20 października 2021 Udostępnij

Dlaczego musisz dodać do swojej diety tradycyjnie fermentowaną żywność

Ostatnia aktualizacja 18 listopada 2017 r.

Tradycyjnie fermentowana żywność, taka jak ser karmiony trawą, kefir, miso, natto, oliwki, pikle, kiszona kapusta, tempeh i jogurt, to jedne z najstarszych i najzdrowszych pokarmów na naszej planecie.

Sfermentowana żywność może brzmieć "fuj" dla tych, którzy dopiero wchodzą na scenę zdrowego odżywiania, ale tak naprawdę powinna być częścią diety każdego z nas. Zdecydowana większość ludzi po prostu nie otrzymuje wystarczającej ilości zdrowych bakterii, które można uzyskać z tej tradycyjnie przygotowywanej i konserwowanej metody. Proces fermentacji polega na rozkładaniu węglowodanów i białek przy użyciu mikroorganizmów, które w rzeczywistości produkują pyszne jedzenie!

Co ważniejsze, ta "żywność funkcjonalna" zawiera probiotyki, które mogą być korzystne dla Twojego ogólnego stanu zdrowia. Korzystne bakterie zawarte w sfermentowanej żywności pomagają zwiększyć ogólne odżywianie, wspomagają trawienie, zwiększają ilość witamin z grupy B, kwasów tłuszczowych omega-3, enzymów trawiennych, laktazy i kwasu mlekowego.

W dzisiejszych czasach, wiele osób zadowala się masowo produkowanymi piklami i inną żywnością hodowlaną, nie zdając sobie sprawy, że nie oferują one znaczących korzyści zdrowotnych. Na przykład, czarne oliwki w puszkach w stylu kalifornijskim nie są zazwyczaj poddawane fermentacji, a jedynie traktowane ługiem w celu usunięcia goryczy, pakowane w sól i puszkowane.

Wielu producentów oliwek stosuje obecnie kwaśny roztwór kwasu mlekowego, kwasu octowego, benzoesanu sodu i sorbinianu potasu, porzucając starą metodę fermentacji z użyciem soli i czasu. Niektóre pikle są obecnie po prostu pakowane w sól, ocet i pasteryzowane. Wiele jogurtów jest tylko trochę lepszych od puddingów, ponieważ zawierają zbyt dużo cukru lub używają sztucznych słodzików.

Przyjrzyjmy się bliżej głównym korzyściom płynącym z włączenia większej ilości tych produktów do swoich posiłków, zwłaszcza jeśli przygotowujesz je samodzielnie w domu. Nie są one trudne do wykonania.

1. Sfermentowana żywność pomaga zrównoważyć poziom kwasów żołądkowych

Sfermentowana żywność może pomóc złagodzić dyskomfort trawienny, niezależnie od tego, czy Twój dyskomfort jest związany z posiadaniem zbyt dużej czy zbyt małej ilości kwasu żołądkowego. Wraz z wiekiem zmniejsza się zdolność do wytwarzania enzymów trawiennych. Fermentowana żywność może pomóc w rozwiązaniu tego problemu.

Jeśli masz do czynienia z ograniczoną ilością kwasu solnego w żołądku (jak w przypadku refluksu żołądkowego), sfermentowana żywność może zwiększyć produkcję soków żołądkowych w celu lepszego trawienia. W tym samym czasie, jeśli twój żołądek produkuje zbyt dużo kwasu, żywność pomaga chronić żołądek i wyściółkę jelit.

2. Fermentowana żywność zapobiega nadmiernej populacji niezdrowych bakterii

Sfermentowana żywność pomaga niszczyć i zapobiegać rozwojowi niezdrowych bakterii. W rzeczywistości, spożywanie niektórych fermentowanych pokarmów może być bardziej skuteczne niż antybiotyki w zabijaniu niepożądanych bakterii. Dodatkowo, probiotyki zawarte w sfermentowanej żywności powodują produkcję zdrowych bakterii jelitowych, podczas gdy antybiotyki po prostu zabijają wszystkie bakterie - dobre i złe.

3. Zwiększenie wchłaniania składników odżywczych

Kiedy jesz jedzenie, potrzeba trochę czasu, aby wchłonąć zawarte w nim składniki odżywcze. W zależności od stanu zdrowia Twojego układu pokarmowego, możesz nie w pełni korzystać z pożywienia, które spożywasz.

Posiadanie zdrowej równowagi bakterii w żołądku znacznie poprawi wchłanianie składników odżywczych. Dzięki temu Twoje ciało może wchłonąć więcej składników odżywczych z jedzenia, które spożywasz.

4. Sfermentowana żywność starcza na dłużej

Proces fermentacji był używany w różnych kulturach przez tysiące lat jako sposób na zachowanie żywności. Fakt, że powoduje to korzystne probiotyki i zapewnia szereg korzyści zdrowotnych jest dodatkowym bonusem. Sfermentowana żywność ma dłuższy okres przydatności do spożycia, pozostając świeżą przez kilka miesięcy.

Przeczytaj o zdrowiu przewodu pokarmowego i możliwych objawach poważnego zaburzenia równowagi flory jelitowej.

Jaką żywność fermentowaną powinieneś spożywać?

Istnieje wiele opcji do wyboru, jeśli chodzi o żywność fermentowaną. Jest kimchi, które jest koreańską potrawą przyrządzaną z fermentowanej kapusty. Kiszona kapusta jest również przygotowywana z kapusty, ale nie zawiera często dodatków innych warzyw i mięsa, jak w przypadku kimchi.

    Ludzie często nie myślą o occie z jabłek (ACV) jako o sfermentowanej żywności, ale tak właśnie jest. Dodaj łyżeczkę do wody i pij codziennie rano, aby poprawić zdrowie układu trawiennego. Jest to szczególnie korzystne dla osób cierpiących na refluks kwasowy. Herbata z kombuchy jest doskonałą alternatywą dla tych, którzy lubią pić napoje gazowane. Daje podobny gazowany smak fizzle i sprawia, że łatwy przełącznik, jeśli zdecydujesz się na tę zdrową opcję. Tempeh, który jest często używany jako alternatywa mięsa przez wegetarian, jest wykonany ze sfermentowanych ziaren soi. Może być używany do robienia wegetariańskich burgerów lub podgrzewany i dodawany do świeżych sałatek. Miso to sfermentowana pasta, która jest zrobiona z jęczmienia, soi lub ryżu. Czasami używa się jej, aby dodać potrawom odrobinę smaku umami. Używa się tylko niewielkiej ilości miso, ponieważ ma ono wysoką zawartość sodu i łatwo się rozprowadza. Kefir to fermentowany napój mleczny. Niektórzy uważają, że smakuje on jak rozrzedzony jogurt. Jeśli jesteś fanem smoothies, możesz spróbować włączyć kefir do swoich ulubionych przepisów. Dobrze komponuje się z bananem, selerem naciowym i jarmużem. Jeśli masz wybór, wybierz kefir kokosowy ze względu na jego doskonałe właściwości zdrowotne. Jogurt jest prawdopodobnie najbardziej popularnym z fermentowanych produktów spożywczych. Jogurt ma tendencję do zawierania największych dawek korzystnych bakterii. Jeśli znajdziesz jogurt z etykietą "Żywe i aktywne kultury", to najprawdopodobniej zawiera on ponad 100 milionów kultur probiotycznych na gram. To oznacza ponad 17 miliardów kultur w porcji 6 uncji.

Jak widzisz, jest wiele powodów, aby zacząć jeść sfermentowaną żywność, jeśli jeszcze tego nie robisz. Nie ma prawie żadnej wymówki dla niejedzenia tych pokarmów. Jeśli nie jesteś fanem jogurtu, możesz jeść kefir, kimchi, pikle, kiszoną kapustę i inne produkty, które przeszły proces fermentacji. Prawie każde warzywo może być użyte do kiszenia, aby czerpać korzyści z probiotyków.

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich stosowaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej
Pokaż komentarze (1)

Komentarze (0)