5 kwietnia 2017 Udostępnij

Czekolada - zdrowe słodycze!

Dla wielu ludzi czekolada jest jak narkotyk, który potrafi uzależnić. Nie może to jednak dziwić, ponieważ ten produkt charakteryzuje się znakomitym smakiem oraz niepowtarzalnym zapachem. Poza tym, czekolada poprawia także samopoczucie oraz redukuje zmęczenie. Warto też wiedzieć, że ten słodki produkt ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jakich? Dla kogo szczególnie przeznaczona jest czekolada? Dlaczego warto ją jeść? O tym wszystkim dowiecie się w naszym dzisiejszym artykule.

Dla kogo czekolada?

kostki czekoladyZastanawialiście się, kto szczególnie powinien jeść czekoladę? Na pewno w tej grupie są osoby, które intensywnie uprawiają różne dyscypliny sportowe. Oprócz tego, czekolada przyda się ludziom ciężko pracującym fizycznie. Ten produkt jest również rekomendowany osobom kochającym dalekie, piesze wycieczki czy dzieciom. Tak naprawdę każdy powinien mieć pod ręką minimum jedną tabliczkę czekolady. Wszystko dlatego, że może ona na przykład zastąpić posiłek, kiedy jesteśmy na mieście i nie mamy możliwości zjeść domowego obiadu. Warto podkreślić, że ten słodki produkt znakomicie potrafił unormować poziom glukozy w organizmie. Dzięki temu, nie dopuszcza do omdlenia lub zasłabnięcia. Istotną informacją jest fakt, że czekolada ma bardzo dużo korzystnych składników mineralnych. Trzeba podkreślić, że 10 g tego produktu zawiera 400 mg potasu, 2-6 mg żelaza, 180-250 mg fosforu, 100-140 mg magnezu, 40-60 mg wapnia oraz witaminy A, D, E. Nie brakuje też wielu witamin z grupy B.

czekolada gorzka i mleczna

Dlaczego warto jeść czekoladę?

Najnowsze badania z renomowanych amerykańskich ośrodków medycznych jasno pokazują, że wypicie czekolady powoduje słabszą aktywność płytek krwi, które wykazują mniejszą tendencję do zlepiania się. Innymi słowy, regularne spożywanie czekolady zapobiega zakrzepom oraz zmniejsza ryzyko zawału serca. Trzeba podkreślić, że zawarte w tym produkcie składniki uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych, co przeciwdziała między innymi o groźnym zatorom. Warto także wspomnieć o polifenolach, które są zawarte w ziarnach kakao. To elementy, które poprawiają pracę układu krążenia, ułatwiają przepływ krwi, redukują działanie tak zwanego złego cholesterolu oraz zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów. Warto wiedzieć, że według uczonych wystarczy jeść tylko około jedną trzecią tabliczki gorzkiej czekolady, aby uchronić swój organizm przed różnymi chorobami serca. To jednak nie wszystko. Czekolada powoduje także wzrost poziomu przeciwutleniaczy we krwi (o prawie 20% - co jeszcze nawet lepszym wynikiem niż w przypadku czerwonego wina). Osoby, które regularnie spożywają gorzką czekoladę mogą także liczyć, że procesy starzenia zostaną znacząco opóźnione, a oni sami dłużej będą cieszyć się pięknym i młodzieńczym wyglądem. 

Czekolada źródłem magnezu

Warto wiedzieć, że w 100 g gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu. Dlaczego jest to tak istotne? Ten składnik bardzo dobrze wpływa na system nerwowy, między innym poprawia sprawność intelektualną oraz usprawnia przewodnictwo nerwowe. Trzeba zatem o tym pamiętać i systematycznie spożywać ten produkt.

Czekolada w ciąży

Grupa naukowców z Helsinek przeprowadziła badania, których wyniki na pewno ucieszą przyszłe matki. Analizując rezultaty pracy Skandynawów można bowiem dojść do wniosku, że spożywanie tego produktu poprawia samopoczucie kobiety w błogosławionym stanie. To oczywiście przekłada się pozytywnie na rozwój płodu. Co ciekawe, naukowcy dowodzą, że dzieci matek, które w czasie ciąży spożywały ciemną czekoladę - są potem bardziej aktywne i pozytywniej nastawione do otaczającej rzeczywistości. Na pewno jest to zatem kolejny argument za spożywaniem tego produktu.

Wpływ czekolady na zęby

tabliczka czekolady​Wielu osobom wydaje się, że jedzenie czekolady negatywnie wpłynie na stan zębów. Trzeba jednak zaznaczyć, że spośród wszystkich dostępnych w sprzedaży słodyczy ten produkt jest najmniej niebezpieczny dla naszego uzębienia. Ciekawostką jest fakt, że czekolada zawiera nawet substancje, które zapobiegają próchnicy. Te doniesienia napłynęły do nas z Japonii. Obywatele Kraju Kwitnącej Wiśni aktualnie pracują nad pastą do zębów, która będzie wzbogacona o ekstrakt z łusek kakao. Oczywiście warto wiedzieć, że czekolada zawiera węglowodany szkodzące zębom (w czasie ich rozkładu). Z drugiej jednak strony istotną informacją jest fakt, że czekolada jest szybko rozpuszczana i krótko pozostaje w ustach, przez co jest mniej szkodliwa niż zdecydowana większość słodyczy.

Gorzka czekolada – najzdrowsza!

Warto wiedzieć, że najzdrowszą forma czekolady jest jej gorzka odmiana. Jej regularne spożywanie sprawia, że organizm zaczyna zdecydowanie lepiej funkcjonować, ponieważ w tym produkcie znajduje się wiele cennych i prozdrowotnych substancji. Jakie są najważniejsze zalety systematycznego jedzenia gorzkiej czekolady?

Produkt ten wspomaga koncentrację i pobudza mózg do efektywniejszego działania. Wszystko dlatego, że w jej składzie jest wiele składników stymulujących nasz umysł do pracy, jak choćby pirazynę.

gorąca czekoladaPonadto, czekolada dodaje także dużej ilości energii. Jest to możliwe dzięki bardzo dużej ilości węglowodanów, magnezu, żelaza oraz potasu. Trzeba dodać, że gorzka czekolada zawiera tylko śladowe ilości cukru - albo w ogóle nie posiada tego składnika. Eksperci podkreślają, że ten produkt jest najlepiej przyswajalnym źródłem energii, który potrafi błyskawicznie pobudzić człowieka do działania i wyeliminować zmęczenie.

Nie można nie wspomnieć, że gorzka czekolada - dzięki obecności flawonoidów - zapobiega miażdżycy czy zakrzepom. Elementy te zwalczają także infekcje (łagodzą kaszel!), regulują odpowiednie napięcie mięśni i naczyń krwionośnych oraz zapobiegają zlepianiu się płytek krwi. Ponadto, spożywanie gorzkiej czekolady wzmacnia serce. Trzeba podkreślić, że polifenole obniżają ciśnienie krwi i przeciwdziałają zawałom. Ciekawostką jest fakt, że osoby, które regularnie spożywają ten produkt aż 50% rzadziej umierają na zawał - według doniesień holenderskich naukowców. Nie można nie wspomnieć, że jedzenie czekolady filtruje też nerki. 

Jak zatem widzicie, warto przynajmniej od czasu do czasu sięgnąć po tabliczkę gorzkiej czekolady.