23 kwietnia 2021 Udostępnij

Jakie wartości odżywcze ma sok z malin, pomidorów, zielonych warzyw?

Od pewnego czasu obserwujemy trend powrotu do tego co najbardziej naturalne. Ze względu na wyjątkowe smaki i właściwości odżywcze coraz chętniej sięgamy więc do spiżarni babć, sklepów ekologicznych czy wybieramy się do lasu po dary natury. Soki wykonane w domu czy własnoręcznie wyhodowane owoce i warzywa cieszą się zdecydowanie większym zaufaniem niż te dostępne w sklepach. Sięgamy po nie ze względu na wolność od substancji sztucznych i nawozów chemicznych, a także z uwagi na większą zawartość składników odżywczych pochodzących z naturalnych produktów. Wartość odżywcza to stopień, w jakim konkretna żywność lub produkt zapewniają pokrycie potrzeb organizmu w zakresie przemian metabolicznych. Na wartość odżywczą składają się 3 elementy, takie jak:

  • zawartość poszczególnych składników odżywczych,
  • ich wzajemne zbilansowanie,
  • biodostępność.

Wartość odżywcza najczęściej reprezentuje elementy takie jak: wartość kaloryczna, zawartość tłuszczów, cukrów, węglowodanów, białka i soli. A jakie wartości odżywcze ma pyszny sok z malin dodawany do herbaty? Jakie wartości odżywcze wykazują pomidory, a jakie zielone warzywa?

Wartości odżywcze: jakie mamy zapotrzebowanie?

Trudno jednoznacznie określić, jakie konkretne zapotrzebowanie na poszczególne wartości odżywcze ma każdy z nas. Różnimy się od siebie płcią, wiekiem, aktywnością fizyczną, zapotrzebowaniem na poszczególne składniki odżywcze, stanem zdrowia itd. Aby jednak chociaż zorientować się, jak powinny wyglądać przyjmowane przez nas wartości odżywcze, możemy sugerować się wartością RWS, czyli referencyjną wartością spożycia, która odwzorowuje zapotrzebowanie na wartości odżywcze przeciętnej dorosłej osoby. RWS określa ile kalorii, tłuszczów, węglowodanów, soli, białka i cukrów powinna dziennie skonsumować osoba dorosła. Według tego wyznacznika przeciętna dorosła osoba, utrzymująca średnią aktywność fizyczną i określająca swój stan zdrowia jako dobry powinna spożywać kolejno:

  • 2000 kcal dziennie oraz,
  • 70 g tłuszczu,
  • 20 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
  • 260 g węglowodanów,
  • 90 g cukrów,
  • 50 g białka,
  • 6 g soli.

Sok z malin: wartości odżywcze

Sok z malin to pyszny napój, który możemy spożywać zarówno z herbatą, jak i rozcieńczoną wodą. Jedni piją sok z malin na rozgrzanie razem z wrzątkiem inni zaś wolą rozpuścić go w zimnej wodzie i cieszyć się orzeźwiającym smakiem. Najlepszy jest sok z malin przygotowany samodzielnie. Jego sporządzenie nie jest trudne, a jednocześnie jest on o wiele lepszy i smaczniejszy niż sok dostępny w sklepach, z zawartością sztucznych barwników i konserwantów. Sok z malin często polecany jest na przeziębienie, dzięki zwartości naturalnego kwasu salicylowego, który podobnie jak aspiryna czy polopiryna wywołuje poty i pozwala szybciej pozbyć się choroby. Oprócz tego sok z malin jest pyszny – smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Maliny to doskonałe źródło witaminy C, ale także pektyn, soli mineralnych i innych wartościowych składników.

Wartości odżywcze w 100 ml soku z malin prezentują się następująco:

  • 66 kcal,
  • 0,12 g tłuszczu,
  • mniej niż 0,10 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
  • 16,22 g węglowodanów,
  • 9,39 g cukrów,
  • 0,5 g białka,
  • 0,002 g soli.

PRZYDA SIĘ W KUCHNI: Wyciskarka wolnoobrotowa Hurom H200 All in One >>>

Sok pomidorowy: wartości odżywcze

Sok pomidorowy polecany jest szczególnie osobom będącym na diecie – ma niezwykle mało kalorii, przy czym dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych. Zdarza się jednak, że sok pomidorowy nie od razu każdemu przypada do gustu. Jest to zrozumiałe, ponieważ jego smak różni się od np. pokrojonych pomidorów na kanapkę. Skoncentrowany smak dla wielu osób może być zbyt intensywny. Można spróbować pić sok pomidorowy z dodatkiem selera, co uatrakcyjnia jego smak. Sok pomidorowy do picia zdobył popularność w latach 70. XX wieku. Początkowo najchętniej spożywano go w Stanach Zjednoczonych, następnie zaś we Francji. Sok z pomidorów można pić właściwie przez cały rok.

Wartości odżywcze w 100 g klasycznego soku pomidorowego:

  • 17 kcal,
  • 0,29 g tłuszczu,
  • mniej niż 0,019 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
  • 3,53 g węglowodanów,
  • 3,42 g cukrów,
  • 0,85 g białka,
  • 0,011 g soli.

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: Jak zrobić sok z buraka i dlaczego warto go pić? >>>

Sok warzywny: wartości odżywcze

Sok warzywny niejednokrotnie może być praktycznie traktowany jako delikatny posiłek. Ze względu na małą ilość kalorii, a ogromną zawartość składników odżywczych i witamin soki warzywne powinni pić praktycznie wszyscy, którzy dbają o dobre zdrowie i kondycję organizmu. Soki warzywne można skomponować z różnych produktów, takich jak: pomidory, buraki, pietruszka, marchew, ogórek i innych. Soki warzywne mogą skutecznie leczyć, poprawiać nastrój, a także dostarczać nowych wrażeń smakowych. Naturalne soki warzywne warto przygotowywać w domu za pomocą wyciskarki, dzięki której będziemy wiedzieli, jakie produkty wykorzystaliśmy, a także zminimalizujemy ilość odpadów powstałych podczas produkcji soku.

Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie sok warzywny w 100g?

  • 29 kcal,
  • 0 g tłuszczu,
  • mniej niż 0,016 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
  • 5,57 g węglowodanów,
  • 2,10 g cukrów,
  • 0 g białka,
  • 0,012 g soli.

Komentarze (0)