Mleko migdałowe - dlaczego warto je pić?
Mleko migdałowe, podobnie jak mleko sojowe, czy ryżowe, stanowi doskonałą alternatywę dla osób, które nie lubią mleka krowiego lub są uczulone na laktozę. Choć nazwy tych płynów brzmią podobnie, to jednak znacznie różnią się smakiem. Smak i wartości odżywcze wyraźnie przemawiają na korzyść mleka migdałowego. Mleko to jest słodkawe w smaku i nieco orzechowe. Niektórym przypomina marcepan. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z płatkami śniadaniowymi, kawą lub samo. To świetna propozycja dla małych niejadków.
Mleko idealne dla osób uczulonych na laktozę
Mleko migdałowe już w wiekach średnich było chętnie używane przez gospodynie do przygotowywania przeróżnych potraw. Działo się tak ze względu na dłuższą, niż ma to miejsce w przypadku mleka krowiego, przydatność do spożycia. Mimo, że jego historia jest tak długa, obecnie w Polsce nie jest ono zbyt popularne. Można to przypisać dość wysokiej cenie „sklepowej” na ten produkt.
Tymczasem, mleko migdałowe to jeden z ulubionych produktów wegan, a także świetne wyjście dla osób uczulonych na laktozę. Mleko migdałowe jej nie zawiera. W swoim składzie nie ma też kazeiny, może też być spożywane przez osoby uczulone na gluten. Jest też produktem doskonałym dla osób uczulonych na soję.
Choć w większości przypadków mleko migdałowe sprzyja alergikom, powinny na nie uważać osoby uczulone na orzechy.
Skład mleka migdałowego
W 100 ml mleka migdałowego spożywamy:
białko - 0,4g
węglowodany – 0,1g
laktoza – 0g
tłuszcze – 1,1g
nasycone – 0,1g
cholesterol – 0g
błonnik – 0,4g
sód – 0,05g
wapń – 120mg
Witaminy zawarte w mleku migdałowym:
ryboflawina – 0,21mg
D2 – 0,75µg
E – 1,80mg
Wartość energetyczna 100 ml mleka migdałowego to tylko 13 kcal.
Mleko migdałowe - właściwości i wpływ na zdrowie
Jak już wspomnieliśmy, mleko migdałowe nie zawiera charakterystycznej dla mleka krowiego kazeiny, ciężkostrawnego białka. Kazeina jest uznawana za przyczynę chorób serca, osteoporozy, zespołu chronicznego zmęczenia czy schizofrenii.
W porównaniu z mlekiem sojowym i ryżowym również wypada korzystniej, a to ze względu na większe bogactwo witamin i minerałów. Mleko sojowe to źródło protein, nie zawiera jednak tak dużo witamin i minerałów, jak mleko migdałowe. Często jest sztucznie uzupełniane o wapno i witaminę D. Podobnie, uboższy skład cechuje mleko ryżowe.
Mleko migdałowe to źródło magnezu, manganu, selenu, żelaza, wapnia, potasu, cynku i fosforu. Ponadto zawiera duże ilości witaminy E oraz witaminę E, A, D, ryboflawinę, kwasy tłuszczowe Omega – 3 oraz błonnik.
Dzięki temu, mleko migdałowe skutecznie chroni naszą odporność, działa antyoksydacyjnie, a także reguluje poziom cholesterolu.
Zawartość witaminy A pomaga dbać o zdrowie oczu, poprawiając np. przebieg procesu adaptacji do zmian natężenia światła.
Witamina D powoduje namnażanie nowych, zdrowych komórek w organizmie.
Wapń i magnez wzmacnia nasze kości i zęby, dba też o stan układu nerwowego i ułatwia zasypianie.
Mleko migdałowe ma niski indeks glikemiczny. Wszelkie cukry łatwo ulegają strawieniu. W handlu bywają jednak mleka dosładzane lub wzbogacane o smak wanilii, czy też czekolady.
Napój ten jest świetnym środkiem antyoksydacyjnym. Oczyszcza organizm z toksyn i działa zapobiegawczo przed tworzeniem się komórek nowotworowych. Dzięki zawartości flawonoidów, mleko migdałowe wpływa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.
To bardzo dobry produkt dla osób mających problemy związane z układem krwionośnym. Nie zawiera on cholesterolu, ani nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest za to bogate w kwasy Omega – 3, które sprzyja eliminacji złego cholesterolu z krwi. To pozwala na oczyszczenie tętnic. Mleko migdałowe, dzięki zawartości sodu i potasu, reguluje ciśnienie krwi.
Mleko migdałowe jest bardzo pomocne w odchudzaniu, spowalnia procesy starzenia, jest pomocne w niwelowaniu przejawów choroby Alzhaimera. Ponadto, wpływa ono pozytywnie na stan naszej skóry. Odpowiedzialna za to jest witamina E, która chroni komórki przed uszkodzeniem, a w konsekwencji opóźnia procesy starzenia.
Alkalizujące działanie migdałów przekłada się na kojący wpływ mleka migdałowego na przewód pokarmowy. Mleko to jest dobrym rozwiązaniem dla osób cierpiących na wrzody, nadkwasotę i refluks żołądkowo – przełykowy.
Przepis na mleko migdałowe
Jak zrobić mleko migdałowe? Najprostszym sposobem na uzyskanie mleka migdałowego w domu, jest skorzystanie z wyciskarki do soków. Jeśli takiej nie mamy możemy przygotować je przy pomocy blendera. Jak to zrobić?
Potrzebujemy:
- 1,5 kubka (220 g) migdałów niesolonych i niegotowanych
- 1l przefiltrowanej wody niegazowanej
- laskę wanilii lub ½ łyżeczki ekstraktu wanilinowego.
Migdały zanurzamy w wodzie i moczymy przez całą noc. Odsączamy i blendujemy wraz z litrem niegazowanej wody. Do smaku dodajemy wanilię.
Jeśli chcemy uzyskać słodkie mleko migdałowe, możemy dodać nieco miodu lub syropu klonowego.
Otrzymaną pulpę należy odcisnąć mleko przez gazę. Mleko możemy przechowywać lodówce nawet przez tydzień.
Mleko migdałowe jest świetnym dodatkiem do płatków śniadaniowych, ciasta naleśnikowego, koktajlów i kawy.
Zobacz również
Komentarze (0)
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Smoothies: energia na dobry początek nowego roku
VPoczątek roku jest zawsze trudny, wiąże się z nowymi wyzwaniami, postanowieniami i celami. Aby odnieść sukces, potrzebujemy dobrej diety, która da nam dużą dawkę energii, by stawić czoła codzienności. Owoce i warzywa mogą dać nam doskonały zastrzyk energii, dzięki któremu...
7 Life Smoothies, których musisz spróbować
VIstnieje wiele powodów, dla których musisz spróbować 7 Life Smoothies. Jeśli jesteś jednym z ponad 500 dystrybutorów, którzy oferują nasze produkty w swoich kawiarniach, hotelach, restauracjach, szkołach, szpitalach, siłowniach, firmach cateringowych lub food truckach w Zjednoczonych...
Zostaw komentarz