16 sierpnia 2016 Udostępnij

Miody świata: na czym polega wyjątkowość miodu gryczanego?

Archeolodzy nie mają wątpliwości, co do tego, że zainteresowanie miodem było widoczne już w starożytności, o czym najlepiej świadczą naczynia z nim umieszczane w grobowcach faraonów. Również dziś nie odwróciliśmy się od tego naturalnego produktu spożywczego. Co więcej, coraz częściej zwracamy uwagę nie tylko na jego unikatowy smak, ale również na właściwości odżywcze. Jednym z przedstawicieli tego gatunku jest miód gryczany, którym warto się zainteresować z przynajmniej kilku powodów.

Miód gryczany – charakterystyka

Osoby, które uważają, że miodu gryczanego nie można pomylić z żadnym innym, mają wiele racji, jednym z jego znaków rozpoznawczych jest bowiem wygląd, który można określić mianem charakterystycznego. Miód taki ma kolor typowy dla ciemnej, mocnej herbaty, prawdziwy miód z gryki można więc relatywnie łatwo odróżnić od jego imitacji. Ciemnobrązowy kolor nie jest zresztą jego jedynym znakiem rozpoznawczym. Nie mniej charakterystyczny jest oryginalny zapach, chociaż, ze względu na to, że jest on dość ostry, miód ten nie zawsze smakuje dzieciom.

Miód gryczany – na co pomaga?

Gdy zastanawiamy się nad tym, co sprawia, że współcześnie tak chętnie sięga się po miód gryczany właściwości lecznicze tego miodu wysuwają się z pewnością na pierwszy plan. W ich kontekście w pierwszej kolejności wypada wspomnieć o tym, że posiada on substancje wzmacniające oraz te, które oczyszczają naczynia krwionośne. Mowa tu o rutynie, której próżno szukać w innych miodach, a która sprawia, że miód ten jest cennym wsparciem między innymi dla osób starszych, które mają już poważne problemy z miażdżycą. Korzyści wynikające z obecności rutyny w składzie tego miodu są zresztą bardziej doniosłe, nie można bowiem zapominać i o tym, że jest ona w stanie skutecznie przeciwstawiać się rozkładowi witaminy C. Składnik ten wspomaga też proces gojenia się ran, co wyjaśnia, dlaczego tak wielu lekarzy zaleca włączenie miodu gryczanego do diety rekonwalescentów, którzy zmagają się ze złamaniami. Gdy próbujemy przeanalizować dobroczynny wpływ, jaki na nasz organizm wywiera miód gryczany właściwości prozdrowotne dają o sobie znać także wówczas, gdy analizujemy inne jego części składowe. Nie wypada w tym kontekście nie wspomnieć choćby o magnezie, który reguluje pracę serca, a także o żelazie, witaminie C i białku. Niedawno badania lekarzy ze Słowenii potwierdziły, że miód gryczany może być też znakomitym środkiem pomagającym w leczeniu niedokrwistości. Jeśli przyjmuje się go regularnie, pomaga zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym podnosząc poziom hemoglobiny i żelaza we krwi i wspomagając regenerację organizmu.

miód gryczany zastosowanie

Miód gryczany – kaloryczność 

Wiele osób podchodzi do tego rodzaju miodu  z dużą ostrożnością nie dlatego, że jest on niesmaczny, ale z uwagi na jego kaloryczność. Rzeczywiście, mamy do czynienia z produktem wysokokalorycznym o czym świadczy choćby to, że wartość kaloryczna stu gramów miodu to nawet 340 kalorii. Jest to jednak również cenne źródło cukrów prostych, a te szybko przenikają do krwioobiegu i odżywiają organizm. Warto wspomnieć też o bogactwie wartościowych węglowodanów, które bez większego problemu możemy spalić.

Miód gryczany – zastosowanie

Mydło-peeling z pyłkiem i miodem gryczanym 75gChoć najczęściej spotykamy się z nim w kuchni, miód z gryki jest obecny również w wielu innych miejscach. Zawartość rutyny sprawia, że często jest on jednym ze składników kosmetyków, możemy więc liczyć na jego obecność między innymi w kremach przeciwzmarszczkowych oraz w maseczkach i peelingach. Nie może być zresztą inaczej, nie tylko bowiem skutecznie przeciwstawia się starzeniu się skóry, ale również ma działanie antybakteryjne, co wpływa korzystanie już choćby na łagodzenie objawów trądziku.

Miód gryczany – cena

Słoik tego wartościowego miodu o wadze pół kilograma to wydatek rzędu 40-50 złotych. Podobnie, jak ma to miejsce w przypadku innych miodów, cena może się wahać, jest bowiem uzależniona od tego, w jakiej pasiece go wyprodukowano i jaki jest jego skład. Zawsze warto przy tym stawiać na rozwiązania w pełni naturalne nawet, jeśli mają być one nieco droższe.

Komentarze (0)