25 września 2017 Udostępnij

Acerola – skarbnica witaminy C

Acerola (łac. Malpighia glabra), znana również pod nazwą wiśnia z Barbados, jest to gatunek wiecznie zielonego krzewu pochodzącego z Ameryki Środkowej. Ta roślina znalazła bardzo szerokie zastosowanie jako naturalny środek medyczny w tym regionie. Wyjątkowe właściwości owoców aceroli sprawdzają się między innymi w leczeniu takich chorób jak ospa wietrzna, anemia, a także przy różnych dolegliwościach płuc oraz wątroby. 

Może być stosowany zarówno u dzieci, jak i dorosłych, będąc świetnym wsparciem dla układu odpornościowego organizmu. Posiada również niezwykle silne działanie przeciwbakteryjne, co ma duże znaczenie między innymi przy walce z przeziębieniem. Owoce aceroli charakteryzują się bardzo dużą zawartością witaminy C. Oprócz tego, zawierają również przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy oraz antocyjany.

Acerola – właściwości

Największą zaletą tej rośliny są jej wyjątkowe właściwości odżywcze. Charakteryzuje się ona bowiem największą zawartością witaminy C sposób wszystkich rodzajów owoców - jest jej aż 30 razy więcej niż w popularnej cytrynie. Niemal 3% składu dojrzałego owocu stanowi czyta witamina C! Oznacza to, że spożywając dziennie 3 owoce aceroli, pokrywamy swoje dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę. Nie jest to jednak jedyna zaleta tej rośliny.

Dzięki wysokiej zawartości witamin, owoce aceroli skutecznie wspomagają układ odpornościowy organizmu. Stanowią one przeciwutleniacz, który pozytywnie wpływa także na układ krążenia, zapobiegając powstawaniu chorób (między innymi miażdżycy), zmniejszając ryzyko udaru mózgu oraz obniżając ciśnienie. Wykazuje również niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Wpływa również na rozwój oraz wzmocnienie kości i stawów.

Jeżeli cierpisz na brak apetytu, osłabienie, bóle stawów oraz mięśni, krwawiące dziąsła, szybko się męczysz czy masz zwiększoną skłonność do występowania siniaków - acerola powinna pomóc wyrównać poziom witaminy C w organizmie i wspomagać prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

acerola sok

Jednak acerola to nie tylko i wyłącznie witamina C. Owoce tej rośliny zawierają bowiem również bogactwo antocyjanów oraz karotenoidów, czyli bardzo cennych dla naszego organizmu przeciwutleniaczy. Odpowiadają one za zabarwienie owoców, utrzymane w ciemnych odcieniach czerwieni.

Według niektórych źródeł, zawartość karotenoidów w soku z aceroli sięga nawet 1881 mg na 100 gram soku. Zdecydowaną większość z nich (do około 75%) stanowi beta-karoten, znany również jako prowitamina A. Jest on odpowiedzialny za funkcjonowanie wzroku, zmniejszając ryzyko powstawania chorób plamki żółtej (która jest jedną z głównych przyczyn utraty wzroku w starszym wieku), zapobiega zawałom oraz chorobom serca, wzmacnia ogólną odporność organizmu oraz przyspiesza proces opalania.

Zawartość antocyjanów w jednym kilogramie owoców mieści się w granicach 37,9-597,4 mg, flawonoli zaś 75-185 mg. Co więcej, dodatkową zaletą aceroli jest fakt, że działanie antyoksydacyjne powstałego z niej soku jest silniejsze w porównaniu do innych, na przykład soku z winogron, który uważany jest za bogate źródło przeciwutleniaczy. Antocyjany również wspomagają wzrok oraz zapobiegają jego chorobom, chronią przed zawałem i oddziałują na serce oraz naczynia krwionośne. Oprócz tego charakteryzują się silnym działaniem przeciwalergicznym oraz przeciwzapalnych. Chronią też przed powstawaniem nowotworów.

Acerola — sok

Najpopularniejszą formą występowania aceroli jest sok tłoczony z jej owoców. Pod taką postacią należy przyjmować około 2 łyżeczek dziennie. Należy pamiętać jednak, żeby przechowywać sok w odpowiednich warunkach, ponieważ nieodpowiednie przechowywanie może doprowadzić do utracenia bogatych właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim musi on być przechowywany w lodówce, ale nie dłużej niż 21 dni. Należy zwrócić na to uwagę już podczas zakupu, bo niektóre gotowe produkty charakteryzują się krótką datą przydatności do pożycia. Po upływie tego czasu zmniejsza się zawartość witaminy C, przez co maleją właściwości antyoksydacyjne soku.

Sok z aceroli świetnie sprawdza się jako dodatek do wody, nadając jej delikatnego, kwaśnego posmaku. Nie należy jednak dodawać go do gorącej herbaty, ponieważ wysoka temperatura naparu powoduje rozpad cennej witaminy C zawartej w jego składzie.

Czasami acerola dostępna jest również do kupienia pod postacią pulpy, czyli miazgi powstałej podczas miażdżenia surowca. Ta forma jest najbardziej zbliżona do naturalnej, jednak niezwykle ciężko jest zakupić w sklepach. Może być wykorzystana na przykład jako dodatek do deserów lub zmiksowana razem z wodą, tworząc zdrowe koktajle czy smoothie.

acerola sok

Witamina C czy acerola?

Wiele osób zastanawia się, czy korzystniejsze dla naszego organizmu jest stosowanie aceroli, czy czystej witaminy C. Odpowiedź jest prosta. Owoce aceroli posiadają w swoim składzie nie tylko kwas askorbinowy, lecz również bogactwo innych składników. Antyoksydanty zawarte w ich składzie posiadają szerokie zastosowanie, wspierając prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przeciwutleniaczy o tak wyjątkowym i skutecznym działaniu nie znajdziemy w tradycyjnych preparatach zawierających witaminę C.

Acerola – jaka cena?

Delikatna struktura miąższu tych owoców sprawia, że bardzo źle znoszą one długi transport oraz przechowywanie. Z tego powodu wymagają szybkiego przetworzenia na mrożone koncentraty, preparaty sproszkowane lub po prostu soki. W polskich sklepach bez problemu można zakupić te owoce w opisanych poniżej postaciach.

Acerola w proszku 

Ekstrakt w formie proszku może być mieszany z wodą, zalecana dzienna porcja wynosi 2-3 łyżeczki/dzień. Kosztuje około 80 złotych za 100 gram produktu.

Sok z aceroli

Sok - za 250 ml produktu należy zapłacić około 10-20 złotych.

Acerola w tabletkach

Tabletki z aceroli są przeznaczone do ssania lub połykania. Zalecana dzienna dawka do spożycia to 1-3 tabletki/dzień. Ceny różnią się w zależności o zawartości ekstraktu oraz ilości tabletek w opakowaniu i wynoszą od 25 do 100 złotych.

Acerola w kosmetyce

Beta-karoten, który zawarty jest w soku z aceroli, działa wspomagająco podczas leczenia trądziku, hamuje również powstawanie zmarszczek. Witamina C dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego acerola ma bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce. Owoc ten jest wykorzystywany do powstawania różnego rodzaju maseczek oraz kremów.