Ciecierzyca pospolita to jednoroczna roślina należąca do rodziny bobowatych, która pochodzi z zachodniej Azji i ostatnio znów jest coraz chętniej kupowana. Wszystko dlatego, że posiada liczne zdrowotne właściwości, więc coraz więcej ludzi należycie ją docenia. Znana była już...

Nazwa topinambur wielu osobom pewnie nic nie mówi – brzmi zresztą tajemniczo i egzotycznie. W rzeczywistości jednak roślina o tej nazwie pochodzi z Ameryki Północnej, a do Europy została przywieziona w okresie wielkich odkryć geograficznych. Inna jej nazwa to słonecznik bulwiasty...

​W świecie pełnym najróżniejszego rodzaju alergii, wypełnionym przetworzoną żywnością i szkodliwymi składnikami, amarantus i wszystkie wyroby z niego wykonane, zaczynają zdobywać coraz większą sławę i popularność. Przede wszystkim dlatego, że amarantus – zwany w Polsce...

W dzisiejszych czasach mamy naprawdę duże możliwości właściwego dbania o swoje zdrowie. Posiadamy dostęp do świetnych leków, ale również na nowo odkrywamy skarby natury, które mogą nam pomóc w pozbyciu się lub załagodzeniu wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Tak naprawdę wystarczy...

O tym, że warzywa są bardzo zdrowe i powinny zajmować istotne miejsce w naszej diecie wie chyba każdy człowiek. Dostarczają one niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów, a poszczególne z nich zawierają również mnóstwo innych składników. Regularne...

Żyjemy w czasach stale rosnącego zainteresowania różnego rodzaju zdrowymi produktami, których działanie dobrze wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Trudno jest się temu dziwić – jest to bardzo pozytywne zjawisko polegające na tym, że coraz więcej ludzi interesuje się...

Popularność różnego rodzaju suplementów diety i dodatków do codziennego jadłospisu rośnie w naszym kraju systematycznie już od dłuższego czasu. W większości przypadków jest to oczywiście pozytywne zjawisko – pokazuje ono bowiem, że Polacy coraz chętniej dbają o własne...

W ostatnich latach możemy zaobserwować znaczny wzrost zainteresowania różnymi produktami spożywczymi, które wcześniej nie były zbyt dobrze znane w naszym kraju. Jest to oczywiście bardzo pozytywne zjawisko, bowiem pokazuje ono, że coraz więcej ludzi zaczyna dbać o swoje zdrowie...

Owoce to prawdziwe źródło zdrowia dla każdego człowieka. Właściwie od dziecka słyszymy o tym, że warto jeść je w jak największej ilości, bowiem zawarte w nich witaminy i minerały są niezbędne do cieszenia się dobrym zdrowiem. Jest w tym mnóstwo prawdy – właściwie każdy...

Nie od dziś wiadomo, że produkty pszczele mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Pszczoły to niezwykle pożyteczne stworzenia – nie tylko odgrywają istotną rolę w naszym ekosystemie, ale również produkują mnóstwo wyrobów, które mogą służyć nam w celach zdrowotnych...

O tym, że miód jest produktem niezwykle korzystnym dla naszego organizmu wie chyba każdy. Od bardzo dawna mówi się, że ma on wiele pozytywnych działań i właściwości, przez co jego regularne spożywanie jest polecane każdemu, kto chce skutecznie dbać o swój organizm. Warto jednak...

Jeśli marzy nam się miód nie tylko smaczny, ale również wyjątkowo zdrowy, możemy liczyć na niego już wczesną wiosną. Właśnie wtedy pojawia się w sprzedaży miód rzepakowy, a ponieważ uprawa rzepaku cieszy się w naszym kraju dużą popularnością, zaopatrzenie się w miód tego...

O wielu produktach naturalnych mówi się jako o remedium na liczne schorzenia, nie każdy może jednak poszczycić się tak znakomitym smakiem, jak miód. Tu w szczególny sposób wart zainteresowania wydaje się miód akacjowy – cenne źródło wielu substancji, które sprawiają, że...

Archeolodzy nie mają wątpliwości, co do tego, że zainteresowanie miodem było widoczne już w starożytności, o czym najlepiej świadczą naczynia z nim umieszczane w grobowcach faraonów. Również dziś nie odwróciliśmy się od tego naturalnego produktu spożywczego. Co więcej, coraz...

Miód spadziowy zwraca na siebie uwagę z przynajmniej kilku powodów. Wzrok przyciąga już choćby jego dość wysoka cena, spadź, z której powstaje w wielu rejonach naszego kraju pojawia się bowiem zaledwie raz na kilka lat. Okazuje się jednak, że warto się nim zainteresować także ze...

Miody cieszą się w Polsce ogromną popularnością, może się więc wydawać, że jako konsumentów niewiele rzeczy jest nas w stanie zaskoczyć. Okazuje się jednak, że istnieją takie ich odmiany, które budzą zdumienie i zaciekawienie. Do grupy tej z powodzeniem możemy zaliczyć...

Nie wszystkie odmiany miodu cieszą się jednakową popularnością, a czynnikiem o kluczowym znaczeniu wydaje się być w ich przypadku smak. Istnieje jednak taki jego gatunek, który przypada do gustu nie tylko rodzicom, ale i dzieciom, a przy tym jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy...

Miody Manuka zalicza się do naturalnych produktów spożywczych o działaniu prozdrowotnym, robiących w ostatnich latach oszałamiającą karierę. Nie można jednak nie oprzeć się wrażeniu, że wiele kwestii z nimi związanych budzi jeszcze wątpliwości. Warto zatem przyjrzeć się im...

Ludzie, którzy dbają o zdrowie psychiczne i fizyczne, jeżeli jeszcze nie poznali soku z trawy pszenicznej, to powinni natychmiast nadrobić te zaległości i przekonać się do tego specyfiku. Liczne badania udowodniły, że zawiera on wiele składników odżywczych, które zbawiennie działają...

Mleko migdałowe, podobnie jak mleko sojowe, czy ryżowe, stanowi doskonałą alternatywę dla osób, które nie lubią mleka krowiego lub są uczulone na laktozę. Choć nazwy tych płynów brzmią podobnie, to jednak znacznie różnią się smakiem. Smak i wartości odżywcze wyraźnie...

Rukola to roślina pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego. W tamtej części świata, jest ona często wykorzystywana w kuchni ze względu na jej bardzo wyrazisty smak i właściwości zdrowotne. Do rukoli przekonują się również Polacy. Potrafi ona nadać charakteru każdej, nawet...

Nasiona chia to źródło kwasów omega-3, wapnia i żelaza. Dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy szałwia hiszpańska, a ściślej rzecz biorąc jej nasiona, są ogromnym źródłem błonnika. Szałwia hiszpańska jest pod względem wpływu na nasze zdrowie i kondycję, porównywana...

Czystek stał się w ostatnich latach bardzo popularną rośliną, a to za sprawą swojego zbawiennego wpływu na nasz organizm. To roślina niezwykle wzmacniająca układ immunologiczny. Jest silniejszy niż zielona herbata, a przy tym, w odróżnieniu od tejże, nie zawiera substancji...

​Erytrol to bardzo dobre rozwiązanie dla osób, które nie wyobrażają sobie życia bez odrobiny słodyczy. Jest słodzikiem należącym do grupy alkoholi polihydroksylowych. Ma niską wartość energetyczną i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. To zdrowy słodzik o zerowym indeksie...

​Cistus incantus, który ma też swojsko brzmiącą nazwę „czystek” to roślina uznawana za najlepszy środek niszczący zarówno wirusy, jak i bakterie. Pochodzi z krajów o gorącym klimacie, gdzie gleby obfitują w magnez, rośnie m.in. z Grecji. Bogactwo zawarte w...

Jak hodować kiełki?

Hodowanie kiełków we własnej kuchni jest świetnym sposobem na zapewnienie sobie i rodzinie porcji niezbędnych witamin, enzymów i minerałów. W odróżnieniu od owoców i warzyw w postaci przetworów są pełnowartościowym pożywieniem. Kiełki mają jeszcze jedną zaletę, nie wymagają...

Siemię lniane to spożywczy fenomen, który oferuje nam bardzo wiele dobrodziejstw za bardzo niewielką cenę. Jest bogate m.in. w kwasy Omega-3, zdrowy błonnik i wiele minerałów i witamin (m.in. witaminę E). Wielu ludzi nie wie jednak jak korzystać z tego superskładnika. Jeść? Pić?...

Magnez to pierwiastek, którego brak bardzo szybko daje o sobie znać przez drżenie i bóle mięśni, nadmierną nerwowość, słabą odporność na stres. Najbardziej popularnym środkiem zaradczym na tego rodzaju problemy ze zdrowiem jest dostarczanie niezbędnej substancji z pożywieniem, czy...

Czerwony barszcz powinien mieć lekko kwaskowy smak. Niektóre gospodynie uzyskują go, dodając do wywaru soku z cytryny, czy octu. Zdarza się, że w pogoni za utraconym czasem, komponujemy coś a'la czerwony barszcz wykorzystując do tego celu zupy instant, szybkie kubki, czy gotowe koncentraty...

Kmin rzymski jest rośliną rosnącą w ciepłych krajach, m.in. w Indiach, Północnej Afryce, Chinach, Ameryce. Pochodzi z Egiptu, a szczególną popularnością cieszy się w Maroku. Kmin rzymski, zwany również kuminem, był używany już w starożytności, zarówno do celów leczniczych, jak...

Migdały zostały uznane za najszlachetniejszy rodzaj orzechów. Zawierają bardzo dużą ilość witaminy B2 (ryboflawiny), witaminy E oraz błonnika. Są również bogate w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz minerały. Ich skład wpływa zbawiennie na serce i układ nerwowy człowieka...

Cynamon, aromatyczna przyprawa, która nadająca specyficzny smak potrawom. Wielu z nas kojarzy się głównie z okresem Świąt Bożego Narodzenia, gdy na stole królują pierniki i cynamonowe ciasteczka. Nie powinniśmy jej jednak spożywać tylko od święta, gdyż oprócz swego niezwykłego...

Ostropest plamisty to nic innego, jak dziko rosnący w naszych ogrodach i na łąkach, popularny oset. Nasiona, które można kupić w aptekach i sklepach zielarskich, nie pochodzą jednak z rośliny rosnącej przy drodze, lecz ze specjalnie tworzonych upraw. Ostropest jest przepiękną...

Czystek (Cistus Incanus) należy do grona najmodniejszych obecnie roślin o właściwościach leczniczych. Znany od czasów IV wieku p.n.e., do dziś święci triumfy popularności za sprawą wszechstronnego, dobroczynnego działania na ludzki organizm. Cistus Incanus jest silnie antyoksydacyjny...

Czarnuszka to zioło doceniane już w starożytności. Pomaga w leczeniu niemal każdej choroby. Nasiona czarnuszki zawierają ponad 100 aktywnych substancji, a przypuszcza się, że część z nich nadal pozostała nie odkryta przez naukowców. Co zawierają nasiona czarnuszki? Substancje...