5 marca 2016 Udostępnij

Czym są kiełki i dlaczego warto hodować je w warunkach domowych?

kiełkiKiełki powinny być fundamentem diety podczas przesilenia wiosennego. Jeśli ciągle nie obudziłeś się z zimowego snu, twoje włosy są matowe a cera wygląda nie najlepiej, to nie ma lepszego remedium na twoje problemy. Kiełki zawierają ogromne ilości witamin, mikroelementów, błonnika i białka – to wszystko pomoże wrócić ci do optymalnej formy. Po prawdzie, to powinniśmy jeść je przez cały rok. Ich tradycja sięga aż 5 tysięcy lat wstecz, a kolebką są Chiny, gdzie uznawano je za cudowny medykament. Nie ma co się dziwić – kiełki to samo zdrowie!

walory zdrowotne kiełków

WALORY ZDROWOTNE

Rośliny gromadzą w swoich nasionach mikroelementy, a następnie przekazuję je swoim dzieciom. Jedzenie nasion jednak nie jest tym samym, co jedzenie kiełków, gdyż składniki nasion nie są w pełni przyswajalne przez ludzki organizm. To podczas kiełkowania wydzielane są enzymy, które w taki sposób przetwarzają składniki odżywcze, że nasze ciało z powodzeniem je wchłania i wykorzystuje. Z cukrów złożonych powstają cukry proste, a z białek aminokwasy. Rośnie też liczba i jakość witamin.

W kiełkach znajdują się ogromne ilości witamin z gruby B oraz witaminy C. W połowie szklanki kiełków lucerny jest tyle witaminy C, bo w 6 szklankach soku pomarańczowego! Oprócz tego zawierają witaminy: D, E, K, PP, a także żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas, cynk, jod, miedź, selen, lit, beta-karoten, kwasy tłuszczowe omega-3 i pełnowartościowe białka. Do tego jest w nich dużo błonnika i nie powodują wzdęć. Nie są też wysokokaloryczne.

Kiełki stanowią znakomitą ochronę przed wolnymi rodnikami, które są szkodliwe dla ludzkiego ciała. Hamują ich rozwój i unieszkodliwiają te, które są absorbowane z otoczenia. Redukują ilość złego cholesterolu, co bezpośrednio przyczynia się do zapobiegania miażdżycy i chorób  układu krążenia. Wpływają pozytywnie na rozwój paznokci i na jakość i ilość włosów, ale też wzmacniają zęby i kości, pomagają w zapobieganiu przed próchnicą i osteoporozą.

W JAKI SPOSÓB JE JEŚĆ?

jak jeść kiełkiCzęstotliwość jedzenia kiełków powinna być jak największa – najlepiej codziennie. Bezapelacyjnie zalecamy jeść je w trakcie trwania choroby, stresu i zmęczenia, gdy nasz organizm szczególnie narażony jest na działanie bakterii i wirusów. Smak kiełków jest dość specyficzny, jednak znakomicie pasuje do sałatek, kanapek, zup czy nawet mięsa. Możemy nawet wrzucić je na patelnię na lekko rozgrzany tłuszcz, a następnie dodać do ziemniaków, ryżu czy makaronu. Są świetną alternatywą dla natki pietruszki czy szczypiorku.

Niektóre mają ostry smak, jak np. kiełki rzodkiewki czy rzeżuchy, i wtedy pasują do wędlin, jajek, twarogu i wszelkich sosów majonezowych. Dobrze uzupełniają się z cykorią lub sałatą z odrobiną orzechów, fig lub bananów. Kiełki roślin strączkowych będą współgrały z duszonymi warzywami i mięsem. Jeżeli nie pasuje ci ich specyficzna goryczka, to przed użyciem w kuchni sparz je dokładnie.

HODOWLA KIEŁKÓW

Hodowla kiełków jest szalenie łatwa i możemy dokonywać jej w domu, bez względu na warunki i zasoby portfela. Zastosujmy się do poniższych zasad, a z pewnością wyjdzie tanio, zdrowo i smacznie.

Większość nasion kiełkuje, jednak zaopatrzmy się w takie ze sklepu ze zdrową żywnością, gdyż mamy wówczas pewność, że nie są pryskane środkami chemicznymi. W trakcie naturalnego rozrostu część chemikaliów ulega rozpadowi, jednak proces kiełkowania trwa zaledwie kilka dni, więc część złych mikroskładników bezpośrednio trafiłoby do naszego organizmu.

Ekologiczne nasiona na kiełki - Rzodkiew 30g

Pierwszy krok to przebranie nasion, czyli usunięcie tych połamanych i przebarwionych, ponieważ wpływają negatywnie na proces kiełkowania – deregulują go i zaburzają. Wszystkie zdrowe nasiona płuczemy w letniej, przegotowanej wodzie, a następnie wkładamy do jakiejś miski i zalewamy wodą (proporcja filiżanek wody do filiżanek nasion powinna wynosić mniej więcej 4 do 1). Tak pozostawione nasiona powinny leżeć do momentu spęcznienia (4-12 godzin) i jest to uzależnione od gatunku, który wybierzemy. Spęczniałe nasiona przecedzamy z wody, płuczemy i czekamy, aż się lekko osuszą.

RODZAJ PLANTACJI

hodowla kiełków w domu

Pierwszym sposobem jest plantacja na sitku. Nasiona zostawiamy na sitku, a następnie pod nie włóżmy salaterkę z letnią wodą. Pamiętajmy, by nie wlać za dużo wody, gdyż ziarno nie może w niej pływać! Taką konstrukcję podlewamy dwa razy dziennie i przepłukujemy nasiona, zmieniając jednocześnie wodę.

Drugi sposób to lignina – kładziemy na wilgotnej ligninie namoczone nasiona i kilka razy dziennie zraszamy (lignina nie może wyschnąć)

Trzecim sposobem jest kiełkownica, która składa się z trzech przezroczystych pojemników, które posiadają rowkowane dno. System ten pozwalają ziarnom na rozłożenie się (można hodować aż do trzech rodzajów różnych kiełków). Dodatkowo w kiełkownicy znajduje się też zbiornik na wodę, pokrywa, oraz syfony, które odprowadzają nadmiar wody.  Plantację zrasza się jak zwykle, kilka razy dziennie.

Naszym kiełkom musimy zapewnić temperaturę między 18 a 21 stopni Celsjusza i umieścić je w cieniu. Nasiona przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i po ok. 5 dniach powinny być gotowe. Przed jedzeniem płuczemy je i odsączamy. Aby zapewnić jak najlepszą jakość i smak kiełków, kupujmy tylko kiełki przechowywane w chłodni.kanapka z kiełkami