystny wpływ na wytrzymałość i kondycję. Wspomniane wcześniej trójglicerydy średniołańcuchowe są przetwarzane na energię,  konieczną do właściwej pracy mięśni w czasie treningu. Fakt, że olej kokosowy powstrzymuje odkładanie się cholesterolu i tłuszczu, sprzyja uzyskaniu i późniejszemu utrzymaniu kształtnej sylwetki.

Kokosowy sos beszamelowy

Tradycyjny sos beszamelowy powstaje z mąki, mleka i masła. Osoby, uczulone na te składniki, nie mogą go spożywać, istnieje jednak dla niego ciekawa alternatywa.

Do przygotowania takiego sosu będziemy potrzebować:

- 2 łyżek oleju kokosowego,

- 1 szklankę mleka roślinnego (bezsmakowego, np. ryżowego),

- 2 łyżeczek mąki kukurydzianej,

- soli, pieprzu, soku z cytryny, cukru i gałki muszkatołowej.

Najpierw podgrzewamy olej kokosowy, a gdy się rozpuści dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wlewamy powoli mleko i mieszamy (najlepiej trzepaczką), aby masa nabrała gęstej konsystencji (podobnej do ciasta naleśnikowego). Musimy cały czas mieszać, aby sos był gładki, bez grudek. Mieszając, doprawiamy według upodobań.

Sos beszamelowy sprawdzi się idealnie np. w zapiekankach czy makaronach typu lasagne.

zastosowanie olej kokosowego w kosmetyce

Olej kokosowy - zastosowanie w kosmetyce

Jest idealnym kosmetykiem w pielęgnacji całego ciała i włosów. Może być używany jako balsam do ciała, wygładzający i odżywiający skórę. Wspomaga redukcję zmarszczek i hamuje powstawanie nowych. Stosowany na suchą skórę, poprawia jej wilgotność i wzmacnia barierę lipidową. Jest naturalnym filtrem, chroniącym skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym (według badań blokuje 20% promieni UV). Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dlatego jest pomocny w leczeniu problemów skórnych: skaleczeń, oparzeń, itp. Jest polecany do codziennej pielęgnacji skóry, ponieważ dzięki niemu staje się ona jędrna, elastyczna i odmłodzona.

W pielęgnacji włosów jest skuteczny w walce z łupieżem, działa stymulująco na porost i regenerację włosów, dogłębnie je odżywia. Chroni łuskę włosa przed różnymi zewnętrznymi uszkodzeniami.

Ciekawym przeznaczeniem oleju jest płukanie nim jamy ustnej, tzw. „oil pulling”. Zamiast płynem, płukamy usta olejem – poprawia to stan naszych zębów i dziąseł, działa antybakteryjnie oraz odświeża oddech.

Jeśli posiadasz włosy zniszczone farbowaniem i narażone na niekorzystne warunki atmosferyczne, możesz im podarować naturalny zastrzyk dobroczynnych składników.

Jak przygotować maseczkę z oleju kokosowego?

Dwie łyżki oleju kokosowego, rozpuść w szklanym naczyniu. Wzbogać dwoma łyżeczkami oleju z pestek winogron, a następnie, w zależności od koloru włosów dodaj łyżeczkę soku z cytryny (do jasnych włosów) lub ok. 20 kropel olejku rozmarynowego (do ciemnych).

Wymieszaj wszystko, rozprowadź na całej długości włosów, wmasuj w skórę głowy, zawiń w ręcznik lub czepek i pozostaw na 10 minut. Następnie dokładnie spłucz. Twoje włosy staną się miękkie w dotyku, mięsiste, sprężyste i odżywione.

Olej kokosowy to bardzo popularny produkt do pielęgnacji całego ciała od wewnątrz i na zewnątrz. Zawartość cennych kwasów tłuszczowych działa korzystnie na cały organizm. Jego dobroczynny wpływ na zdrowie, został udowodniony naukowo – w badaniach klinicznych z udziałem człowieka. Wielu ludzi z różnych kultur używa go w celach zdrowotnych i kosmetycznych, poprawiając tym swoje samopoczucie oraz wygląd i kondycję ciała. Aby uzyskać spektakularne efekty musimy być systematyczni i cierpliwi w jego stosowaniu.