21 marca 2016 Udostępnij

Domowa esencja waniliowa i cukier waniliowy

domowa esencja waniliowa i cukier wanilinowyPiekąc różnego rodzaju ciasta, dodajemy do nich czegoś, co ma w nazwie wanilię. Najczęściej jest to już nie tyle wanilia, co wanilina. Tak, czy inaczej, do wypieków dosypujemy lub dolewamy doprawiacza smaku, sztucznie spreparowanego, bardzo intensywnie pachnącego wanilią. Jak można się spodziewać, te produkty nie mają nic wspólnego z wanilią. Są nienaturalne i trudno o nich powiedzieć, że są zdrowe.

Prawdziwą radość z jedzenia ciasta, czy deseru można sprawić sobie i bliskim, używając do ich przygotowania naturalnych składników, w tym prawdziwej esencji waniliowej.

Jak przygotować taką esencję?

Wystarczy zaopatrzyć się w ćwierćlitrową butelkę wódki i 3 – 4 laski wanilii. Dostępne na rynku są odmiany madagaskarska, bourbon i tahitian. Warto wypróbować każdą z nich, gdyż są one nieco odmienne w smaku i intensywności.

domowa esencja wanilinowa

Laski wanilii należy przekroić wzdłuż. Dłuższe sztuki przekrawamy też w poprzek. Tak przygotowaną wanilię zalewamy alkoholem. Butelkę z płynem zakręcamy i odstawiamy do ciemnego i chłodnego miejsca. Warto zaopatrzyć pojemnik w etykietę z datą nastawu. Przez dość długi okres oczekiwania na pełnowartościowy wyrób, możemy zapomnieć od kiedy właściwie esencja zaczęła naciągać.

Esencja została przygotowana, jednak na jej pełen rozkwit należy poczekać ok. 4 – 6 tygodni. Im ciemniejsza staje się esencja, tym jest bogatsza w smak i aromat. To, co zużyjemy, możemy uzupełnić o kolejną porcję wódki i kolejną laskę wanilii. W ten sposób wciąż będziemy dysponować niezrównaną, naturalną esencją waniliową.

Tego produktu nie trzeba przechowywać w lodówce. Butelka może stać w temperaturze pokojowej przez długie lata.

Domowy cukier waniliowy

Innym rodzajem wyrobu waniliowego jest cukier waniliowy. Ten, w odróżnieniu od esencji, mogą spożywać także dzieci.

domowy cukier wanilinowy

Sposób jego przygotowania jest równie prosty, co w przypadku alkoholowej mieszaniny. Potrzebujemy laskę wanilii i ksylitol. Wanilię zatapiamy w ksylitolu (lub brązowym cukrze). Waniliowy smak i zapach możemy wzmocnić przecinając laskę na pół i wyskrobując do cukru drobinki z jej wnętrza. Tę mieszankę zamykamy w słoiku i przechowujemy ok. 2 tygodni. Po tym czasie usuwamy laski wanilii. Dla jeszcze większej intensywności aromatu i smaku, można zmielić laskę w młynku i dodać ją do ksylitolu lub brązowego cukru. Wszystko zależy od gustu przyrządzającego i jego dzieci.

Produkty waniliowe wytworzone domowym sposobem są szlachetniejsze i smaczniejsze. Sporządzenie esencji jest znacznie tańsze, niż zakup podobnej ilości gotowego płynu w sklepie. Ponadto produkty waniliowe mają jeszcze jeden walor, zarówno esencję, jak i cukier waniliowy, efektownie zapakowane mogą być doskonałym, oryginalnym prezentem dla bliskich osób.

Komentarze (0)