21 czerwca 2017 Udostępnij

Fenkuł (koper włoski) – poznaj jego działanie i zastosowanie

Koper włoski, czyli fenkuł posiada liczne właściwości lecznicze. Dlatego też stosowany jest w medycynie naturalnej jako środek na kaszel i wzdęcia. Herbata z kopru włoskiego uważana jest z kolei na sposób na kolkę u małych dzieci czy złagodzenie bólu miesiączkowego. Jakie działanie ma koper włoski i jak go stosować?

Koper włoski (fenkuł) – właściwości

Fenkuł za sprawą swoich właściwości wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. W Grecji i Rzymie był to lek na kolki, ból głowy czy choroby skóry. Gladiatorzy mieli przed walką nacierać swoje mięśnie wyciągiem z nasion fenkułu, bo wierzyli, że ma to działanie wzmacniające. Dzisiaj nasiona kopru włoskiego i olejek w nich zawarty wykorzystywane są przy dolegliwościach pokarmowych. Herbata z owoców kopru stosowana jest przy wzdęciach i kolce u niemowląt. Jednak z uwagi na znajdujący się w naparze olejek o działaniu estrogennym zdania na temat jego stosowania u dzieci i kobiet ciężarnych są podzielone. W kuchni wykorzystywane są z kolei bulwy fenkułu, które zawierają sporo potasu oraz witaminy K i C.

fenkuł właściwości

Koper włoski (fenkuł) – zastosowanie

1. Koper włoski na schorzenia układu oddechowego

Fenkuł zwiększa objętość wydzieliny oskrzelowej oraz przywraca prawidłowy ruch nabłonka rzęskowego. Dlatego też stosowany jest jako lek wykrztuśny. Doskonale zwalcza drobnoustroje.

2. Koper włoski w zapaleniach jamy ustnej i aftach

Za sprawą działania wykrztuśnego oraz napotnego i przeciwgorączkowego fenkuł dobrze sprawdza się podczas walki z przeziębieniem. Olejek z dodatkiem miodu i mleka stosuje się jako środek wykrztuśny. Poza tym niekiedy przydatne są też inhalacje z olejku kopru włoskiego.

3. Fenkuł na wzdęcia i dolegliwości układu pokarmowego

Owoce kopru włoskiego często stosowane są w zaburzeniach trawieniach oraz przy braku apetytu, ponieważ pobudzają wydzielanie żółci i soku żołądkowego.

4. Koper pomocniczo stosowany jest w leczeniu chorób układu moczowego

Poza tym fenkuł dobrze sprawdza się przy wzdęciach i bólu brzucha. Owoce kopru włoskiego wzmagają ruchy perystaltyczne jelit, a więc warto je stosować podczas zaparć. Owoce są często dodawane do preparatów przeczyszczających.

Jednak fenkuł może być przyczyną reakcji alergicznych. Poza tym herbatek z kopru włoskiego nie powinno się stosować regularnie dłużej niż 2 tygodnie.

Koper włoski dla niemowląt

Herbatka z kopru włoskiego na kolki u niemowląt jest niebezpieczna?

Herbata z fenkułu jest uważana za sprawdzony lek na kolkę. Jednak takie działanie prowadzić może do przyspieszenia dojrzewania u dziewczynek, przynajmniej według niektórych naukowców. Każdorazowo wcześniej warto skonsultować się więc z lekarzem.

Olejek wchodzący w skład kopru włoskiego zawiera bowiem składniki o działaniu estrogennym. Niemowlęta, które systematycznie piją herbaty z fenkułu mogą mieć więc o wiele wyższe stężenie estrogenów w organizmie. Dlatego też decyzję o podawaniu dziecku kopru włoskiego powinni podjąć lekarze.

koper włoski fenkuł nasiona

​Koper włoski – herbata na laktację

W medycynie naturalnej herbata z kopru włoskiego podawana jest też na pobudzenie laktacji. Fenkuł wchodzi w skład wielu sprzedawanych w aptekach ziół mlekopędnych. Jednak estrogeny wraz z mlekiem matki mogą dostać się do organizmu dziecka, dlatego też kobieta przed spożyciem herbaty z kopru włoskiego również powinna skonsultować się z lekarzem.

Herbata z kopru włoskiego w ciąży

Herbatki oraz wszystkie inne przetwory z owoców fenkułu nie są wskazane w czasie ciąży.

Koper włoski na kobiece dolegliwości

Według niektórych koper włoski przyspiesza miesiączkę, łagodzi objawy menopauzy i podnosi poziom libido. Poza  tym ma również ułatwiać poród, ale do tej pory nie zostały przeprowadzone żadne badania naukowe, które potwierdziłyby takie tezy.

Olejek z kopru włoskiego na pasożyty

W medycynie naturalnej olejek eteryczny z fenkułu stosowany jest zewnętrzne, bo działać ma przeciwpasożytniczo i bakteriobójczo na wszy itd.

koper włoski dla niemowląt

Koper włoski (fenkuł) – przepisy i zastosowanie w kuchni

Fenkuł występuje w kilku odmianach, które różnią się składem chemicznym i kształtem owoców. Odmiana beta-duce jest ceniona jako przyprawa. Świeżo pokrojone liście kopru włoskiego można dodać np. do rosołu. Pachną one mniej intensywniej niż klasyczny koper. Wyczuwalny jest aromat anyżu. Fenkuł można jeść w formie surowej jako składnik sałatki. Z kolei nasiona dodawane są do grillowanej wieprzowiny i smażonego mięsa wieprzowego. W kuchni włoskiej nasionami kopru włoskiego aromatyzuje się m.in. wywar z ryb.

Koper włoski (fenkuł) – sałatka

Składniki:

  • 1 fenkuł
  • 2 duże pomarańcze
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Z jednej pomarańczy trzeba wycisnąć sok, a drugą podzielić na mniejsze części. Fenkuł należy umyć i oczyścić z twardych części. Niekiedy konieczne jest obranie. Potem trzeba go pokroić na mniejsze kawałki i posiekać na drobne części. Całość miesza się z sokiem z pomarańczy, 1 łyżką oliwy z oliwek oraz doprawia solą i pieprzem. Całość powinna zostać odstawiona na całą noc. Do sałatki warto dodać pomarańcze oraz nieco koperku. Świetnie smakuje jako dodatek do mięsa czy ryby.

Koper włoski (fenkuł) – uprawa

Koper włoski lubi miejsca ciepłe i dobrze nasłonecznione. Doskonale rośnie w glebie żyznej i lekko piaszczystej, przepuszczalnej. W glebie suchej i ubogiej fenkuł nabiera gorzkiego smaku. Koper zwyczajny zasadzony w okolicy kolendry i kopru ogrodowego zapyla się krzyżowo, a powstałe w ten sposób owoce mają specyficzny zapach. W celu pobudzenia nowych przyrostów nasiona trzeba zebrać, a roślinę krótko przyciąć u ziemi. Fenkuł powinno się przesadzać w nowie miejsce co około 4 lata, tylko wówczas zachowuje swój dobry smak. Na jesień, kiedy część naziemna zamiera, wokół rośliny powinno się rozsypać nawóz naturalny. Na zimę roślinę zabezpiecza się przed nadmierną wilgocią, która prowadzić może do rozwoju mączniaka i zgnilizny. Podpieranie palami nie jest koniecznością.

Koper włoski (fenkuł) – cena

Koper włoski (fenkuł) – świeży: cena oscyluje w sezonie wokół 10 zł za kilogram.

Koper włoski (fenkuł) – nasiona: za około 100 gram nasion kopru włoskiego trzeba zapłacić średnio około 5-6 zł.