12 czerwca 2017 Udostępnij

Pokrzywa – chwast, który leczy

W przekonaniu wielu osób pokrzywa to tylko bezużyteczny chwast. Na polskiej wsi od zarania dziejów posiadała szereg zastosowań ze względu na właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze. Pokrzywa jest źródłem wielu witamin i minerałów a także mikroelementów pomocnych w leczeniu wielu chorób, na przykład kamicy nerkowej czy artretyzmu.

Pokrzywa zwyczajna – nadzwyczajna

pokrzywa w ciążyPokrzywa ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Oprócz tego kiedyś gotowano z niej zupę, a obecnie gospodynie dodają ją do karmy dla zwierząt. Wiele osób w czasie wiosennego zmęczenia pije sok ze świeżo zerwanych pokrzyw, który nie tylko wzmacnia ale i oczyszcza organizm z toksyn. Zimą natomiast suszone liście pokrzywy warto dodawać do gorącej herbaty aby dodatkowo rozgrzać organizm od wewnątrz. Taki wywar pomaga się zrelaksować i zwalczyć stresy codziennego dnia. Ponadto w połączeniu z innymi ziołami zwalcza pierwsze objawy uczulenia (na przykład pokrzywki). Niektórzy specjaliści, którzy interesują się ziołolecznictwem nie bez przyczyny nazywają pokrzywę naturalnym antybiotykiem, jest to bowiem prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pokrzywa – właściwości

Pokrzywa dzięki właściwościom moczopędnych jest niezastąpiona w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Dodatkowo, wspomaga organizm podczas wydalania szkodliwych substancji, np złogów kwasu moczowego. Kolejnym atutem pokrzywy jest to, że przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie.

Pokrzywa – zastosowanie

Wyciąg z liści pokrzywy wykorzystuje się do leczenia łagodnych stanów chorobowych układu moczowego, między innymi w stanach zapalnych lub problemach z oddawaniem moczu. Stosuje się go także pomocniczo podczas kamicy moczowej, artretyzmie a także do leczenia schorzeń skórnych wieku młodzieńczego.

Pokrzywa na odchudzanie i nie tylko

pokrzywa na odchudzanie

Wiele osób podczas procesu odchudzania sięga po różne środki, które mają wspomóc zrzucanie wagi. Niestety większość z nich jest nieskuteczna. Zapominają bowiem oni o właściwościach pokrzywy. Picie naparów oraz dodawanie świeżych listków do potraw przyspiesza przemianę materii, a zawarte w niej związki wspierają działanie układu trawiennego. Dodatkowo oczyszczają go, odprowadzają złogi żółciowe oraz wspomagają pracę trzustki, wątroby a także żołądka. Wielu chorych jako naturalny suplement stosuje właśnie pokrzywę, a niektóre badania, jeszcze do końca niepotwierdzone wskazują również właściwości powstrzymujące rozrost komórek nowotworowych.

Co zawiera pokrzywa?

- makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
- witaminy: A, K, B2, C;
- związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.

Pokrzywa przeciw anemii

Lecznicze właściwości pokrzywy wykorzystuje się także do leczenia anemii. Korzystnie wpływa na produkcję czerwonych krwinek, a swoim działaniem dorównuje preparatom zawierającym żelazo. Jest także jednym z niewielu ziół, które obniżają poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze.

Pokrzywa na włosy i skórę

pokrzywa na włosyNie można oczywiście zapomnieć o właściwościach bakteriobójczych pokrzywy. Dzięki nim stosuje się ją w leczeniu wszelakich schorzeń skórnych, takich jak ropnie, czyraki, trądzik, stanów zapalnych pochwy oraz mięśni. Naturalny ekstrakt z pokrzywy można także stosować jako płukanka do jamy ustnej. Wiele płynów dostępnych w sklepach ma w składzie pokrzywę. Również skóra głowy odczuje pozytywne skutki stosowania pokrzywy do codziennej pielęgnacji ciała. Masowanie głowy naparem zmniejsza napięcie mięśni, poprawia krążenie i jednocześnie zwalcza łupież oraz łojotok. Warto zmienić więc zwykły szampon, który tylko wysusza włosy na rzecz naturalnego, stworzonego na bazie pokrzywy lub stosować napar jako dodatkową odżywkę.

Pokrzywa w ciąży

Ciężarne kobiety z pewnością usłyszą od swoich lekarzy czy dietetyków, aby do swojej diety włączyły pokrzywę, ponieważ jest źródłem żelaza, wapnia oraz wielu witamin. Matki karmiące piersią mające problem z produkcją mleka powinny spróbować herbaty z pokrzywy. Wiele kobiet ma również problem do powrotu sylwetki sprzed ciąży. Włączenie pokrzywy do jadłospisu z pewnością pomoże w powrocie do świetnej formy. Herbata z pokrzywy nie jest zalecana kobietom mającym problem z niewydolnością nerek, ponieważ działanie moczopędne w znaczący sposób obciąża organizm. Lecznicze właściwości pokrzywy doceniano w medycynie ludowej, gdzie była jednym z popularniejszych ziół.

​Herbata i sok z pokrzywy

pokrzywa właściwości

Jednym z najlepszych pomysłów na wykorzystanie pokrzywy jest zrobienie soku lub orzeźwiającej herbaty z tej rośliny leczniczej. Istnieje wiele różnych przepisów różniących się składnikami oraz sposobem zaparzania, a oto jeden polecany przez nas.
Do przygotowania napojów oprócz samych liści można wykorzystać także ulistnione pędy, czyli ziele pokrzywy. Obie rzeczy należy zbierać podczas okresu kwitnienia, bo właśnie wtedy pokrzywa posiada najwięcej leczniczych właściwości. Najlepszym wyborem do przyrządzenia herbaty jest użycie liści, natomiast aby zrobić sok należy wybrać pędy.

Herbata z pokrzywy – przepis

Herbatę można przygotować z liści świeżych lub suszonych. Jedną czubatą łyżeczkę do herbaty liści pokrzywy należy zalać wrzątkiem i pozostawić do naciągnięcia. Herbatę z pokrzywy najlepiej pić na czczo, raz dziennie bez dodatku cukru. W celu poprawy smaku warto do zaparzenia dodać melisę lub rumianek.
Napar ze świeżych liści parzy się we wrzątku około pół minuty, natomiast z liści wysuszonych nieco dłużej: 1-2 minuty (jeśli czas parzenia wydłużymy do 10 minut, kolor i zapach naparu będzie intensywniejszy to będzie on miał silniejsze działanie moczopędne). Świeże liście przed zalaniem wrzątkiem należy opłukać i rozdrobnić.

Sok z pokrzywy – przepis

Sok z pokrzywy przyrządza się ze świeżych młodych pędów pokrzywy i liści. Po umyciu należy je zmiksować i odcedzić lub użyć do tego celu sokowirówki. Zaleca się spożywać jeden kieliszek soku dziennie.