10 kwietnia 2017 Udostępnij

Szparagi – zdrowy afrodyzjak w Twojej kuchni

Szparagi to niewątpliwie prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Skutecznie zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają w dużej mierze za prawidłowy rozwój płodu, a poza tym wspomagają kobiety karmiące piersią. Dodatkowo zaleca się ich spożywanie osobom przebywającym na diecie redukcyjnej, bo 100 g szparagów to tylko 18 kcal. Szparagi są też jednymi ze skuteczniejszych afrodyzjaków. Jakie mają właściwości odżywcze i lecznicze? Czy działają tak dobrze na libido jak kawior czy lubczyk?

Szparagi białe, zielone i fioletowe pochodzą z tego samego gatunku, ale ich barwa wynika z innego sposobu uprawy.

szparagi zielone

Szparagi zielone

Wypustki szparagów zielonych wyrastają wysoko ponad ziemię i odbarwiają się za sprawą słońca na kolor zielony właśnie. Zielone szparagi są bardzo cienkie, aromatyczne, ale też wyraziste w smaku. Poza tym należą do warzyw miękkich, a więc przed gotowaniem nie trzeba ich obierać. Posiadają dlatego wiele cennych właściwości, bo najważniejsze substancje kryją się właśnie pod skórką. Są to przede wszystkim magnez, potas, fosfor i wapń. Szparagi zielone są bardzo popularne w USA i we Francji.

Szparagi białe

Szparagi białe rosną z kolei pod ziemią, gdzie nie dociera do nich światło słoneczne. Dlatego też nie produkują żadnego barwnika. Są średniej grubości i posiadają delikatny smak, raczej łagodny. Są twardsze niż szparagi zielone, a więc przed gotowaniem należy je dokładnie obrać, co niestety pozbawia ja wielu cennych wartości odżywczych. W Polsce białe szparagi uprawia się m.in. na terenie Wielkopolski.

Szparagi fioletowe

Szparagi fioletowe natomiast rosną kilka centymetrów nad ziemią. Na skutek tego posiadają grubą łodygę o barwie fioletowej. Fioletowe szparagi zawierają więcej cukrów i mniej błonnika pokarmowego niż szparagi białe i zielone. Ta uprawa jest też dość kłopotliwa, bo szparagi tego typu należy bardzo szybko zebrać, jeszcze zanim słońce zmieni ich zabarwienie na kolor zielony Dlatego też spotkać je można raczej rzadko, głównie we Włoszech oraz Wielkiej Brytanii.

Właściwości szparagów

Szparagi są produktem dietetycznym, w 100 g szparagów znajduje się tylko 18 kcal.  Mimo niskiej kaloryczności i zawartości wody na poziomie 95% są one skarbnicą witamin i składników mineralnych takich jak:

  • szparagi białekwas foliowy - niezbędny pierwiastek w przypadku kobiet planujących ciąże, który odpowiada za prawidłowy rozwój płodu; kwas foliowy skutecznie spowalnia procesy starzenia się oraz pomaga w regenerowaniu uszkodzonych komórek; wspomaga także pracę układu krążenia,
  • witaminy E i C, beta-karoten - poprawiają ogólną kondycję paznokci, skóry oraz włosów,
  • asparagina - wspomaga pracę nerek oraz odpowiada za odpowiednie nawodnienie organizmu,
  • potas, fosfor i wapń - odpowiadają m.in. za kondycję zębów i kości, potas w dużej mierze połączony z asparaginą sprawia, że szparagi wykazują także właściwości moczopędne,
  • glutation - wzmacnia układ odpornościowy, pomaga wątrobie w procesie oczyszczania organizmu z toksyn, a także zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera,
  • błonnik pokarmowy - poprawia procesy trawienia oraz perystaltykę jelit,
  • inulina - cenny prebiotyk, który odżywia pożyteczne bakterie jelitowe zapewniając prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Jak kupować i gotować szparagi?

quiche ze szparagamiPodczas zakupów należy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, czy łodygi nie posiadają plam i są gładkie, a główki zwarte. Jeśli po przełamaniu z łodygi wypływa sok (o smaku niekwaśnym) to znak, że szparagi są świeże. Szparagi najlepiej smakują świeżo zebrane. Są też dość nietrwałe. W lodówce przechowywać je można 2 dni, i to wstawione pionowo do pojemnika z odrobiną wody z lodem bądź zawinięte w wilgotną ściereczkę.

Dolne końce szparagów są twarde, odcina się je więc nożem lub odłamuje. Później szparagi kroi się zaczynając poniżej główki, która powinna pozostać w całości. Szparagi gotuje się związane w pęczek w pozycji pionowej (główki muszą wystawać ponad poziom wody) w specjalnie do tego celu przeznaczonym wysokim garnku. Wkłada się je do wrzącej, posolonej wody z dodatkiem  cukru i gotuje do miękkości. Zwykle trwa to 10-15 minut (białe szparagi gotują się dłużej niż zielone). Szparagów nie wolno rozgotować.

Szparagi – przepisy

Quiche ze szparagami

Składniki: (dla 6 osób, czas 20 minut, danie bardzo łatwe w przygotowaniu)

  • 400 g mrożonego ciasta francuskiego ,
  • 2 pęczki zielonych szparagów,
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki,
  • 1 jogurt naturalny,
  • 3 jajka,małe opakowanie płynnej śmietanki
  • 80 g startego parmezanu lub innego sera żółtego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Trzeba na blasze ułożyć gotowe ciasto francuskie, a szparagi obrać odcinając najtwardszą ich część. Potem należy je ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu trzeba je ostudzić i pokroić na mniejsze części o długości około 4 cm. Tak przygotowane szparagi można ułożyć na cieście i posypać natką pietruszki. Całość zalewa się masą przygotowaną z rozbełtanych jajek, śmietany, jogurtu, która została doprawiona pieprzem i solą. Do tego należy na końcu dodać starty ser żółty. Ciasto powinno zapiec się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Najlepiej smakuje na ciepło.

Zupa-krem z białych szparagów

Składniki:

  • zupa krem z białych szparagówpęczek białych szparagów,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 l bulionu drobiowego,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %,
  • łyżeczka cukru
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, biały pieprz
  • garstka  groszku ptysiowego

Przygotowanie krok po kroku:

Szparagi trzeba umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Później zalewa  się je bulionem z dodatkiem cukru i gotuje 15 minut (główki gotujemy tylko 5 minut). Cebulę należy zeszklić na maśle i dodać do szparagów wraz ze śmietanką. Całość miksuje się, doprawia solą i pieprzem, a na końcu posypuje koperkiem.

Komentarze (0)