Coraz więcej osób w ostatnim czasie uskarża się na niedoczynność tarczycy. Problem ten dotyka w znacznej mierze głównie kobiety, a także coraz większej liczby młodych osób. Pierwszymi objawami są zwolnienie metabolizmu, przybieranie na wadze oraz zmęczenie. Niestety, objawy te...

Niewiele osób wie, że porzeczki są nie tylko bardzo zdrowe, ale i mają wiele właściwości pielęgnacyjnych. Zawierają duże ilości pektyn, dzięki czemu wspomagają odpowiedni poziom cholesterolu i cukru w naszych organizmach. Dodatkowo obecne w nich polifenole działają łagodząco na...

W przekonaniu wielu osób pokrzywa to tylko bezużyteczny chwast. Na polskiej wsi od zarania dziejów posiadała szereg zastosowań ze względu na właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze. Pokrzywa jest źródłem wielu witamin i minerałów a także mikroelementów pomocnych w leczeniu...

Mniszek lekarski, mniszek pospolity a mlecz Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale) jest znany także jako mniszek pospolity oraz dmuchawiec. Występuje w krajach europejskich, rośnie także w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej. Większość osób mających swój ogród...

Pigwa a pigwowiec – różnice Obie rośliny, mimo że pochodzą z jednej rodziny, są całkowicie różne. Co warto na ten temat wiedzieć? Najłatwiej rozróżnić można je po wyglądzie. Pigwa to drzewo, które w polskich warunkach osiąga do 3 metrów wysokości i przypomina nieco...

Obecnie, niemalże z dnia na dzień, rośnie liczba osób, które coraz chętniej sięgają do rozwiązań z zakresu medycyny naturalnej. Nie ma się jednak czemu zanadto dziwić, biorąc pod uwagę fakt, iż jesteśmy lepiej poinformowani na temat tego, co ma pozytywny wpływ na nasz organizm...

​Obecnie coraz więcej osób zaczyna ponownie dostrzegać cudowne właściwości naturalnych ziół i roślin, których spożywanie przynosi mnóstwo dobrego dla naszego zdrowia. Nasze społeczeństwo na chwilę zapomniało o tym na rzecz wszelkiego typu suplementów diety i innych produktów...

Istnieje wiele tradycyjnych wyrobów alkoholowych kojarzonych głównie z Polską lub naszą częścią Europy. Jeśli zapytamy większość Polaków, co jest naszym "narodowym" napojem tego typu, to prawdopodobnie większość odpowie, że wódka. Czy jednak na pewno? Okazuje się bowiem, że w...

Choć mówiąc o konopiach zwykle mamy na myśli marihuanę i gorącą dyskusję na temat jej wpływu na ludzki organizm, nie możemy zapominać o tym, że jest to roślina o szeregu zastosowań. Jednym z jej produktów jest olejek konopny, który nie tylko nie posiada właściwości...

Morwa, roślina ceniona od wieków, choć do dziś jej właściwości nie zostały do końca poznane. To co już wiemy na jej temat, jest wystarczająco przekonujące, by sięgać po nią jak najczęściej. Najbardziej znana spośród ponad 150 odmian morw jest morwa biała (Morus alba L.)...

Przez lata zmagamy się z infekcjami, chorobami, czy drobnymi dysfunkcjami organizmu, nie mogąc znaleźć sposobu na trwałe pozbycie się problemu. Najczęściej usuwamy lub ograniczamy objawy chorób, dorywczo zażywając leki, czy stosując domowe specyfiki. Oczywiście przepisy na różnorakie...

Sól emska to naturalny środek, który został przez ludzkość zapomniany, jednak powoli wraca do łask i cieszy się coraz większą popularnością. Ma postać białego proszku, złożonego z węglanu sodowego, magnezu, siarczanu i chlorków sodu. Ma działanie wykrztuśne i alkalizujące...

Brak witaminy B3 w organizmie może być powodem wielu dolegliwości i chorób. Większość z nich w ogóle nie jest przez nas łączona z niedoborem witamin, szukamy raczej innych przyczyn usprawiedliwiających ciągłe zmęczenie, apatię, bezsenność, nadwrażliwość nerwową, migreny...

Przejawem przepukliny rozworu przełykowego (łac. hernia hiatus esophagi) jest zgaga, uczucie kwaśnej treści w przełyku, odbijanie, cofanie treści żołądkowej do przełyku, a nawet zwracanie. Refluksowi to także częste bóle w nadbrzuszu. Dojście do przyczyny  dolegliwości jest...

Pyłek pszczeli to źródło wszelkich substancji potrzebnych człowiekowi do życia. Pyłek zawiera aminokwasy, węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, enzymy i koenzymy, witaminy oraz biopierwiastki. Pyłek pszczeli, inaczej zwany pyłkiem kwiatowym to źródło 22...