15 lutego 2016 Udostępnij

Pestycydy - jak skutecznie pozbyć się ich z warzyw i owoców?

jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owocówZawsze powinniśmy umyć owoce, czy warzywa przed spożyciem. Jednak w przypadku produktów kupowanych w sklepie, umycie nie wystarcza. Praktycznie każdy owoc czy warzywo jest w dzisiejszych czasach spryskiwane chemią, która ma chronić przed szkodnikami, a później przed ubytkami w transporcie. Co zrobić, aby pozbyć się szkodliwych substancji? Sposób jest banalnie prosty!

Kupujesz płyny do mycia owoców? Sprawdzaj ich skład!

Można skorzystać z gotowych produktów, sprzedawanych najczęściej w sklepach ze zdrową żywnością. Płyny do mycia warzyw mają z założenia usuwać wszelkie mikroorganizmy, które mogą nam zaszkodzić oraz pestycydy. Jeśli przyjrzymy się składowi płynów, w większości z nich znajdziemy substancje kwaśne, które usuwają bakterie. Często brakuje w nich jednak składników, które powodują oczyszczenie owoców, czy warzyw ze środków chemicznych.

Domowy sposób na bakterie i pestydy

Domowy sposób na bakterie i pestydySkutecznym sposobem, by uwolnić naszą żywność od tego rodzaju substancji jest zanurzanie owoców i warzyw w odpowiednio przygotowanej kąpieli.

Pierwsza kąpiel zapewni usunięcie bakterii, w tym E.Coli, Listerii, Salmonelli. Warzywa i owoce zanurzamy w wodzie o kwaśnym odczynie i pozostawiamy je tam na 2 do 3 minut. Aby woda spełniła swoje zadanie, musimy do niej dodać ocet (pół szklanki octu na litr wody) lub kwasek cytrynowy (2-3 łyżki na litr wody). Posiadacze jonizatorów mogą ustawić urządzenie na pH 2,5-3,5.

Kolejną czynnością jest usuwanie pestycydów. Są to substancje oleiste, niewidoczne gołym okiem, które chronią uprawy rolnicze przed szkodnikami. Chronią je tak skutecznie, że trudno się ich pozbyć nawet po umyciu szczoteczką. Z punktu widzenia rolników, to zaleta, gdyż rośliny nie zostają pozbawione środka ochronnego nawet podczas deszczu. Konsument takich owoców, czy warzyw, musi jednak znaleźć sposób na oczyszczenie pożywienia ze szkodliwych dodatków.

Po kąpieli usuwającej bakterie z powierzchni owoców i warzyw, zalewamy nasze produkty ponownie wodą. Tym razem woda musi mieć odczyn zasadowy. W tym celu na litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej lub, jeśli posiadamy jonizator, ustawiamy go na pH 10 – 11,5. Warzywa i owoce pozostawiamy w tej mieszaninie na ok. 2 – 3 minuty. Woda może przybrać żółtawy kolor lub zmętnieć, zauważymy też tłusty film. To znak, że pestycydy zostały usunięte.

Tę krótką, lecz jakże pożyteczną czynność kończymy płucząc produkty w wodzie, tym razem bez żadnych dodatków. Dzięki poświęconym 6 minutom, mamy pewność, że owoce i warzywa to wyłącznie źródło zdrowia.

jak usunąć pestycydy z warzyw owoców

Wyrabiaj dobre nawyki

Bardzo ważne jest, by zwyczaj kąpania owoców i warzyw w kwaśnym i zasadowym roztworze stosować zawsze, bez wyjątków. Gdy przynosimy kolejne produkty ze sklepu, usuwajmy zanieczyszczenia i mikroorganizmy od razu i czyste wkładajmy do lodówki. W ten sposób w lodówce będzie wyłącznie oczyszczona, nadająca się do spożycia żywność.