​Co to jest celiakia? Celiakia (nietolerancja na gluten) dotyka nie tylko dzieci. Chorują na nią także osoby dorosłe. Jakie są jej objawy? Jak przebiega jej leczenie? Choroba ta na ogół objawia się w dzieciństwie, ale są wyjątki. Czasami pojawia się między 35 a 55 rokiem...

​O diecie bezglutenowej i rzekomym negatywnym wpływie tego składnika na nasz organizm zrobiło się ostatnimi czasy głośno. Warto wiedzieć, że gluten nie każdemu szkodzi, a więc nie zawsze jego usunięcie z diety jest zasadne. Istnieją jednak objawy, które mogą sugerować alergię na...

Jeżeli wierzyć statystykom, na nietolerancję laktozy cierpi blisko 70% dorosłych osób na całym świecie. W Polsce problem ten może dotyczyć nawet 37% osób. We Francji oraz w Hiszpanii blisko 50% dorosłych ludzi uskarża się na związane z tym dolegliwości, natomiast w Azji i Afryce...

Dla wielu ludzi czekolada jest jak narkotyk, który potrafi uzależnić. Nie może to jednak dziwić, ponieważ ten produkt charakteryzuje się znakomitym smakiem oraz niepowtarzalnym zapachem. Poza tym, czekolada poprawia także samopoczucie oraz redukuje zmęczenie. Warto też wiedzieć, że ten...

Batat to wciąż stosunkowo rzadko goszczące na polskich stołach warzywo. Zwany jest słodkim ziemniakiem, charakteryzuje się jednak znacznie większą ilością wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych niż popularny, tradycyjny kartofel. Występuje w wielu odmianach, które są...

Rośliny i owoce egzotyczne zdobywają w naszym kraju coraz większą popularność. Sięgamy po nie chętnie i to z wielu powodów. Z jednej strony ciekawi nas po prostu ich smak, kuszą nas ich niezwykłe kolory i kształty – jest to zatem zwykła chęć spróbowania czegoś nowego i...

Makaron? Na zdrowie!

Makaron orkiszowy Gdybyśmy oceniali jedynie jego walory wizualne, musielibyśmy zgodzić się z tym, że makaron orkiszowy nie należy do najpiękniejszych. Nie można jednak nie zgodzić się z tym, że brązowy kolor przestaje być przeszkodą, gdy pomyśli się o walorach prozdrowotnych...

Kopi luwak to gatunek kawy, który pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Wytwarza się go z ziaren kawy, te jednak wcześniej muszą zostać wydobyte z odchodów łaskuna muzanga – zwierzęcia pochodzącego z rodziny łaszowatych. Łaskuny znane są też jako cywety, ich lokalna nazwa luwak...

Kawa jest ulubionym napojem większości osób na świecie – podobno każdego dnia ludzie sięgają aż po 2,25 miliarda filiżanek tego czarnego napoju, zwykle właśnie od niego zaczynając poranek. I pomyśleć, że kiedyś w ogóle jej w Europie nie znano, a później została uznana za...

Zielona kawa

Choć zielonej kawie poświęca się coraz więcej uwagi, nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że mówiąc o niej mamy na myśli niepalone ziarna kawy Robusta – zarówno dojrzałe, jak i niedojrzałe. Taka jej produkcja sprawia, że kawa zawiera więcej związków nielotnych, a także...

Cukier jest jednym z podstawowych składników diety każdego z nas. Powszechnie stosujemy go w naszej kuchni, i to na wiele różnych sposobów. Od słodzenia kawy czy herbaty aż po przygotowywanie słodkich wypieków – bez cukru nasza sztuka kulinarna z pewnością byłaby o wiele...

​ Dawno już minęły czasy, w których nasza codzienna dieta ograniczała się wyłącznie do standardowych produktów spotykanych w Polsce. Obecnie otwarcie na świat jest tak wiele, że w sklepach możemy znaleźć mnóstwo produktów żywnościowych pochodzących nawet z bardzo dalekich...

Czasy współczesne oferują nam nieporównanie więcej możliwości rozwoju i poznawania innych kultur niż wcześniejsze wieki. Obecnie człowiek ma wiele możliwości wyboru, może swobodnie podróżować, poznawać świat, ludzi, jak również odmienne kuchnie. Niewiele jest osób, które...

Zdrowe rodzaje mąk

Mąka jest jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych na świecie. Co prawda, sama nie nadaje się raczej do spożywania, ale jest wykorzystywana przy produkcji niezliczonych ilości potraw – w tym tych najprostszych i najbardziej rozpowszechnionych, takich jak chleb...

​Z orzecha kokosowego możemy wydobyć wiele dobroczynnych produktów. Jednak największą popularnością cieszy się olej kokosowy, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, odżywcze i kosmetyczne. Ludzie z egzotycznych krajów, gdzie kokos jest powszechnym owocem i nieodłącznym...

Witamina E to grupa 8 różnych związków, z czego, w komercyjnych suplementach, najwięcej jest tokoferoli. Niestety, nie są one tak korzystne dla zdrowia jak tokotrienole, które regularnie pomijane są w lekach i suplementach. Badania naukowców wykazały, że wpływają one korzystnie na...

Staramy się utrzymywać zdrową dietę, uprawiamy sport, a mimo to, nasze ciała często odbiegają od idealnego wizerunku, który chcielibyśmy uzyskać. Jak to się dzieje, że mimo iż staramy się bardziej, niż nasi dziadkowie, czy rodzice, na potęgę zmagamy się z nadwagą i dziesiątkami...

Jeżeli chcesz mieć przyzwoitą sylwetkę, dobre samopoczucie i zdrowy organizm, to dieta alkalizująca jest właśnie dla Ciebie. Przede wszystkim ma walory przeciwutleniające, gdyż jest bogata w produkty zasadotwórcze, które neutralizują kwasowe produkty przemiany materii, takie jak kwas...

Produkty, które będą nam potrzebne do przygotowania pysznych lodów to: środek do czyszczenia skór, środek do zwalczania wszy, nieco składnika używanego do produkcji detergentów i dodatek kleju kauczukowego… Oczywiście to żart! W świetle tego, co rzeczywiście można znaleźć w...

Wyższość chleba pieczonego w domu, nad tym kupionym nawet w najlepszej piekarni, jest oczywista. Samodzielny wypiek jest pewny, co do jego składu. Wiemy, że nasz zakwas jest naturalnym produktem, a nie sproszkowaną substancją. Poza tym jest pewna magia w zapachu chleba, który rozchodzi...

Piekąc różnego rodzaju ciasta, dodajemy do nich czegoś, co ma w nazwie wanilię. Najczęściej jest to już nie tyle wanilia, co wanilina. Tak, czy inaczej, do wypieków dosypujemy lub dolewamy doprawiacza smaku, sztucznie spreparowanego, bardzo intensywnie pachnącego wanilią. Jak można się...

Mimi Kirk to urocza blond amerykanka, która w 2012 roku została uznana „najseksowniejszą wegetarianką po pięćdziesiątce” w konkursie zorganizowanym przez organizację PETA. Mimi, owszem, przekroczyła półwiecze, jednak gdy zwyciężyła w konkursie miała… 73 lata! Na...

Temat wybierania w sklepie tego, co przydatne i zdrowe dla naszego organizmu jest wciąż żywy. Niezmiernie trudno jest zrezygnować z całej masy kusząco opakowanych towarów, zwłaszcza, gdy do marketu wpada się prosto po pracy, z pustym żołądkiem. W takich chwilach chwytamy to, co w naszym...

Liposomalna witamina C istnieje na rynku od 2004 r. Warto ją zastosować, gdy przyjęcie zwykłej witaminy C w niezbędnych do wyleczenia dawkach jest niemożliwe. Dlaczego wprowadzono liposomalną postać witaminy C? Witamina C bierze udział w przywracaniu organizmu do zdrowia przy...

W czym jest magnez?

O roli magnezu w naszym organizmie dowiadujemy się bardzo szybko, gdy tylko przestajemy dostarczać go w wystarczającej ilości. Pogarsza się nie tylko nasza kondycja fizyczna, ale też psychiczna. Niektóre z pojawiających się dysfunkcji można opanować w krótkim czasie, inne pociągają za...

Kiełki powinny być fundamentem diety podczas przesilenia wiosennego. Jeśli ciągle nie obudziłeś się z zimowego snu, twoje włosy są matowe a cera wygląda nie najlepiej, to nie ma lepszego remedium na twoje problemy. Kiełki zawierają ogromne ilości witamin, mikroelementów, błonnika i...

Sok z białej kapusty to produkt, który może nas ustrzec przed wieloma zaburzeniami i chorobami przewodu pokarmowego. Bez względu na to, czy wybierzemy sok surowy, czy z kiszonej kapusty, jego działanie zawsze pozytywnie wpływa na nasz organizm. Najwygodniejszą metodą pozyskiwania soku z...

Magnez jest bardzo cennym pierwiastkiem, odpowiedzialnym za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów wykorzystywanych przez komórki w różnych procesach życiowych. Od jego poziomu zależy stan systemu immunologicznego oraz wydolność systemu nerwowego, kostnego...

Sportowcy pokochali napoje izotoniczne, podobnie jak cała rzesza osób uprawiających sport amatorsko. Podczas ćwiczeń na siłowni, jazdy na rowerze, czy biegania pocimy się, a przez to tracimy spore ilości wody i elektrolitów. Napoje izotoniczne przydają się szczególnie w upalne dni...

Witarianizm to szczególnie restrykcyjna dieta. Osoby, które jej przestrzegają, nie jedzą niczego, co jest podgrzewane do temperatury przekraczającej 42oC. Nie można też spożywać pokarmów „na zimno”, które wcześniej zostały przygotowane, czyli przetworzone, czy też...

W sklepach znajdziemy mnóstwo różnych odmian olejów, które mają coraz to nowe nazwy, składy chemiczne i opakowania. Producenci prześcigają się w egzotyce surowców, z których są wykonywane, a część z nich trafia na elitarne półki ze zdrową żywnością i eko-jedzeniem...

Nabiał w diecie

Nabiał to produkty, które w swoim składzie zawierają mleko i jego przetwory. Do tej grupy należą sery, twarogi, jogurty, maślanki i kefiry. Nabiał jest bardzo cennym źródłem wapnia, białka, tłuszczy, soli mineralnych oraz witamin: A, B2, B12, D. Mleko jako źródło białka i...

Najnowsze wyniki badań są pewną rewolucją w leczeniu depresji. Renomowany naukowiec dr Andrew Saul, wraz z biochemikiem, doktorem Abramem Hofferem, przeprowadzili szereg badań i doszli do ciekawych wniosków, które przedstawimy w poniższym artykule. PRZEDE WSZYSTKIM – KONIEC Z...

Dieta Daniela, inaczej zwana dietą Dąbrowskiej lub dietą owocowo – warzywną, została opracowana przez internistę i immunologa, dr n. med. Ewę Dąbrowską. Dieta została przez nią dokładnie opisana w książkach „Ciało i ducha ratować żywieniem” oraz „Przywracać...

Wiele osób uważa, że skoro wyeliminowało cukier z diety to organizm jest zabezpieczony przed takimi chorobami jak cukrzyca, próchnica, czy nadwaga. Niestety, cukier jest obecny nie tylko w torebkach. Kupujemy go w gotowych potrawach, napojach, wędlinach, pieczywie, przetworach. Wiesz, gdzie...

Śledząc rozmaite media i wypowiedzi dietetyków oraz lekarzy, często spotykamy się twierdzeniem, że powinniśmy ograniczać spożycie cukru, a najlepiej na stałe wyeliminować go z naszej diety. Czy jednak wiemy dlaczego? Czym naprawdę jest cukier? Cukier to sacharoza, dwucukier...

Świeżo wyciskane soki to doskonała alternatywa dla osób, które nie przepadają za owocami i warzywami lub mają problem z ich pogryzieniem, czy przeżuciem. Soki są lekkostrawne, a przy tym są prawdziwą bombą witamin, minerałów i enzymów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania...

Witamina C, znana też pod nazwą kwasu L-askorbinowego ma spory udział w budowaniu odporności organizmu i ułatwia przyswajanie żelaza. Poza tym, jest doskonałym przeciwutleniaczem zapobiegającym starzeniu się, powstawaniem komórek nowotworowych i poprawiającym stan układu krążenia...

Kwas askorbinowy to nic innego, jak dobrze znana witamina C. Aby wspomóc własne zdrowie, spożywamy ją niemal codziennie. W czasie zmniejszonej odporności, przyjmowana dawka powinna wzrosnąć kilkakrotnie. Jak zapewnić sobie spore dawki tej witaminy? Dlaczego witamina C w proszku jest...

Magnez to pierwiastek o strategicznym znaczeniu dla naszego organizmu. Bierze udział w procesie fotosyntezy i aktywuje ponad 320 enzymów koniecznych do pozyskiwania energii przez człowieka. To ten pierwiastek decyduje o stanie naszego układu kostnego, nerwowego, trawiennego i krążenia...

Większość z nas bagatelizuje problem prawidłowej, zbilansowanej diety. Najczęściej nawyki żywieniowe zmieniamy, chcąc zrzucić parę zbędnych kilogramów, ale i wtedy zdarza nam się popełniać podstawowe błędy w doborze produktów. Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Regularne...