1 stycznia 2016 Udostępnij

Czarnuszka i jej nieoceniony wpływ na ludzki organizm

czarnuszkaCzarnuszka to zioło doceniane już w starożytności. Pomaga w leczeniu niemal każdej choroby. Nasiona czarnuszki zawierają ponad 100 aktywnych substancji, a przypuszcza się, że część z nich nadal pozostała nie odkryta przez naukowców.

Co zawierają nasiona czarnuszki?

Substancje obecne w nasionach czarnuszki powodują, że zioło to jest niezastąpione we wszelkich stanach zapalnych i nowotworowych. Działa na organizm również przeciwutleniająco i ochronnie. Nasiona są bogate w:

nasiona czarnuszki

  • kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)
  • fosfolipidy i fitosterole
  • cenne flawonoidy i równie cenne saponiny
  • białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany
  • alkaloidy,
  • olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon i in.
  • witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu.
Właściwości lecznicze czarnuszki

Czarnuszka wzmacnia odporność immunologiczną. Wpływa na wzrost liczby makrofagów oraz limfocytów w organizmie. Pobudza również syntezę interferonu.

Roślina ta ma działanie antyhistaminowe, dzięki niej alergicy mogą zmniejszyć uciążliwe dolegliwości, zażywając czarnuszkę przez ok. 8 tygodni, przed i w okresie nasilenia alergii.

Stosowanie czarnuszki, zwiększa wydolność płuc, jest zatem niezwykle pomocna w chorobach związanych z astmą. Zażywanie ziół powoduje, że ustępuje także świszczący oddech, zmniejsza się liczba dawek koniecznych inhalacji.

Spożywanie nasion czarnuszki jest zalecane przy anemii, może bowiem z powodzeniem zastąpić dietę złożoną z mięsa.

Ziele to ma silne działanie antywirusowe, antybakteryjne, antygrzybicze i przeciwpasożytnicze. Włączając do diety na stałe czarnuszkę, zmniejszamy ryzyko pojawienia się Candida Albicans. Jest to również sposób na ochronę przed popularnymi, zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym, infekcjami. Czarnuszka chroni przed grypą, przeziębieniami, czy zapaleniem oskrzeli. Roślina ta jest naszym sprzymierzeńcem w walce z tasiemcem, przywrą, owsikami, blastocytozą, czy włośniem krętym.

spożywanie nasion czarnuszki

Czarnuszka działa ochronnie na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Łagodzi także objawy refluksu. Zioło to zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.

Osobom cierpiącym na nadciśnienie zaleca się spożywanie czarnuszki, gdyż znacząco obniża ona ciśnienie krwi, jak również zapobiega powstawaniu zakrzepów.

Badania przeprowadzane na cierpiących na nowotwory, w tym  białaczkę, nowotwory okrężnicy, płuc, macicy, prostaty, piersi, jelita grubego, wątroby, mózgu oraz trzustki, wskazują na zbawienne działanie czarnuszki w tym obszarze. Jest ona silnym antyutleniaczem, powoduje zahamowanie wzrostu komórek rakowych, przy czym nie działa niszcząco na komórki zdrowe.

Przyjmowanie czarnuszki jest wskazane podczas radioterapii. Ma ona bowiem nie tylko zdolność do zwalczania komórek nowotworowych, ale również ochrony przed negatywnymi skutkami promieniowania.

Nasiona czarnuszki są stosowane w ochronie wątroby i nerek przed zatruciem metalami ciężkimi oraz niektórymi przyjmowanymi lekami.

Czarnuszka zalecana jest kobietom, gdyż to one mają najczęściej problemy związane z osteoporozą. Ta roślina natomiast ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zwiększa gęstość mineralną kości.

Kobietom najczęściej zależy także na doskonałym wyglądzie ich włosów. I także w tym aspekcie korzystanie z dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą czarnuszka jest nie do zastąpienia. Zioło zapobiega wypadaniu włosów, a nawet pobudza ich porost. Pomaga w pozbyciu się łupieżu, czy leczeniu stanów zapalnych skóry głowy.

Zażywanie czarnuszki wpływa regulująco na miesiączkowanie, pobudza laktację. Mówi się również o jej właściwościach antykoncepcyjnych. U mężczyzn natomiast, zioło wpływa na wzrost testosteronu.

Czarnuszka ma także działanie antycukrzycowe. Reguluje poziom cukru we krwi, wpływając na poziom produkowanej przez organizm insuliny.

Dla cukrzyków, ale nie tylko, ważna jest informacja, że nasiona czarnuszki przyspieszają gojenie się ran. Dzięki nim, możliwe jest wyleczenie owrzodzeń, skaleczeń, czy zmian ropnych.

Bardzo istotne jest działanie tej rośliny na nasz ośrodkowy układ nerwowy. Zapobiega ona depresji, nerwicy oraz stanom lękowym. Znacznie poprawa samopoczucie.

Jak spożywać czarnuszkę?

To zioło może pełnić w kuchni funkcję pieprzu, znakomicie go zastępując. W odróżnieniu od pieprzu jednak, czarnuszka nie zakwasza organizmu. W tej postaci możemy ją spożywać na kanapkach, jako dodatek do sosów, sałatek, zup, itd.

Czarnuszkę można stosować w postaci oleju, naparu, nalewek oraz miodu ziołowego. 

Przygotowanymi roztworami można przeprowadzać kurację wewnętrzną oraz zewnętrzną.

jak jeść czarnuszkę

Napar przygotowuje się tradycyjnie, zalewając łyżeczkę zmielonej czarnuszki wrzątkiem. Napar jest gotowy do spożycia po ok. 20 minutach.

Nalewkę przygotowujemy zalewając pół szklanki zmielonej czarnuszki  jedną szklanką alkoholu 40% . Napój jest gotowy do spożycia po ok. tygodniu. Nalewkę należy odfiltrować.

Ziołomiód przygotowujemy mieszając miód i zmielone nasiona czarnuszki w proporcji 1 : 1.