26 stycznia 2016 Udostępnij

Pyłek pszczeli i jego walory prozdrowotne

pyłek pszczeliPyłek pszczeli to źródło wszelkich substancji potrzebnych człowiekowi do życia. Pyłek zawiera aminokwasy, węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, enzymy i koenzymy, witaminy oraz biopierwiastki. Pyłek pszczeli, inaczej zwany pyłkiem kwiatowym to źródło 22 aminokwasów, szczególnie istotnych dla sportowców, uczniów i studentów, seniorów, kobiet ciężarnych, ludzi prowadzący aktywny tryb życia.

Bogactwo pszczelego pyłku

Bogactwo pszczelego pyłkuPyłek pszczeli nie ma sobie równych, pod względem zawartości życiodajnych substancji. Dość wspomnieć, że w jego składzie zawartych jest aż 12 witamin. Witaminy obecne w pyłku pszczelim to: witaminaA, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K, H.

Ale to nie wszystko, spożywając preparaty z pyłku pszczelego, wzbogacamy organizm o makroelementy takie jak: fosfor, siarka, chlor, potas, wapń, sód oraz mikroelementy tj, magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt, molibnen, selen, chrom, nikiel, krzem.

Enzymy wytwarzane przez pyłek kwiatowy to m.in.: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza oraz laktaza.

Skład pyłku pszczelego:

  • Białko 22g
  • Tłuszcz 12 g
  • Cukry 34 g
  • Prowitamina A 18 mg
  • Witamina E 3,20 mg
  • Witamina C 20 mg
  • Tiamina 0,92 mg
  • Ryboflawina 0,54 mg
  • Witamina B6 0,90 mg
  • Biotyna 0,0064 mg
  • Kwas nikotynowy 4,80 mg
  • Kwas patotenowy 0,32 mg
  • Kwas foliowy 0,30 mg
  • Wapń 120 mg
  • Żelazo 9,20 mg
  • Magnez 77,50 mg
  • Cynk 6,50 mg
Lecznicze działanie pyłku pszczelego

Lecznicze działanie pyłku pszczelegoWspomaganie płodności – Spożywanie pyłku kwiatowego stymuluje owulację. Poleca się, by dla spotęgowania efektu, pyłkiem zastępować część białek zwierzęcych. Pyłki pszczele poprawiają spermatogenezę oraz owogenezę. Jego przyjmowanie obniża także ryzyko poronienia.

Mężczyznom zaleca się spożywać pyłek profilaktycznie przeciw rozrostowi gruczołu prostaty. Ponadto, ze względu na właściwości przeciwzapalne, pyłek zapobiega częstym chorobom układu moczowego.

Pyłek kwiatowy, podobnie, jak miód, reguluje wypróżnianie. Pomaga zarówno przy biegunkach, jak i przy zaparciach. Pyłek wpływa dobroczynnie na cały układ trawienny. Jego działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne przywraca równowagę w przewodzie pokarmowym. Detoksykacyjne właściwości sprzyjają natomiast, odbudowie wątroby i leczą stany zapalne pojawiające się w tym organie.

Pozostając przy problematyce związanej z układem trawiennym, warto zauważyć, iż pyłek kwiatowy zawiera w sobie fenyloanalinę, która jest m.in. odpowiedzialna za uczucie głodu. Dzięki spożywaniu pyłku, osoby cierpiące na nadwagę mogą ograniczyć występowanie uczucia łaknienia i chęć podjadania. W przypadku osób cierpiących na niedowagę, spożywanie pyłku kwiatowego wpływa dokładnie odwrotnie, zwiększa uczucie głodu.

pyłek kwiatowy zwalcza anemięPyłek kwiatowy pomaga również zwalczać anemię. Jego przyjmowanie wpływa na przyrost liczby czerwonych ciałek krwi oraz zwiększenie ilości żelaza we krwi.

Wpływ pyłku kwiatowego na skład krwi, dotyczy również zawartości „złego” i „dobrego” cholesterolu. Skutecznie obniża poziom cholesterolu frakcji LDL, a zwiększa ilość cholesterolu HDL. Wspomaga w ten sposób prawidłowe funkcjonowanie serca i układu krwionośnego.

Pyłek pszczeli znacznie zwiększa wydolność organizmu. W przypadku osób uprawiających sport, pyłek wpływa na zwiększenie siły i sprawności. Przyrost siły u sportowców może wynosić aż do 50%. Co ważne, ten rodzaj dopingu jest legalny.

Poza dobroczynnym wpływem na kondycję ciała, pyłek poprawia też sprawność naszego umysłu. Ze względu na zdolność do poprawy koncentracji poleca się go przede wszystkim uczniom i studentom. Jest on również doskonałym produktem dla osób starszych, ponieważ zbawiennie działa na jakość pamięci.

Francuscy uczeni stwierdzili, że spożywanie pyłku kwiatowego przez osoby starsze powoduje ich „odmłodzenie”. W szczególności dotyczy to osób zniedołężniałych, które po kuracji pyłkiem wracali do sił fizycznych, umysłowych i psychicznych.

Stwierdzono, że pyłek wpływa normalizująco na układ nerwowy. Te właściwości mogą wspomóc osoby walczące z depresją lub uzależnieniem od alkoholu. Substancje zawarte w pyłku pszczelim zmniejszają nerwowość i łagodzą stany rozdrażnienia. Pozwalają zwalczać głód alkoholowy, a także zmniejszyć ilość przyjmowanych antydepresantów.

Pyłek kwiatowy jest również skutecznym wsparciem w dbałości o urodę. Badania przeprowadzone w tym aspekcie, wykazały, że pyłek przyspiesza odnowę komórkową. W efekcie spłyca zmarszczki, niweluje przebarwienia skóry, wzmacnia też naczynia krwionośne, co jest bardzo przydatne przy problemach z cerą naczynkową.

pyłek pszczeli a uroda

Również osoby cierpiące na trądzik mogą skorzystać z bogactwa pyłku pszczelego. Antyseptyczne działanie pyłku może być wykorzystywane przy leczeniu trądziki, przez przygotowywanie maseczek zawierających pyłek, jak i spożywanie pyłku. Taka kuracja, nie tylko pomaga pozbyć się schorzenia, ale również utrzymuje cerę w dobrej kondycji i pozwala zachować jej młody wygląd.

Pyłek pszczeli ma działanie antyhistaminowe. W alergiach związanych np. z pyleniem roślin, należy zacząć przyjmowanie pyłku na kilka tygodni przed okresem kwitnienia. W ten sposób wzmacnia się organizm i zmniejsza objawy alergiczne.

Uwaga! Produkty pszczele mogą wywoływać alergię. Zanim zaczniesz wykorzystywać pyłek kwiatowy w swoich kuracjach, sprawdź, czy nie jesteś na niego uczulona/-y.