1 kwietnia 2016 Udostępnij

Produkty zakwaszające i alkalizujące organizm

Produkty zakwaszające i alkalizująceProdukty zbożowe, żywność przetworzona i wszystko to, co zawiera dużo cukru (słodkie napoje, słodycze) zakwaszają nasz organizm. Równoważenie kwasów w naszym organizmie polega na czerpaniu minerałów z tkanek, jednak przy złej diecie ilość minerałów staje się niewystarczająca i zaczynamy niszczyć swoje ciało. Powodem są najczęściej zakwaszające produkty, które dominują w naszym jadłospisie.

równowaga kwasowo-zasadowaKrótkotrwałe spożywanie produktów kwasowych nie jest niczym złym, gdyż organizm samoistnie zacznie wprowadzać równowagę kwasową poprzez pobieranie mikroelementów z naszych tkanek, np. wapnia, sodu lub potasu. Taka sytuacja niestety nie może się powtarzać zbyt często, gdyż w końcu zacznie brakować tych pierwiastków w naszym organizmie, co w bezpośredni sposób przyczynia się do demineralizacji tkanek. Skutkiem tego procesu może być osteoporoza, odwapnienie organizmu, łamliwość zębów i paznokci, próchnica zębów, choroba wieńcowa, miażdżyca, wylewy, problemy z wątrobą, nerkami, włosami… W najgorszych przypadkach nawet zmiany nowotworowe.

Warto znać zatem wroga, a oto lista tych produktów, które są wysoko kwasotwórcze (ich pH mieści się w przedziale od 5 do 5.9 pH):

  • produkty kwasotwórczeMięso i wędliny (zwłaszcza wieprzowina)
  • Cukier i wszystkie produkty, które go zawierają (szczególnie słodkie napoje)
  • Słodziki
  • Biała mąka pszenna i wszystkie produkty ją zawierające
  • Biały ryż
  • Żółte sery
  • Kawa
  • Czarna herbata
  • Kakao, czekolada
  • Sól

Do produktów średnio kwasotwórczych, czyli takich, których pH mieści się w przedziale od 6 do 6.9 zaliczamy:

  • Ryby
  • Jaja
  • Chleb żytni
  • Płatki zbożowe
  • Pełnoziarnisty makaron
  • Ryż brązowy
  • Orzeszki ziemne
  • Kiwi

Płatki orkiszowe 300g

Produkty żywieniowe, które są kwasotwórcze w niewielkim stopniu to:

  • produkty kwasotwórcze w niewielkim stopniuTwaróg
  • Orkisz i wszystkie produkty orkiszowe
  • Kasza gryczana
  • Makaron sojowy
  • Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
  • Otręby
  • Fruktoza
 
Inne źródła kwasowości w naszym organizmie:
  • melasy i przetworzone mieszanki miodów pszczelich (zwłaszcza te spoza Europy)
  • potrawy smażone na głębokim oleju
  • oleje rafinowane (słonecznikowy, sojowy, palmowy)
  • część roślin strączkowych (soja, groch)
  • obrane ziemniaki
  • część owoców (jagody, śliwki, żurawina)
  • każdy alkohol!
  • Tytoń
  • Leki
  • Stres

równowaga w dieciePamiętajmy o tym, że idealna dieta powinna składać się w 80% z produktów o odczynie obojętnym i zasadowym, a tylko w 20% z produktów kwasotwórczych! Niestety, bardzo często współczesna dieta ma proporcje odwrotne. Dominuje mięso, nabiał i produkty przetworzone pełne chloru, fosforu i siarki, a brakuje nam warzyw i owoców, które bogate są w życiodajny wapń, sód, potas i magnez…

Oto lista produktów obojętnych odczynnikowo (pH = 7):

  • Świeże masło
  • Śmietana
  • Serwatka
  • Jogurty naturalne
  • Oleje pochodzenia roślinnego

Produkty, które są wysoko zasadotwórcze (pH od 8.1 do 9) to:

  • Bakłażan, dynia, cukinia, ogórek, sałata liściasta, szpinak, botwina, czarna rzodkiew
  • Kiwi, arbuz, ananas, daktyle, figi, rodzynki
  • Świeżo wyciskane soki bez cukru
  • Prawdziwki, kurki

Średniozasadotwórcze produkty (pH między 7.1 a 8) to:

Burak, brokuł, kapusta, marchew, seler, pomidor, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, szczaw, por, gotowany szpinak
Banany, brzoskwinie, mandarynki, cytryna, pomarańcze, maliny, truskawki, awokado, winogrona

czereśnie

Słabozasadotwórcze produkty (pH do 7) to:

  • Kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
  • Wiśnie, czereśnie, jabłka, gruszki, śliwki
  • Zielona herbata
  • Migdały
  • Maślanka