25 września 2020 Udostępnij

Wegański przepis na sok

Przepisy na soki wegańskie są łatwe do dostosowania. Mój przepis na sałatkę tofu z twarogiem cytrynowym ze świeżym sosem pomidorowym i sosem z brokułami, marchewką i cukinią ułatwia przyjęcie podstawowej koncepcji i przekształcenie jej w posiłek.

Możesz przygotować własny sok z cytryny lub dodać do niego dodatkowe składniki, takie jak czosnek, czosnek w proszku, cebulę w proszku, sól lub pieprz. Dodaj taką samą ilość składników, jaką normalnie użyłabyś do przygotowania tradycyjnego sosu w słoiku lub puszce jako pyszną alternatywę.

Jeśli chodzi o sok z cytryny, masz dwie możliwości: możesz użyć organicznego, świeżego soku z cytryny, który jest bogaty w przeciwutleniacze i zawiera witaminy A, C, E i K, lub możesz kupić koncentrat soku z cytryny z soku z cytryny. Tak czy inaczej, sok z cytryny, którego używasz będzie miał dokładnie taką samą wartość odżywczą, więc jest to świetny sposób, aby zaoszczędzić trochę pieniędzy i uzyskać dodatkowe witaminy i antyoksydanty z owoców.

Uwielbiam używać organicznego, świeżego soku z cytrynami, który powstaje z prawdziwych owoców cytrusowych uprawianych bezpośrednio na farmie przy pełnym słońcu i kilku miesiącach deszczu. Jeśli chcesz zrobić swój własny koncentrat soku z cytryny, wystarczy 2-kwartkowy rondel, aby zrobić pyszną domową lemoniadę, a najlepsze w tym przepisie jest to, że można go zrobić na stole lub w wyciskarce do zimnej prasy. Jeśli nie posiadasz rondli, możesz również zrobić tradycyjną domową lemoniadę ze świeżego soku z cytryny lub nawet spróbować zrobić własny sok grejpfrutowy. Niezależnie od tego, czy robisz lemoniadę, czy sok grejpfrutowy, wspaniałe jest to, że możesz cieszyć się swoim sokiem lub sodą, albo słodkimi owocami lub cukrem.

To jest to, czego będziesz potrzebował:

  • -3 filiżanki świeżego, ekologicznego grejpfruta w kawałkach
  • -1 filiżanka świeżego ekologicznego soku grejpfrutowego, zapakowanego
  • -6 Woda z łyżkami stołowymi
  • -1/2 filiżanki cukru granulowanego
  • -2 filiżanki truskawek
  • -1 filiżanka niesłodzonego jogurtu sojowego (lub innego niesłodzonego jogurtu)
  • -1/2 łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • -1/2 filiżanki świeżych truskawek organicznych, siekanych (opcjonalnie)

Przygotowanie: Do lemoniady, wymieszać wszystkie składniki w mikserze, aż do zmieszania i wszystkie składniki są dobrze wymieszane. W małym rondelku podgrzać 1/2 filiżanki wody na średnim i małym ogniu. Kiedy woda dopiero zaczyna się gotować, wyjąć z ognia i dodać 1 łyżeczkę soli. Pozostawić mieszankę na 15 sekund i potem można się już delektować.

Komentarze (1)

  1. Olek 3 listopada 2020 18:58

    Świetne przepisy, dzięki. Choć tak trochę czyta się jak by to było po angielsku napisane polskimi wyrazami.. :)) /"oto co będziesz potrzebował" haha gdzie w Polsce się tak mówi?? :))/

Zostaw komentarz