Miody świata: poznaj właściwości miodu spadziowego
Miód spadziowy zwraca na siebie uwagę z przynajmniej kilku powodów. Wzrok przyciąga już choćby jego dość wysoka cena, spadź, z której powstaje w wielu rejonach naszego kraju pojawia się bowiem zaledwie raz na kilka lat. Okazuje się jednak, że warto się nim zainteresować także ze względu na jego charakterystyczny smak i właściwości prozdrowotne.
Jak powstaje miód spadziowy?
Kluczowym składnikiem tego rodzaju miodu jest spadź, a więc sok pochodzący z niektórych drzew. Spadź ma postać lepkiej, słodkawej wydzieliny, którą sami możemy dostrzec w miesiącach letnich, ma bowiem formę kropek pojawiających się na drzewach. Za jej wydzielanie odpowiadają mszyce i czerwce, te bowiem wysysają soki zarówno z pędów, jak i liści. W sprzedaży możemy znaleźć zarówno miód ze spadzi iglastej, jak i miód spadziowy iglasty, wśród drzew, z których można uzyskać spadź znajdują się bowiem jodły, świerki, sosny, modrzewie, klony, dęby, wierzby, buki oraz brzozy. Spadź najczęściej jest zbierana bezpośrednio z drzew, okazuje się jednak, że nie jest to reguła. Wydzielina ta może pochodzić również z owadów, które wgryzają się w rośliny. Miód iglasty oraz jego liściasty odpowiednik nie charakteryzują się zbyt dużymi różnicami, te najbardziej zasadnicze odnoszą się przy tym do jego smaku i zapachu.
Miód spadziowy – właściwości
Choć smak i aromat są tymi czynnikami, które często zwracają naszą uwagę na miód spadziowy właściwości prozdrowotne tego produktu spożywczego wydają się mieć kluczowe znaczenie wówczas, gdy próbujemy wytłumaczyć, co wpływa na zainteresowanie się nim. Tu na szczególną uwagę wydaje się zasługiwać jego wpływ na drogi oddechowe, miód ze spadzi działa przy tym przeciwzapalnie i antyseptycznie, a przy jednocześnie ma działanie wykrztuśne. Poleca się stosować go w trakcie przeziębienia, może jednak wspomagać leczenie farmakologiczne również w przypadku pacjentów zmagających się z zapaleniem płuc. Spożywanie miodu spadziowego może jednak wzmocnić również nasz układ krwionośny i serce, jest on też zalecany w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Poprawia stan naszego układu nerwowego, pozwala na lepsze radzenie sobie ze schorzeniami stawów, a do tego stanowi cenne wsparcie dla osób, których organizm jest wyjałowiony na skutek kuracji silnymi lekami lub pod wpływem pracy w szkodliwych warunkach. Po miód ten można też sięgać walcząc z anemią, kamicą nerkową oraz astmą, wiele wskazuje zaś na to, że potrafi skutecznie przeciwstawić się nowotworom.
Miód nektarowo-spadziowy
Jeśli klasyczny miód spadziowy z jakiegoś powodu nam nie odpowiada, warto zainteresować się jego najbliższym kuzynem – miodem nektarowo-spadziowym. Miód ten po części pochodzi z nektaru roślin miododajnych, w jego skład wchodzi jednak również spadź iglasta lub liściasta. Jest tak samo łagodny, jak klasyczny miód spadziowy, ma przy tym aromat charakterystyczny dla lasów i łąk. Niektóre osoby podchodzą do niego lekceważąco zwracając uwagę na to, że mamy do czynienia z miodem „niegatunkowym”, warto jednak podkreślić, że i jego właściwości są naprawdę interesujące. Mówiąc o jego właściwościach leczniczych, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na to, że jest niezawodny wówczas, gdy mamy do czynienia ze schorzeniami serca oraz problemami z układem krążenia. Wspiera jednak nasz organizm również wówczas, gdy walczy on z zaburzeniami trawienia orz ze stanami zapalnymi. Jego stosowanie może też zmniejszyć szkodliwy wpływ, jaki ma na nas częste sięganie po kawę i inne używki. Na uwagę zasługuje i to, że może blokować ołów.
Miód spadziowy – cena
Na relatywnie wysoką cenę miodu spadziowego wpływa przede wszystkim jego unikatowość. Litrowy słoik może kosztować od czterdziestu do pięćdziesięciu złotych, w zależności od tego, kto odpowiada za jego produkcję i z jakiego drzewa pochodzi wykorzystana w czasie jej trwania spadź. Osoby, które nie chcą rezygnować z prozdrowotnych właściwości miodu, a jednocześnie liczą na oszczędności, powinny zdecydować się na zakup nieco tańszego miodu nektarowo-spadziowego.
Zobacz również
Komentarze (0)
VTop 5 przepisów na soki do wyciskarek wolnoobrotowych Hurom Spis treści Wstęp: Dlaczego warto sięgać po soki z wyciskarki wolnoobrotowej? Przepis 1: Sok energetyzujący z buraka i marchewki Przepis 2: Odświeżający sok z ananasa i mięty Przepis 3: Sok „Zielona...
VHurom – jak działa technologia wolnoobrotowa i dlaczego warto ją wybrać? Wyciskarki wolnoobrotowe zyskały ogromną popularność dzięki swojej wyjątkowej technologii, która pozwala na uzyskanie soku o najwyższej jakości. Marka Hurom, lider na rynku wyciskarek wolnoobrotowych...
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Zostaw komentarz