19 stycznia 2016 Udostępnij

Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki?

świeżo wyciskane sokiŚwieżo wyciskane soki to doskonała alternatywa dla osób, które nie przepadają za owocami i warzywami lub mają problem z ich pogryzieniem, czy przeżuciem. Soki są lekkostrawne, a przy tym są prawdziwą bombą witamin, minerałów i enzymów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ciekawe, owoce i warzywa spożywane w postaci płynnej są przyswajane czterokrotnie łatwiej, co oznacza, że pochłaniamy więcej dobroczynnych substancji, niż przez spożycie owocu, czy warzywa w jego nieprzetworzonej formie.

Życiodajny ekstrakt

Soki są łatwo przyswajalne. Organizm wchłania aż 90% wszystkich odżywczych substancji pochodzących z owoców i warzyw. Czas, który potrzebny jest na przyswojenie soku to zaledwie 15 minut. Po tym czasie rozpoczyna się proces odtwarzania komórek, czyli zastępowania starych komórek, nowymi.

Sok to wygodna forma przyswajania cennych składników

zielony sok

Organizm przyswaja więcej potrzebnych do życia substancji z soku, niż z warzyw i owoców w postaci nieprzetworzonej. Ma to ogromne znaczenie przy dostarczaniu codziennej, zalecanej dawki witamin i minerałów. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na określoną substancję trzeba spożyć dużo mniejsze ilości soku, niż należałoby zjeść warzyw, czy owoców.

Sposób na urozmaicenie diety

Soki to świetny sposób na wprowadzenie do jadłospisu warzyw, owoców lub ziół, niezbyt lubianych. Dobrym przykładem może być urozmaicanie diety dzieciom, które najczęściej niechętnie spożywają określone rodzaje pokarmów. Soki pomagają „przemycić” te pokarmy, których zwykle dzieci nie chcą jadać.

Blisko natury

Chociaż wyciskane soki to zmieniona postać warzyw i owoców, jednak ich skład, smak i zapach pozostaje bez zmian. W obecnych czasach, gdy większość pożywienia przyjmujemy w postaci wysoko przetworzonej, soki są akcentem łączącym nas z naturą. Bogactwo witamin i minerałów w sokach jest trudne do uzyskania w jakiejkolwiek innej potrawie. Szczególnie istotna jest tu zawartość sodu i potasu, które skutecznie obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca, nadciśnienie tętnicze, czy też ryzyko wylewu.

Walka z zakwaszeniem organizmu

sok z granatu

Soki pozwalają utrzymać równowagę kwasowo – zasadową. Nasza codzienna dieta sprzyja zakwaszeniu organizmu. Do produktów niekorzystnie wpływających na nasze organizmy należą m.in. pieczywo, mięso, nabiał i cukier. Szkodliwy wpływ mają również leki, palenie tytoniu, brak ruchu.

Jeśli jesteś ospały, brakuje Ci energii, masz problemy ze snem, a Twoja skóra wygląda na zmęczoną, możesz cierpieć na zakwaszenie organizmu. Zanim zaczniesz sięgać po suplementy diety, zwiększ spożycie świeżo wyciskanych soków.

Zwiększenie odporności immunologicznej

Soki wytwarzane z różnych warzyw i owoców pozwalają znacznie zwiększyć odporność immunologiczną organizmu. Urozmaiceniem mogą być soki z dodatkiem ziół, kiełków lub traw. Szalenie modne ostatnio soki z traw to niebywale bogate źródło enzymów, fitohormonów, minerałów oraz witamin.

Takie witaminowe bomby świetnie chronią organizm przed przeziębieniem, wirusami grypy, czy opryszki, niwelują krwawienie z dziąseł, itp.

W walce z chorobą

sok w walce z chorobąCodzienne spożywanie warzyw i owoców w postaci soków nie tylko wzmacnia organizm, ale również pomaga walczyć z różnego rodzaju chorobami. Ogromną rolę soki odgrywają w zapobieganiu nowotworom, przedwczesnemu starzeniu się i innym przypadłościom. Powodem dobroczynnego działania tych napojów jest duża zdolność do neutralizacji wolnych rodników.

Według lekarzy, którzy są zwolennikami naturalnych metod przywracania zdrowia, soki pomagają wrócić do stanu wyjściowego organizmu. Ta teza wywodzi się ze swego rodzaju filozofii, która mówi, iż degenerację komórek powoduje brak koniecznych do prawidłowego funkcjonowania składników, a nie farmaceutyków. Zatem leki nie powinny być metodą na dojście do zdrowia, tylko wyposażenie organizmu w substancje decydujące o jego zdrowiu.

Znaczna ilość chorób cywilizacyjnych spowodowana jest spożywaniem wysoko przetworzonych pokarmów i odejściem od naturalnej, zdrowej żywności. Picie soków ma zatem fundamentalne znaczenie dla ochrony zdrowia i walki z chorobami.

Właściwości oczyszczające

Picie soków to jedna z najlepszych metod na usunięcie toksyn z organizmu. Szkodliwe produkty przemiany materii są odkładane przez organizm w formie złogów. Soki pomagają je usunąć. To najlepszy sposób na odzyskanie zdrowia, witalności i wigoru.

Dieta odchudzająca

soki a dietaŚwieżo wyciskane soki są źródłem błonnika i pektyn. Wpływają więc na przyspieszenie procesu trawienia i wydalania niestrawionych pokarmów z organizmu. Soki są suplementem diety, niezwykle potrzebnym przy wprowadzaniu diety odchudzającej. Istnieją też diety, które opierają się na spożywaniu przez kilka dni niemal wyłącznie soków owocowo – warzywnych.

Lepszy wzrok

Nasze oczy codziennie atakowane są przez przesuszone powietrze, kurz i pył. Często godzinami wpatrujemy się w komputery lub inne tego typu urządzenia. To wszystko ma zły wpływ na stan naszego wzroku. Codzienne spożywanie soku dostarcza organizmowi potrzebną dawkę witamin B,C, E oraz beta-karoten, które dbają o  nasze oczy.

Piękna cera

Picie soków dostarcza organizmowi wiele składników, które znacząco wpływają na stan naszej skóry. Soki to świetny sposób na nawodnienie organizmu, a przez także i skóry. Dzięki temu nasza cera nie będzie przesuszona, sina i zrogowaciała.

Tych witamin nie przedawkujesz

Miłośników soków z pewnością ucieszy fakt, że żadnych składników przyjmowanych w sokach nie można przedawkować. Każda nadmierna ilość określonej substancji zostanie niemal natychmiast wydalona z organizmu wraz z moczem. Zatem pijmy soki zawsze, gdy mamy na nie ochotę!