13 marca 2017 Udostępnij

Pigwa a pigwowiec – czym się różnią? Jakie mają właściwości i co możemy z nich zrobić?

Pigwa a pigwowiec – różnice

Obie rośliny, mimo że pochodzą z jednej rodziny, są całkowicie różne. Co warto na ten temat wiedzieć? Najłatwiej rozróżnić można je po wyglądzie. Pigwa to drzewo, które w polskich warunkach osiąga do 3 metrów wysokości i przypomina nieco gruszę Z kolei pigwowiec to ciernisty krzew nie przekraczający 1,5 m wysokości.

Pigwa a pigwowiec – kwiaty

pigwa kwiatyRóżnią je również kwiaty. Pigwa kwitnie bowiem na różowo i biało na przełomie maja i czerwca. Kwiaty przypominają na pierwszy rzut oka kwiaty jabłoni i mają do 5 cm. Natomiast pigwowiec kwitnie na pomarańczowo i czerwono jeszcze przed rozwinięciem się liści. Kwiaty są nie większe niż 2,5 cm. Poza tym pigwa potrzebuje drugiej odmiany kwitnącej do zapylenie kwiatów, w przeciwieństwie do pigwowca Obie rośliny są jednak mocno miododajne.

Pigwa a pigwowiec – owoce

Kolejną różnicą są oczywiście owoce W przypadku pigwy są one żółte i duże, słodkawe i aromatyczne, nieco lepiące i woskowate. Osiągają wagę nawet 1 kg. Smak pigwy po ugotowaniu staje się łagodniejszy. Nasiona z kolei wykazują właściwości trujące, dlatego też w ostatnim czasie popularność pigwy zmalała. Owoce pigwowca są wielkości orzecha włoskiego. Podobnie jak u pigwy są one żółte, ale kwaśne i przydatne do spożycia dopiero po ugotowaniu. Sprawdzają się jako dodatek do herbaty. Dawniej wkładano je też do szaf.

pigwa owoc

Pigwa – właściwości

Pigwa jest owocem, który w okresie jesienno-zimowym powinien stać się podstawowym składnikiem diety. Pigwa zawiera bowiem sporą ilość witaminy C i innych witamin, a także pierwiastków wzmacniających odporność organizmu i wspomagających układ odpornościowy.

Uprawa pigwy

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) uprawiana jest od wielu lat przede wszystkim jako roślina ozdobna w sadach czy parkach. Owoce dojrzewają w okresie jesiennym. Są żółte i dość duże, dlatego niekiedy nazywa się je owocami jabłkowymi. Nie nadają się do jedzenia na surowo, bo są twarde i bardzo kwaśne. Sprawdzają się jednak jako składnik wielu przetworów - marmolad, dżemów, kompotów, soków, nalewek czy win. Pigwa niekiedy mylona jest z pigwowcem japońskim (Chaenomeles japonica), ale w tym drugim przypadku owoce są mniejsze i bardziej kwaśne. Doskonale sprawdzają się w nalewkach - pigwówkach.

Pigwa na grypę i przeziębienie

Pigwa zawiera garbniki, pektyny i olejek lotny. Poza tym jest cennym źródłem witaminy C, która skutecznie wzmacnia układ odpornościowy W okresie jesienno-zimowym organizm potrzebuje także zawartych w niej witamin z grupy B. Poza tym owoce pigwy zawierają też związki mineralne (wapń, fosfor, potas, miedź, żelazo, magnez, fosfor), które są potrzebne do wzmacniania organizmu. Dlatego też poleca się spożywanie owoców pigwy w formie soku podczas walki z grypą i przeziębieniem.

Pigwa na dolegliwości układu pokarmowego

Lecznicze działanie mają też nasiona pigwy. Napar  z nich przygotowany łagodzi niestrawności, a także zgagę i refluks żołądkowy. Zaleca się jego picie także przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego czy nieżycie żołądka i jelit. Owoce i nasiona pigwy pobudzają trawienie, polecane są więc w diecie odchudzającej. Ponadto wzmacniają wątrobę.

Pigwa - przepisy

Sok z pigwy – na przeziębienie

pigwa do herbaty

1 kg owoców należy umyć i pokroić na ćwiartki. Później trzeba usunąć z nich pestki w pokroić w mniejsze plasterki. Tak przygotowane owoce układa się w dużym słoju i zasypuje cukrem (0,5 kg na 1 kg owoców). Taki słoik należy odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni, mieszając jego zawartość raz dziennie. Później syrop przelewa się do mniejszych słoików i pasteryzuje 10 minut. Można do niego dodać odrobinę miodu pszczelego.

Pigwa - przetwory

Pigwa do herbaty – konfitura

Konfitura z pigwy może być jak cytryna dodawana do herbaty. Jak ją przygotować? Należy 1,5 kg owoców obrać i pokroić w mniejsze kawałki (usuwając przy tym pestki). Całość należy gotować w wodzie około 40 minut. Później owoce należy przesypać na patelnię i zasypać je cukrem z dodatkiem cynamonu. Powinny być podsmażane do momentu aż osiągną kolor ciemno pomarańczowy. Taką konfiturę można spożyć od razu lub zapasteryzować na zimę.

Nalewka z pigwy

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • 0,5 litra wódki
  • 0,5 litra spirytusu

Sposób przygotowania:

nalewka z pigwy

Owoce pigwy należy umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki usuwając gniazda nasienne. Później wrzuca się je do dużego słoika i zasypuje cukrem zostawiając na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Po tym czasie powstały syrop zalewa się spirytusem w osobnym słoiku. Całość wymaga jeszcze 2 miesięcy. Z kolei resztę owoców można zalać wódką i po 3 tygodniach przefiltrować. Na końcu oba roztwory łączy się.

Nalewka z pigwowca

Składniki:

  • 1,5 kg owoców pigwowca
  • 1 l spirytusu
  • 1,4 l przegotowanej wody
  • ok. 1 kg cukru

Owoce należy umyć i pokroić na małe kawałki. Następnie układa się je w większym słoiku i zalewa spirytusem. Tak przygotowany słój musi odczekać miesiąc. Po tym czasie należy z niego zlać alkohol. Łączy się go z syropem przygotowanym z wody i cukru. Taka mieszanka z powrotem trafia do owoców na kilka dni. Po kilku dniach syrop się zlewa i miesza z alkoholem. Całość można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

Pigwa i pigwowiec w ogrodzie

owoc pigwy​Różnice między pigwą i pigwowcem są widoczne w ich uprawie. Pigwa lubi miejsca słoneczne i osłonięte od wiatru. Nie jest w pełni odporna na mróz, a więc wymaga przykrycia. Nie jest zbyt wymagająca w kwestii gleby. Wymaga natomiast częstego podlewania. Z kolei pigwowiec jest w zasadzie mrozoodporny, preferuje stanowisko słoneczne lub półcieniste. Jest również roślina odporną na zniszczenie.

Pigwę można co jakiś czas przycinać. Warto usuwać przede wszystkim pędy chore i uszkodzone. W ich miejscu wyrosną nowe. Z kolei pigwowiec formowany jest najczęściej po kwitnieniu, kiedy to usuwa się pędy najstarsze. Owoce pigwy dojrzewają dopiero w październiku, dlatego też niekiedy zbiera się je wcześniej i czeka aż dojrzeją w warunkach pogodowych. Z kolei pigwowiec zbierany może być nawet po pierwszych przymrozkach.