7 kwietnia 2016 Udostępnij

Trawa pszeniczna – wszystko, co powinieneś wiedzieć na jej temat

trawa pszenicznaLudzie, którzy dbają o zdrowie psychiczne i fizyczne, jeżeli jeszcze nie poznali soku z trawy pszenicznej, to powinni natychmiast nadrobić te zaległości i przekonać się do tego specyfiku. Liczne badania udowodniły, że zawiera on wiele składników odżywczych, które zbawiennie działają na ludzki organizm. Zanim wymienimy jego zalety, opiszemy jego krótką, ale bardzo ważną historię.

Nazwisko Ann Wigmore zawsze pada przy opracowaniach na temat trawa pszenicznej. Dlaczego? Była ona pierwsza osobą, która rozpoczęła produkcję soku z młodej pszenicy. Kierowana radami swojej babci, zaczęła leczyć się metodami naturalnymi i w ten sposób udało jej się wygrać walkę z nowotworem jelita (i nie tylko). Ann Wigmore założyła później Instytut Zdrowia im. Hipokratesa w Bostonie. Instytut ten zajmuje się głównie leczeniem ludzi bez stosowania leków syntetycznych – opierają się na metodach naturalnych, w tym, oczywiście, na soku z trawy pszenicznej.

DZIAŁANIE SOKU Z TRAWY PSZENICZNEJ NA NASZ ORGANIZM

Lista zalet trawy pszenicznej jest wyjątkowo długa, jednak spróbujemy przedstawić najważniejsze aspekty tej cudownej rośliny. Jest ona bardzo bogata w chlorofil, który odpowiada m.in. za wychwytywanie kwantów światła i produkowanie energii w procesie fotosyntezy, a to jest absolutną podstawą egzystencji na naszej planecie. Sok z trawy pszenicznej to w pewnym sensie 100% chlorofilu i może być stosowany zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie, bez żadnego ryzyka wystąpienia skutków ubocznych.

Co chlorofil daje ludzkiemu organizmowi?

chlorofil działanie na organizmPrzede wszystkim wspomaga proces dotleniania naszego ciała, co jest świetną ochroną np. przed nowotworami czy grzybicami, które często rozwijają się w środowiskach, w których tlenu brakuje (takie środowisko pozwala im na lepszą adaptację i rozrost). Wspomaga też leczenie anemii i polepsza naszą morfologię.

Jeśli trawa pszeniczna jest uprawiana w organiczny, naturalny sposób, to jest bogata w ogromne ilości minerałów i pierwiastków śladowych i to w dużo większej ilości, niż ma to miejsce w warzywach. To szczególnie ważne w obecnych czasach, w których raczej zakwaszamy organizm naszą dietą, tym samym wypłukując się ze wszystkich, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, mikroelementów.

Trawa pszeniczna w proszku BIO 150g

Sok z trawy pszenicznej bierze czynny udział w procesie detoksykacji. Badania wykazały, że jego wpływ na oczyszczanie organizmu jest dużo większy niż w przypadku soków (np. z marchwi, buraków czy innych warzyw uznawanych za detoksykujące). Detoksykacja sokiem z trawy pszenicznej polega przede wszystkim na usuwaniu z organizmu metali ciężkich i innych szkodliwych toksyn.

Oprócz tego, do leczniczych właściwości soku z trawy pszenicznej należy:

  • działanie soku z pszenicyoczyszczanie narządów wewnętrznych (przede wszystkim wątroby)
  • regulowanie poziomu cukru we krwi (skuteczne obrona przed cukrzycą)
  • bierze czynny udział w zasklepianiu się ran
  • łagodzi stany zapalne
  • skutecznie chroni jamę ustną przed próchnicą, odpowiednio stosowany polepsza kondycję i zdrowie dziąseł
  • można stosować go jako płukankę do gardła przy kaszlu i bólu górnych dróg oddechowych
  • częste picie soku z trawy pszenicznej poprawia ogólną kondycję naszego organizmu, mamy więcej siły i zdrowsze nerwy
  • pomaga w trawieniu, działa przeciwko zaparciom

Lista ta, jak wspominaliśmy, nie jest kompletna. Warto dodać też, że osoby, które są uczulone na gluten, bez obaw mogą sięgać po ten specyfik. Najlepiej wówczas korzystać z kamutu lub orkiszu.

HODOWLA TRAWY PSZENICZNEJ W DOMU

Żeby uprawiać trawę pszeniczną, musimy zaopatrzyć się w jakieś odmiany pszenicy. Polecamy np. ekologiczny kamut, orkisz lub płaskurkę. Zadbajmy o to, by wszystko było świeże, gdyż takie ziarna kiełkują najszybciej i rośnie z nich najlepszej jakości trawa.

Przygotujmy też:

Ziemię organiczną (nie stosujmy ziemi doniczkowej! Jeśli posiadamy jakiś kawałek ziemi uprawnej, to z powodzeniem możemy go wykorzystać), płaski pojemnik (o wysokości od 4-6 centymetrów z otworami odprowadzającymi nadmiar wody), podkładkę pod pojemnik oraz jakiś zraszacz (może być zwykła butelka, z podziurkowanym korkiem).

Proces hodowli przebiega w sposób następujący:

hodowla pszenicy w domu- Namocz nasiona przez okres ok. 12 godzin. W tym celu użyj letniej, przegotowanej wody, oraz jakieś naczynia, z którego łatwo będzie wylać wodę.
- Wylej wodę po namoczeniu i zostaw tylko nasiona. Wlej znowu świeżą wodę i mocz znowu przez 2 lub 3 dni. Gdy pojawią się niewielkie ogonki, będzie to oznaczać, że nasiona są gotowe do wysiewu.
- Wsyp ziemię do pojemnika i zadbaj o to, by była wilgotna.
- Rozsyp na tę ziemię nasiona i ponownie, obficie namocz
- Przykryj wszystko ręcznikiem papierowym, gazetą albo ręcznikiem i również namocz tę warstwę
- Zraszaj tak ułożoną konstrukcję ok. 2 razy w ciągu dnia.
- Gdy trawa osiągnie wysokość około 2 centymetrów, ściągnij zakrycie i ustaw tacę w jakimś dobrze oświetlonym miejscu
- Nawadniaj trawę 2 razy dziennie. Powinna osiągnąć wysokość ok. 13 centymetrów – wówczas zetnij ją na sok.

WYCISKANIE, PRZECHOWYWANIE, SPOŻYCIE

Do wyciskania soku używaj wyciskarki do owoców i rób to zaraz po ścięciu trawy, gdyż wtedy jest ona najbogatsza w składniki odżywcze. Sok należy spożyć również zaraz po wyciśnięciu – jedna dawka powinna wynosić od 30 do 60 mililitrów na dzień, jednak zaleca się start od mniejszych ilości, by przyzwyczaić organizm do dużej dawki chlorofilu. Najlepiej pić sok z rana, na pusty żołądek, gdy organizm najlepiej wchłania składniki odżywcze.

Smacznego!