10 października 2016 Udostępnij

Zdrowe rodzaje mąk

zdrowa mąkaMąka jest jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych na świecie. Co prawda, sama nie nadaje się raczej do spożywania, ale jest wykorzystywana przy produkcji niezliczonych ilości potraw – w tym tych najprostszych i najbardziej rozpowszechnionych, takich jak chleb.

mąka kasztanowa

Mąka znana jest od całych tysiącleci, a jej wytwarzanie cieszy się ogromną tradycją w różnych regionach świata. Warto jednak zauważyć, że pomimo tak długiej tradycji, dziś w naszych kuchniach korzystamy raczej tylko z podstawowych jej odmian, do których produkcji wykorzystywane jest jedynie powszechnie występujące u nas zboże. Tymczasem mąka występuje w wielu najróżniejszych odmianach, i może być produkowana ze składników, o których mało kto w ogóle by pomyślał. Warto zainteresować się mniej standardowymi odmianami mąki, bowiem mogą one nie tylko poprawiać smak naszych potraw, ale również dostarczać nam wielu cennych składników odżywczych.

Mąka kasztanowa

Kasztany jadalne cieszą się od dawna dużą popularnością, choć dziś nie są już tak powszechnie spotykane jak na przykład przed wojną. Równocześnie większość z nas nie zdaje sobie raczej sprawy z tego, że można z nich produkować mąkę. Posiada ona dość specyficzny smak, przez co nie nadaje się do wszystkich wypieków. Najczęściej stosuje się ją w wyrobach cukierniczych – różnego rodzaju ciastach i innych słodkościach oraz w naleśnikach. Może być mieszana z innymi rodzajami mąk, przez co stanowi ważny dodatek w niektórych rodzajach chleba. Zawiera ona wiele cennych składników odżywczych, takie jak witaminy i błonnik; jest również bogatym źródłem kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w ciąży.

Mąka z amarantusa

mąka z amarantusa makaron

Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, choć w Polsce jego popularność rośnie systematycznie dopiero od kilku lat. Roślina ta posiada mnóstwo walorów smakowych i zdrowotnych, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako składnik diety każdego, kto dba o swoje zdrowie. Mąka z amarantusa jest przede wszystkim bogatym źródłem białka, co jest bardzo ważne dla wegetarian, którzy muszą szukać w swojej diecie alternatyw dla białka zwierzęcego. Odznacza się również bardzo ciekawym smakiem, zawierającym nieco orzechowej nuty. Sprawia to, że doskonale sprawdza się w różnych wypiekach cukierniczych, a w połączeniu z innymi mąkami może służyć też do wypieku chleba.

Mąka jaglana

Mąka jaglana może być niekiedy dość trudno dostępna w sklepach, ale jednocześnie z powodzeniem możemy ją przygotować we własnym domu. Wystarczy tylko kupić zwykłą kaszę jaglaną i dokładnie zmielić, na przykład za pomocą młynka do kawy lub blendera. Mąka jaglana stała się szczególnie popularna w ostatnich latach, kiedy znacznie wzrosła świadomość zagrożeń związanych z celiakią i nadmiernego spożywania produktów zawierających w dużych ilościach gluten. Jest ona w pełni zdrowa dla osób cierpiących na nietolerancję tego składnika, zatem można włączyć ją do swojej diety bez żadnych konsekwencji zdrowotnych. Ponadto oferuje ona wszystkie właściwości zdrowotne kaszy jaglanej. Reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia odporność organizmu i działania odkwaszająco.

Mąka kokosowa

mąkakokosowa

Produkty kokosowe od długiego już czasu cieszą się w naszym kraju stale rosnącą popularnością. Cenimy przede wszystkim ich smak, który doskonale może wzbogacać walory zarówno wypieków cukierniczych, jak i niektórych dań mięsnych. Równocześnie większość z nas właściwie nie kojarzy mąki kokosowej, która jest równie ciekawym składnikiem w naszej diecie. Podobnie jak mąka jaglana, nie zawiera ona glutenu, dzięki czemu może być polecana osobom chorym na celiakię.

Mąka kokosowa jest również bogatym źródłem błonnika, niezbędnego do sprawnego funkcjonowania naszego układu trawiennego. Podobnie jak i same kokosy, zawiera ona mnóstwo cennych witamin i składników. Wbrew pozorom, może być wykorzystywana nie tylko w wyrobach cukierniczych – choć w ich przypadku sprawdza się ona doskonale – ale również przy wypieku chleba. Należy jednak pamiętać, że w porównaniu do wielu innych mąk, wykazuje się ona znacznie większym pochłanianiem wody; sprawia to, że stosując mąkę kokosową niekiedy trzeba będzie trochę zmodyfikować niektóre przepisy, na przykład dodając do ciasta więcej wody.

Mąka konopna

Mąka konopna jest znana jako doskonałe źródło aminokwasów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sprawia to, że może ona doskonale wpływać na nasze zdrowie, i to na wiele różnych sposobów. Co więcej, podobnie jak kilka wymienionych wyżej rodzajów mąk, również i ona nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest doskonałą propozycją dla osób chorujących na celiakię i nietolerujących tego produktu. Jest to dobry produkt dla osób cierpiących na nadciśnienie – mąka obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę całego systemu krwionośnego. Skutecznie wzmacnia również odporność organizmu, zatem może być stosowana profilaktycznie w walce z wieloma chorobami. Jest ponadto bardzo bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Zdecydowanie warto zainteresować się nią nieco bliżej, bowiem mało która mąka posiada tak wiele niezwykłych właściwości zdrowotnych, jak ta.

Mąka migdałowa

migdały mąka migdałowaMąka migdałowa jest całkiem często stosowana do wypieków chleba, choć nie tylko – posiada ona wiele ciekawych zastosowań w naszej kuchni. W kwestiach zdrowotnych jest to kolejna alternatywa dla osób, które preferują dietę bezglutenową. Taka mąka jest dostępna w niektórych sklepach, choć równie dobrze można zrobić ją samemu – wystarczy kupić migdały i dokładnie je zmielić. Taka mąka jest bardzo bogatym źródłem zdrowych węglowodanów, a także minerałów i witamin.

Mąka teff

Teff to rodzaj zboża; roślina występuje głównie w afrykańskiej Abisynii. Roślina ta jest dla nas dość egzotyczna, ale doskonale nadaje się do wyrabiania zdrowej i bardzo smacznej mąki. Jest ona przede wszystkim bardzo pożywna, bowiem zawiera mnóstwo wartościowego białka. Nie brakuje w niej również błonnika, który daje uczucie sytości i świetnie wpływa na nasz układ trawienny. Mąka teff jest kolejną propozycją dla osób, którym zależy na diecie bezglutenowej.