28 sierpnia 2017 Udostępnij

Vegeta i kostki rosołowe – najlepsze, bo domowe!

Jakie przyprawy zastosować zamiast Vegety i kostek rosołowych, w których znajduje się pełno szkodliwych składników takich jak glutaminian sodu, rafinowany cukier, inozynian disodowy itd.? Na szczęście można w prosty sposób przygotować takie przyprawy we własnej kuchni, dobierając odpowiednie proporcje składników i doprawiając je według uznania. Mamy dla was dwa przepisy! Wypróbujcie koniecznie.

Domowa Vegeta (Kucharek, Jarzynka, Warzywko) - przepis

Taką przyprawę można przygotować na dwa sposoby: w wersji standardowej oraz ekspresowej. Jeżeli chcemy szybko uzyskać domową przyprawę, należy udać się do warzywniaka i zakupić gotową mieszankę suszonych warzyw oraz granulowany czosnek. Jednak minusem tego rozwiązania jest fakt, że nie mamy wpływu na jej skład oraz nie wiemy, w jaki sposób uprawiane były warzywa. Za to oszczędzamy sporo czasu. Natomiast chcąc przygotować przyprawę w wersji standard, musimy użyć świeżej włoszczyzny (ok. 1,5 kg mieszanki warzyw w proporcjach według uznania: cebula, marchew, por, pietruszka, seler, pasternak oraz czosnek).

Składniki:

– 2 szklanki (ok. 100 g) suszonej włoszczyzny lub ok. 1-1,5 kg świeżej (dla wersji standard)
– 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego ewentualnie czosnku niedźwiedziego (dla wersji ekspres) lub kilka ząbków świeżego czosnku (dla wersji standard)
– 2-3 łyżki soli himalajskiej lub morskiej (można użyć także niskosodowej)
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
– po łyżeczce przypraw: mielonej słodkiej papryki, lubczyku, ewentualnie pieprzu czarnego mielonego (my jednak dodajemy pieprz już podczas gotowania)
– po 2 łyżeczki mielonej kurkumy i ewentualnie suszonej natki pietruszki (jeśli gotowa suszona włoszczyzna jej nie zawiera)
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)

Domowa vegeta z suszonych warzyw – sposób przygotowania

Wersja ekspresowa: do gotowej mieszanki suszonych warzyw dodajemy wszystkie przyprawy i mielimy całość w blenderze. Można także użyć młynka do kawy.

Wersja standardowa: Twarde warzywa takie jak marchew, pietruszka, czy seler ścieramy na wiórki za pomocą robota kuchennego lub tarki. Natomiast cebulę, por i czosnek ręcznie kroimy na paseczki lub drobno siekamy. Wyciągamy blaszkę, rozkładamy na niej papier do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę, wykładamy cienką warstwę rozdrobionych warzyw. Wioszczynę możemy wysuszyć na dwa sposoby: albo na wolnym powietrzu, podczas słonecznej pogody (należy przykryć je czystą lnianą ściereczką) lub w piekarniku, uprzednio lekko nagrzanym do temperatury 50-60 st.C. Włoszczyznę suszymy przy uchylonych drzwiczkach. Po wysuszeniu, warzywa przekładamy do blendera lub młynka do kawy i mielimy. Mieszankę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku.

domowa vegeta z suszonych warzyw

Domowe kostki rosołowe – zdrowy bulion

Kostki bulionowe domowej roboty są troszkę bardziej pracochłonne niż vegeta. Jednak za jednym razem wykonuje się bardzo dużo kostek, które przechowywane w zamrażarce posłużą nam przez długi czas.

Składniki:

– 1 włoszczyzna
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– zielona pietruszka
– łyżka oliwy lub oleju kokosowego
– sól morska lub himalajska do smaku
– przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty i mielony, pieprz cayenne, kurkuma, ziele angielskie, płatki drożdżowe

Jak zrobić kostki rosołowe?

Posiekaną cebulę, pora i czosnek delikatnie podsmażamy w garnku na odrobinie oleju kokosowego lub oliwie - na słabym ogniu. Dodajemy pokrojone warzywa, zalewamy filtrowaną wodą, tak aby wszystkie były przykryte. Całość doprawiamy wszystkimi, przygotowanymi przyprawami. Warzywa gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny (od wrzenia wody, gotujemy bez przykrycia). Po ugotowaniu wyjmujemy z wywaru wszelkie przyprawy w ziarnkach oraz listki laurowe. Przestudzony wywar miksujemy blenderem na jednolitą masę, którą przekładamy do silikonowych foremek, np. na kostki lodowe. Po zamrożeniu wyjmujemy kostki i owijamy w papier śniadaniowy, przekładamy do większego pudełka z przykrywką i wkładamy z powrotem do zamrażalnika. Nie polecamy zawijania kostek w folię spożywczą ani w folię aluminiową. Oba te produkty zawierają szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne.

jak zrobić kostki rosołowe

Vegeta i kostki rosołowe domowej roboty

Gotowe! Przygotowane przez nas kostki rosołowe bez glutaminianu sodu oraz domowa vegeta świetnie sprawdzą się podczas gotowania. Te zdrowe przyprawy pomogą nam zachować równowagę kwasowo-zasadową oraz poprawią nasze zdrowie, witalność i wspomogą odmłodzenie organizmu.

Komentarze (0)