Jak stosować sulforafan, aby wyleczyć reumatoidalne i zwyrodnieniowe stawy?
Zapalenie stawów to ogólna nazwa dla ponad 100 różnych rodzajów zapalenia stawów. Najczęstsze z nich to reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) i choroba zwyrodnieniowa stawów. Oba te schorzenia mają ogromny wpływ na życie milionów ludzi na całym świecie.
Według Światowej Organizacji Zdrowia, na reumatoidalne zapalenie stawów cierpi do 1% światowej populacji, a choroba ta jest bardziej powszechna w krajach rozwiniętych.
RZS częściej dotyka kobiety niż mężczyzn. Szacuje się, że ponad połowa osób cierpiących na RZS staje się niezdolna do pracy w pełnym wymiarze godzin w ciągu 10 lat od wystąpienia reumatoidalnego zapalenia stawów.
Choroba zwyrodnieniowa stawów to choroba zwyrodnieniowa chrząstki stawowej - w zasadzie stawy zużywają się z upływem lat. Dlatego też wykonywanie ciężkiej pracy fizycznej, takiej jak praca na roli, zwiększa ryzyko rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawów aż 9,3 razy!
Około 9,6% mężczyzn i do 18% kobiet po 60. roku życia cierpi na chorobę zwyrodnieniową stawów, a do 25% z nich nie będzie w stanie wykonywać codziennych czynności z powodu tej choroby.
To tyle, jeśli chodzi o złe wiadomości!
W tym artykule omówimy niesamowicie potężny naturalny składnik, który zwalcza każdy szkodliwy aspekt artretyzmu, ale najpierw przyjrzyjmy się dobrze, na czym polega ta choroba.
Reumatoidalne zapalenie stawów - co dzieje się w Twoim organizmie?
Reumatoidalne zapalenie stawów składa się z 3 głównych elementów:
- Uszkodzenie autoimmunologiczne - Organizm wytwarza komórki odpornościowe, które zaczynają atakować stawy Twojego ciała zamiast je chronić.
- Z powodu uszkodzeń autoimmunologicznych i ciągłego ruchu, tkanki stawów stają się zapalne, obrzęknięte i bolesne.
- Stan zapalny zawsze prowadzi do tworzenia się tkanki łącznej w postaci blizn.
- W chorobie zwyrodnieniowej stawów prowadzi to do poważnych zniekształceń i ograniczeń ruchowych.
Wyobraźmy to sobie tak: staw jest jak mała kapsułka obejmująca końce dwóch sąsiadujących ze sobą kości. Końce każdej z kości pokryte są gładką tkanką chrzęstną, która zmniejsza tarcie pomiędzy nimi. Sama komora stawowa wypełniona jest śluzowatym płynem, który zmniejsza tarcie między kośćmi.
Tak więc, nie wdając się w zbytnie szczegóły, choroba zwyrodnieniowa stawów polega na tym, że chrząstka na końcach kości ulega zużyciu (choroba zwyrodnieniowa stawów) lub uszkodzeniu (reumatoidalne zapalenie stawów).
Kiedy tak się dzieje, kości zaczynają ocierać się o siebie i drapać, uszkadzając siebie i staw przy każdym ruchu. Stan zapalny pogłębia się, chrząstka ulega dalszemu zniszczeniu, a błędne koło się powtarza.
A teraz przejdźmy do dobrych wiadomości!
Sulforafan - lekarstwo na uszkodzenia stawów w chorobie reumatoidalnej i zwyrodnieniowej stawów
Sulforafan jest związkiem, który powstaje we wszystkich roślinach z rodziny krzyżowych (gorczyca, kalafior, brokuły, kapusta, brukselka), gdy zostaną one w jakikolwiek sposób przecięte lub uszkodzone.
Kiedy komórki tych warzyw zostają uszkodzone w procesie krojenia, siekania, żucia lub picia soku, enzym myrozynaza reaguje z glukorafaniną - a sulforafan jest pięknym rezultatem tej reakcji.
Co sprawia, że sulforafan jest tak wspaniały dla Twoich stawów?
Cóż, są składniki odżywcze, które są po prostu zdrowe i są składniki odżywcze, które są na granicy cudowności. Sulforaphane jest na granicy cudowności.
Zwalcza raka, odwraca autyzm, łagodzi stany zapalne, zabija bakterie powodujące wrzody, a lista korzyści ciągnie się w nieskończoność.
Dziś skupimy się na jeszcze jednym aspekcie uzdrawiającej mocy sulforafanu: posiada on czynniki chroniące chrząstki (chondroprotekcyjne), które chronią i leczą stawy w reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Pamiętasz trzy elementy RZS wymienione powyżej? Oto jak sulforafan pomaga radzić sobie z każdym z nich:
Zmniejsza uszkodzenia autoimmunologiczne: Badania wskazują, że sulforafan hamuje produkcję czynników immunologicznych (interleukin, prostaglandyn, itp.), które zasadniczo powodują uszkodzenia immunologiczne stawów. Chroni on również chrząstkę przed wszelkimi uszkodzeniami zapalnymi, które mogą mieć miejsce w danej chwili.
Łagodzi stany zapalne: Badania na zwierzętach potwierdzają, że sulforafan skutecznie zmniejsza stan zapalny stawów na poziomie molekularnym i immunologicznym. Innym wspaniałym efektem jest to, że chroni on niezapalne komórki stawowe, dzięki czemu prawdopodobieństwo rozprzestrzenienia się stanu zapalnego jest mniejsze.
Zapobiega powstawaniu blizn: Wraz z leczeniem stanów zapalnych, sulforafan zwalcza również konsekwencje reumatoidalnego zapalenia stawów poprzez hamowanie proliferacji fibroblastów (komórek, które wytwarzają tkankę bliznowatą) wewnątrz stawów.
Bonus: pomaga również w chorobie zwyrodnieniowej stawów!
W porównaniu z RZS, w chorobie zwyrodnieniowej stawów mniej chodzi o komponent autoimmunologiczny, a bardziej o niszczenie chrząstki. I zgadnij co?
Badania potwierdziły w różnych modelach choroby zwyrodnieniowej stawów, że sulforafan znacząco zmniejsza niszczenie stawów poprzez blokowanie kluczowych szlaków molekularnych zaangażowanych w ten stan!
Pomaga on również wzmocnić kości i zapobiega anomaliom chodu, które mogą być skutkiem choroby zwyrodnieniowej stawów.
Jak możesz uzyskać więcej sulforafanu?
Każde warzywo krzyżowe jest dobrym źródłem sulforafanu, więc upewnij się, że włączysz ich dużo do swojej diety: kapusta, brokuły, kalafior, wszystko się liczy. Surowe jest najlepsze, ponieważ potrzebujesz enzymu myrozynazy do reakcji z glukorafaniną w celu wytworzenia sulforafanu. Ciepło niszczy żywe enzymy.
Rozumiem, że niemożliwe jest spożywanie codziennie wystarczającej ilości sulforafanu w celu leczenia zapalenia stawów. Dlatego właśnie picie świeżo wyciskanych soków jest kolejną najlepszą rzeczą. Jak jednak uzyskać wystarczającą ilość sulforafanu, nie chorując przy tym na warzywa krzyżowe?
Sok z kiełków brokułów. Według badań, 3 do 5-dniowe kiełki brokułów mają 10-100 razy więcej glukorafaniny (prekursora sulforafanu) niż dojrzałe brokuły. Oznacza to, że pod względem zawartości sulforafanu, zjedzenie jednej uncji kiełków brokułów byłoby jak zjedzenie 1,5 funta brokułów!
Po prostu weź garść kiełków brokułów, połącz je ze swoją ulubioną zieleniną, wypij sok i odzyskaj zdrowie!
Jak Sulforafan tak skutecznie leczy stawy?
Konwencjonalne leczenie ciężkiego zapalenia stawów
Czy wiesz, że konwencjonalne leczenie ciężkiego zapalenia stawów obejmuje wstrzykiwanie sterydów bezpośrednio do stawów? Robi się to w celu zapewnienia, że lek jest dostarczany do miejsca zapalenia tak skutecznie, jak to możliwe, ponieważ może być naprawdę trudno dostać się do wnętrza stawu.
Brzmi rozsądnie, ale skutki uboczne też są ogromne.
Co gorsza, to cię nie leczy. To tylko chwilowe uśmierzenie bólu, przy jednoczesnym oszukiwaniu mózgu, że wszystko jest w porządku. Potem co dwa lub trzy miesiące będziesz potrzebował kolejnego zastrzyku. Wystarczy wpisać w google "kortykosteroidy skutki uboczne" i nie będziesz chciał iść tą drogą!
Jak Sulforaphane leczy twoje stawy
Teraz tutaj jest alternatywa do rozważenia: Badania wskazują, że po spożyciu brokułów o wysokiej zawartości glukozynolanów, sulforafan jest wykrywany wewnątrz twoich stawów. Skuteczne, naturalne leczenie, dostarczane tam, gdzie potrzebuje go Twoje ciało, bez bolesnych i szkodliwych zastrzyków.
Chociaż stwierdzono, że brokuły zawierają największą ilość glukorafaniny, istnieją różne odmiany brokułów i nie wszystkie brokuły dadzą Ci takie same rezultaty.
Niektóre odmiany brokułów mają bardzo mało glukorafaniny, więc możesz jeść tony kiełków brokułów, ale nie dostaniesz optymalnej ilości sulforafanu. Szczególnie ważna jest odmiana brokułów o wysokiej zawartości glukorafaniny, która nie jest modyfikowana genetycznie.
Jak spożywać sulforafan, aby wyleczyć zapalenie stawów?
Stwierdziliśmy, że 3-5 dniowe kiełki brokułów (młode pędy brokułów) dadzą Ci najwięcej glukorafaniny, która przekształci się w sulforafan. Enzym myrozynaza musi być obecny w tym samym czasie, w którym spożywamy pokarmy zawierające glukorafaninę, aby doszło do konwersji sulforafanu. To dlatego ekstrakty glukorafaniny często nie działają tak dobrze.
Sposób przygotowania kiełków brokuła jest bardzo ważny dla uzyskania maksymalnej ilości sulforafanu, dzięki czemu zużywasz mniej, aby uzyskać więcej.
Istnieją sposoby, aby zaopatrzyć się w kiełki brokuła - można uprawiać własne lub kupić wysokiej jakości sok z kiełków brokuła z dodatkiem sulforafanu, gotowy do picia, jeśli preferujesz wygodę lub nie masz czasu na czekanie.
Niezależne laboratoria przetestowały sok z kiełków brokułów Vegus Foods na zawartość co najmniej 25 mikromoli izotiocyjanianów, w tym sulforafanu, na 10 ml, co oznacza, że jedna 40 ml tubka zawiera aż 100 mikromoli izotiocyjanianów, w tym sulforafan.
Przejdź tutaj, aby dowiedzieć się więcej o uzyskiwaniu wysokiej jakości sulforafanu z soku z kiełków brokułów >>.
Twój wziąć do domu wiadomość dzisiaj: Istnieje zdrowa odpowiedź na prawie każdą chorobę na tym świecie. W przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów i choroby zwyrodnieniowej stawów, sulforafan jest Twoim najlepszym strzałem!
Zobacz również
Komentarze (0)
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Smoothies: energia na dobry początek nowego roku
VPoczątek roku jest zawsze trudny, wiąże się z nowymi wyzwaniami, postanowieniami i celami. Aby odnieść sukces, potrzebujemy dobrej diety, która da nam dużą dawkę energii, by stawić czoła codzienności. Owoce i warzywa mogą dać nam doskonały zastrzyk energii, dzięki któremu...
7 Life Smoothies, których musisz spróbować
VIstnieje wiele powodów, dla których musisz spróbować 7 Life Smoothies. Jeśli jesteś jednym z ponad 500 dystrybutorów, którzy oferują nasze produkty w swoich kawiarniach, hotelach, restauracjach, szkołach, szpitalach, siłowniach, firmach cateringowych lub food truckach w Zjednoczonych...
Zostaw komentarz