20 lutego 2017 Udostępnij

Wyciskarka wolnoobrotowa do soków – jaką wybrać?

Dlaczego lepiej zainwestować w wolnooobrotową wyciskarkę niż w sokowirówkę? Jakie korzyści daje nam unikalna technologia stosowana w wolnoobrotowych urządzeniach? Wreszcie – którymi markami wyciskarek warto się zainteresować w pierwszej kolejności? Na te i inne pytania odpowiadamy w niniejszym artykule.

Wyciskarki wolnoobrotowe – technologia

Sekret działania tkwi w specjalnym wałku ślimakowym. Choć z pozoru wydawać by się mogło, że spowolnione działanie to wada, w rzeczywistości jest to ogromna zaleta. Ze względu na niewielkie tarcie wytwarza się tylko minimalna ilość ciepła. Jednocześnie urządzenie wyciska sok z całego produktu, nawet z pestek oraz ze skórek. Ślimak (bądź dwa ślimaki) naciskają na składniki i powoli przeciskają je przez umieszczone wewnątrz sito. Wolniejsze działanie sprawia, że w uzyskanym napoju znajduje się komplet składników odżywczych. Sok jest jednolity i nierozwarstwiony, smakuje bardzo naturalnie, a przy tym na dłużej zachowuje swoją świeżość. Co istotne, sama technologia wałków ślimakowych, opracowana przez firmę HUROM, od kilkudziesięciu lat pozostaje stale udoskonalana.

wolnoobrotowa wyciskarka technologia

Wolnoobrotowe wyciskarki potrafią wyciskać soki z każdego rodzaju produktów. Niezależnie od tego, czy są to miękkie owoce, twarde warzywa czy zielenina, zawsze możemy liczyć na pełnowartościowy sok o intensywnym kolorze i wysokich walorach smakowych. Porządne urządzenia radzą sobie z liściastymi i korzeniowymi odmianami warzyw, trawą pszeniczną oraz bakaliami, takimi jak migdały pistacje czy orzechy brazylijskie. Najlepsze urządzenia posiadają ponadto dodatkowe funkcje – można dzięki nim przygotować sorbety, smoothies, a czasem także lody domowej roboty.

Wyciskarka wolnoobrotowa – opinie użytkowników

Jak wykazały badania przeprowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia, wyciskane soki zawierają nawet czterokrotnie więcej wartości odżywczych niż porcja owoców, z jakiej zostały przyrządzone. Ponadto trawimy je 20x szybciej niż nieprzetworzone produkty. W sieci można odnaleźć liczne opinie użytkowników, którzy wychwalają naturalny smak soków uzyskanych przy pomocy wyciskarek wieloobrotowych. Takie świeże napoje nie zawierają ani sztucznych barwników, ani słodzików czy konserwantów - zawierają za to do 60% więcej witaminy A i nawet 42% więcej witaminy C. Dzięki temu oprócz walorów smakowych konsumenci cieszą się także urządzeniem, które pomaga im dbać o swoje zdrowie.

Użytkownicy chwalą sobie także wysoką jakość nowoczesnych urządzeń. Zwłaszcza osoby, którym leży na sercu dobro środowiska, będą zadowolone z zakupu urządzenia. Przykładowo wałki ślimakowe w sprzętach marki Hurom produkowane są z ultemu – wytrzymałego, ekologicznego materiału; z kolei plastikowe części zostają zastąpione tritanowymi materiałami BPA free. Wszystko to ma także wpływ na jakość uzyskiwanego soku – wyciskarka nie zmienia bowiem naturalnego smaku i zapachu wykorzystywanych produktów.

sokowirówka czy wyciskarka

Wyciskarka wolnoobrotowa vs. sokowirówka

Podstawowym dylematem konsumentów, którzy zastanawiają się nad zakupem urządzenia do wyciskania soków, jest wybór między wyciskarką wolnoobrotową a sokowirówką. Zanim jednoznacznie opowiemy się po którejś stronie, przypatrzmy się charakterystyce obu sprzętów.

Działanie sokowirówek opiera się na tym, że tną one warzywa na drobne kawałki w bardzo szybkim tempie. W związku z tym sok się podgrzewa, a przez wytworzenie wysokich temperatur traci część swoich drogocennych właściwości. Pierwszą przewagą wyciskarek jest więc wolne i precyzyjne działanie. Zamiast ciąć warzywa i owoce, wolnoobrotowe urządzenia zgniatają je, a przez to wyciskają pełnowartościowy sok.

Nie możemy przy tym odmówić sokowirówkom faktu, że działają one o wiele szybciej – właściwie, jeśli chodzi o wysokie prędkości, są liderami na rynku. Ostrza przemieniają produkty na gładką masę wykonując zwykle 6-12 tys. obrotów w ciągu minuty. Najszybsze dostępne sokowirówki działają jeszcze szybciej, dobijając w tym samym czasie nawet do 40 tys. obrotów. Tak duże prędkości są jednak okupione procesem oksydacji. Nadmiernie napowietrzony sok częściowo się utlenia, a w efekcie zawiera mniej substancji odżywczych i nadaje się wyłącznie do natychmiastowego spożycia.

Wyciskarki wolnoobrotowe szczycą się zaś wyjątkowo niskimi obrotami, rzędu 70-120 obrotów na minutę. Spowolnione działanie ogranicza tarcie, a przez to pozwala na zachowanie niskiej temperatury. W szklance soku pozostanie więc znacznie więcej składników odżywczych – poczynając od witamin i minerałów, a na cennych enzymach kończąc.

Warto także wspomnieć, że wolnoobrotowe wyciskarki zużywają niewiele prądu i działają z niską mocą (około 150-200W). Nie stają się jednak przez to mniej wydajne – wręcz przeciwnie, są bardzo dokładne i efektywne, a ich silnik jest mocny i bardzo cichy. Z kolei kupując sokowirówkę jesteśmy zmuszeni wybierać pomiędzy efektywnością a ekonomicznością, a także między wydajnością a ograniczonym hałasem.

wyciskarka wolnoobrotowa hurom

Wyciskarka HUROM

Jeśli za lidera wśród producentów telefonów uważamy Apple, odpowiednikiem marki Jobsa w dziedzinie wyciskarek do soków jest z pewnością HUROM. Firma ta od ponad 40 lat prowadzi intensywne badania nad tym, jak jeszcze bardziej ulepszyć swoje urządzenia. Wciąż wprowadzane innowacje sprawiają, że nie tylko wyciskarki HUROM, ale też jakość uzyskiwanego soku ulega stałej poprawie. W oczywisty sposób zyskują na tym także klienci – rośnie ich poziom satysfakcji, a picie pełnowartościowych, świeżych soków pozytywnie wpływa na ich stan zdrowia.

Największym sukcesem marki było opracowanie pierwszego modelu pionowej wyciskarki do soków na świecie. Wynalezienie wałka ślimakowego, a następnie dekady pracy nad jego udoskonaleniem sprawiły, że obecnie technologia HUROM nie ma sobie równych. Dopracowany do perfekcji wałek zgniata, a jednocześnie wyciska produkty. Sok zostaje następnie odfiltrowany poprzez sito (które wykonano z przyjaznego środowisku ultemu), a powstała pulpa wydostaje się z urządzenia poprzez specjalny kanał. Wolnoobrotowe wyciskarki HUROM są dostępne wraz z innowacyjnymi akcesoriami, co stanowi dodatkowe udogodnienie dla miłośników kuchennych gadżetów i zdrowej żywności.

Wolnoobrotowe wyciskarki do soków – dostępne marki

Na rynku jest obecnie dostępnych wiele modeli wolnoobrotowych wyciskarek do soków i warzyw. Oprócz pionierskiej marki HUROM warto zwrócić uwagę także na propozycje innych producentów, zwłaszcza Kuvings, Greenis i Kitchen Aid. Konkurencyjne oferty prezentują również Green Star, Matstone i Sana; swoje własne wolnoobrotowe urządzenia opracował nawet gigant, jakim jest Philips. Zanim zakupisz konkretny model, koniecznie porównaj parametry wyciskarek i zapoznaj się z możliwościami poszczególnych gadżetów. Wybór ułatwią ci zamieszczane w sieci opinie i filmiki, na których dokładnie widać, jak prezentuje się wyciśnięty sok. Z pewnością warto przyjrzeć się ofercie wszystkich wymienionych marek, nie ulega jednak wątpliwości, że produktem numer jeden pozostają wyciskarki wolnoobrotowe HUROM.