20 września 2017 Udostępnij

Mleko roślinne – przepis na domowe mleko z 10 różnych produktów

Mleko roślinne — właściwości

Mleko roślinne może stanowić świetny zamiennik mleka zwierzęcego. Pozyskuje się go poprzez namoczenie i późniejsze zmielenie i przesączenie przez sitko nasion bądź też orzechów. Dzięki takiemu procesowi uzyskujemy produkt, który nie zawiera laktozy ani białka, charakterystycznego dla mleka zwierzęcego, a co więcej - jest łatwostrawny i bogaty we wszelkiego rodzaju mikro i makroelementy, ze względu na to, że nie jest przetwarzany. Jako niepasteryzowany i niezawierający naturalnych antybiotyków, może być dobrą alternatywą dla mleka krowiego, dla wszystkich wegan, a także ludzi, którzy są uczuleni na niektóre z jego składników.

Rodzaje mleka roślinnego

W dzisiejszych czasach producenci takiego mleka oferują nam jego kilka rodzajów:

  • sojowe, pochodzące z roślin strączkowych,
  • zbożowe, czyli ryżowe, jaglane, owsiane, lub orkiszowe,
  • gryczane,
  • migdałowe i orzechowe, czyli takie, które jest pozyskiwane zwyczajowo orzechów laskowych lub pestek.

Każdy z wymienionych rodzajów mleka pochodzenia roślinnego, będzie się różnił od innych. Ma na to wpływ specyficzny smak, zapach i konsystencja produktu. Niekiedy różnice zauważyć można również w barwie. Każde z tych mlek może być użyte według naszych indywidualnych upodobań - jako odrębny napój, dodatek do kawy lub składnik potraw. Aby jednak mądrze wybrać, warto byłoby poznać unikalne wartości odżywcze, zawarte w poszczególnych produktach.

mleko roślinne właściwości

Jak zrobić mleko roślinne?

Samodzielne zrobienie mleka roślinnego może być przyrównane do pieczenia chleba. Za pierwszym razem, na pewno, nie będzie łatwo, ale później każdy nauczy się odpowiednich zasad. Aby wszystko się udało, należy jednak pamiętać o kilku podstawowych kwestiach, takich jak na przykład moczenie nasion. 

Dzięki temu zabiegowi miksowanie będzie o wiele łatwiejsze, a co więcej - bardziej efektywne. Namoczone nasiona zawierać będą więcej mleka. Ponadto dzięki temu, pozbywamy się toksycznych enzymów.

Sama technika, dzięki której uzyskamy mleko roślinne, jest bardzo prosta. Po pierwsze należy namoczyć nasiona, ziarna, czy też orzechy. Zostawiamy je w wodzie na noc, aby nasiąknęły wodą. Kolejnym krokiem będzie dokładne opłukanie i zmiksowanie w kilku szklankach wody, której ilość zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać. Po zmieleniu należy przesączyć zawiesinę przez gazę. To, co zostało w sączku można użyć do naleśników lub jako zagęszczacz do zupy. W przypadku orzechów posiadających skórkę można je sparzyć gorącą wodą.

Przepisy na domowe mleko roślinne

Mleko kokosowe

  • 200 g wiórków kokosowych (moczonych przez noc),
  • 1,2 l wody.

Sposób przygotowania: 

Po całej nocy moczenia wiórków kokosowych należy je podgrzać do temperatury 60 stopni Celsjusza, a następne zmiksować. Całość przecedzić przez gazę i przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć.

Mleko ryżowe

  • 2 litry wody,
  • 4 łyżki ryżu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka ksylitolu.

Sposób przygotowania: 

Ryż należy opłukać, wsypać do wody, dodać sól i gotować przez około dwie godziny. Po tym czasie ostudzić i dodać ksylitol, a następnie zmiksować powstałą masę i przecedzić przez sito. Przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin.

mleko migdałowe

Mleko migdałowe

  • 1 szklanka migdałów blanszowanych (moczonych przez noc),
  • 4 szklanki wody,
  • 3 łyżki syropu klonowego.

Sposób przygotowania: Należy zmiksować całość i przecedzić przez gazę. Powstały w ten sposób osad świetnie nadaje się jako farsz naleśnikowy, a także składnik ciast i pasztetu wegańskiego. Można go z powodzeniem stosować również jako smarowidło do chleba.

Mleko jaglane

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka nerkowców lub migdałów (moczonych przez noc),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 3 suszone daktyle,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

Podane składniki należy zmiksować, a następnie przecedzić przez gazę, lub sitko. Mleko nadaje się do spożycia w ciągu dwóch dni od przyrządzenia. Powinno być trzymane w lodówce.

Mleko sojowe

  • 1 szklanka soi niemodyfikowanej genetycznie (moczonej przez noc w 3 szklankach wody),
  • 6 szklanek wody.

Sposób przygotowania: 

Soję, która przez noc napęczniała wodą, należy dodać do trzech szklanek wody i gotować na małym gazie przez 30 minut. Następnie zmiksować i odsączyć przez gazę. Można dodać łyżkę miodu lub ksylitolu. Powstałą okarę można dodać do farszu do gołąbków lub krokietów i chleba.

mleko sojowe

Mleko owsiane

  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 400 ml wody,
  • szczypta soli lub 1/2 łyżeczki ksylitolu.

Sposób przygotowania: 

Dodać 4 łyżki płatków owsianych do wody i zmiksować. Następnie odcedzić do innego pojemnika i dosłodzić dla smaku. Można również dodać soli, w zależności od upodobań.

Mleko z nerkowców

  • 1 szklanka orzechów nerkowców (moczonych przez noc),
  • 3 szklanki wody,
  • 1 łyżka ksylitolu (stewii lub innego słodziwa)

Sposób przygotowania: Całość zmiksować i przesączyć przez gazę. Pozostałość — orzechy osadzone na gazie, można użyć jako sera do słodkich ciast, albo posmarować nimi naleśniki.

Mleko orkiszowe

  • 1 szklanka ziaren orkiszu (moczonych przez noc),
  • 4-5 szklanek wody,
  • łyżka ksylitolu bądź odrobina mniej stewii.

Sposób przygotowania: Całość zblendować i przecedzić. Mleko przechowywać w lodówce.

mleko owsiane

Mleko gryczane

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej (moczonej przez noc),
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego.

Sposób przygotowania: 

Moczoną przez noc kaszę gryczaną należy odsączyć i wsypać do garnka. Następnie ponownie zalać wodą i gotować, aż do zmięknięcia. W trakcie gotowania można dosypać cukru waniliowego. Gotowy wywar należy zmiksować, przecedzić i przelać do szklanego pojemnika. Należy przechowywać miksturę w lodówce.

Mleko jęczmienne

  • 1/2 szklanki płatków jęczmiennych,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania: 

Moczyć płatki przez noc, a następnie zagotować do zmięknięcia, dodając cukier i sól. Gotową substancję zmiksować i przecedzić przez gazę.