19 października 2016 Udostępnij

Niesamowite właściwości oleju z czarnuszki

olej z czarnuszkiW ostatnich latach możemy zaobserwować znaczny wzrost zainteresowania różnymi produktami spożywczymi, które wcześniej nie były zbyt dobrze znane w naszym kraju. Jest to oczywiście bardzo pozytywne zjawisko, bowiem pokazuje ono, że coraz więcej ludzi zaczyna dbać o swoje zdrowie. Zaczynamy przykładać sporą wagę do tego, w jaki sposób się odżywiamy i jak może to wpływać na nasz organizm.

Staramy się włączać do swojej diety jak najwięcej faktycznie zdrowych dla nas produktów, które dostarczają nam odpowiednich składników odżywczych. Warto zainteresować się takimi rzeczami, tym bardziej, że z powodu ich rosnącej popularności wiedza na ich temat staje się coraz większa, zaś dostępność – łatwiejsza. Doskonałym przykładem takiego produktu może być olej z czarnuszki. Jest to produkt, który z powodzeniem może być wykorzystywany zarówno w sztuce kulinarnej, jak i w kosmetologii czy medycynie. Ze względu na swoje właściwości zdecydowanie zasługuje on na naszą uwagę.

Co zawiera olej z czarnuszki?

olej z czarnuszki działanieWłaściwości oleju z czarnuszki były znane już przed wiekami – bogactwo jego składników odżywczych doceniono prawdopodobnie w starożytności. Trudno zaprzeczyć temu, że jest to prawdziwa skarbnica składników niezwykle istotnych dla naszego zdrowia. W znacznej części olej składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 85%). Są one niesamowicie ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu; nie od dziś mówi się, że kwasy Omega – 3 i Omega – 6 to jedne z najważniejszych składników, jakie powinny znaleźć się w diecie każdego człowieka.

W oleju znajdziemy też kilka witamin – w największej ilości występuje tu witamina E – oraz innych składników, takich jak beta – karoten. Składnikiem dość unikalnym i bardzo ważnym dla oleju z czarnuszki jest tymochinon - substancja która ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Składnik ten sprawia, że olej z czarnuszki ma wiele zastosowań w medycynie i z powodzeniem można go wykorzystywać do leczenia różnych dolegliwości.

Właściwości i działanie oleju z czarnuszki

Regularne stosowanie oleju z czarnuszki na wiele różnych sposobów wpływa na nasz organizm oraz sposób jego funkcjonowania. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych produkt ten wspiera prawidłową pracę mózgu – jest zatem szczególnie polecany dla osób pracujących umysłowo. Poprawia koncentrację i pamięć, pomaga w nauce. Nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie omega – 3, słyną także jako doskonały środek w profilaktyce chorób nowotworowych.

Zwolennicy oleju z czarnuszki podkreślają jego doskonały wpływ na nasz układ trawienny. Produkt ten znacznie wzmacnia odporność i poprawia działanie wątroby. Ponadto olej świetnie sprawdza się w leczeniu wielu dolegliwości żołądkowych, takich jak wrzody czy problemy z trawieniem. Jeszcze innym, bardzo ważnym działaniem oleju z czarnuszki jest obniżanie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Jest to niezwykle istotne w przypadku zapobiegania i leczenia różnego rodzaju chorób układu krwionośnego. Co ciekawe, badania wykazały, że olej z czarnuszki może służyć ponadto w leczeniu różnego rodzaju schorzeń alergicznych. Osoby chorujące na astmę czy katar alergiczny zdecydowanie powinny zainteresować się nim bliżej, bowiem w wielu przypadkach pozwala on na znaczne łagodzenie objawów takich dolegliwości, a niekiedy może pomóc nawet w całkowitym ich wyleczeniu.

Zastosowanie oleju z czarnuszki

czarnuszka olejOlej z czarnuszki może być wykorzystywany nie tylko w kuchni – produkt ten znajduje mnóstwo zastosowań w kosmetyce. Doskonale wpływa na zdrowie naszej skóry, zapewniając jej dokładne nawilżanie. Chroni ją również przed różnego rodzaju chorobami i objawami starzenia się.

Na co zwracać uwagę kupując olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki możemy obecnie znaleźć w sklepach pod wieloma postaciami i markami, zatem ważne jest, aby wybrać produkt najbardziej odpowiedni dla siebie. Podobnie jak w przypadku innych olejów, powinniśmy decydować się jedynie na oleje wyciskane na zimno i nierafinowane – tylko one zachowują pełnię wartości odżywczych danej rośliny. Warto zwracać też uwagę na skład, bowiem niektórzy producenci stosują w swoich produktach wiele niezdrowych dla nas dodatków.