6 września 2021 Udostępnij

Witamina C w owocach i warzywach

Owoce i warzywa znane są ze swoich właściwości wpływających korzystnie na zdrowie. Są nie tylko pyszne, ale także przyciągają wzrok, dzięki intensywnym kolorom. Te naturalne produkty mają bardzo dużo witamin i minerałów, które wpływają na codzienne, poprawne funkcjonowanie organizmu. Wśród witamin, które warto dostarczać razem z codzienną dietą jest witamina C. Jej działanie na organizm szczególnie kojarzone jest ze wzmacnianiem odporności.

W sezonie zachorowań na przeziębienie i grypę, szczególnie podczas jesiennych miesięcy, ważne jest wzmocnienie całego sytemu immunologicznego. Można to zrobić poprzez dostarczenie witaminy C do diety. Niestety ludzki organizm nie ma możliwości gromadzenia jej na zapas, dlatego tak ważne jest codzienne spożywanie jej odpowiedniej ilości. Zwyczajowo uznaje się, że najwięcej witaminy C znajduje się w cytrusach. To prawda, że owoce tego typu mają w sobie dużo witaminy C, ale są jeszcze produkty spożywcze, które mają jej zdecydowanie więcej. To owoce i warzywa, z których można przygotować pyszne soki z wyciskarki w domowym zaciszu. Które z nich mają najwięcej tej cennej witaminy?

Naturalne źródło witaminy C

Witaminę C można dostarczyć do organizmu za pomocą diety i suplementacji. Oczywiście zdecydowanie lepiej jest przyjmować ją wraz z pokarmem, jednak nie zawsze jest to możliwe. Suplementacja nie powinna zastąpić racjonalnej diety bogatej w owoce i warzywa. Witamina C pełni w organizmie bardzo ważne role. Po pierwsze zwiększa odporność, dzięki spajaniu tkanek organizmu i tym samym przyczynia się do wolniejszego przenikania patogenów, wywołujących choroby. Co więcej, witamina C wspomaga pracę kolagenu, którego obecność gwarantuje szybkie gojenie się ran i blizn.

Utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy C we krwi jest bardzo ważne dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż kwas L-askorbinowy wpływa na regulację stężenia glukozy we krwi.

W parze z cukrzycą często podąża kolejna choroba cywilizacyjna jaką jest nadciśnienie. W tym przypadku ponownie z pomocą przychodzi witamina C, która skutecznie obniża ciśnienie krwi. Włączenie do diety większej ilości owoców i warzyw z czasem z pewnością będzie miało wpływ na lepsze samopoczucie, a za tym może pójść nawet redukcja złego cholesterolu, do której przyczynia się witamina C. Udowodniono także, że spożywanie pokarmów, które mają w swoim składzie duży poziom wspomnianej witaminy zapobiega udarom, powstawaniu nowotworów, łagodzi reakcje alergiczne, wpływa na lepsze przyswajanie żelaza. Jak widać witamina C działa więc nie tylko na zdrowie, ale także na lepszy wygląd. Naturalnymi źródłami witaminy C są oczywiście cytrusy, ale także inne owoce i warzywa w tym:

  • owoce dzikiej róży,
  • nać pietruszki,
  • papryka,
  • brukselka,
  • szpinak,
  • cykoria,
  • truskawki,
  • kiwi,
  • czarna porzeczka,
  • agrest,
  • maliny,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • pomarańcze,
  • grejpfruty.

Ludzki organizm niestety nie wytwarza sam witaminy C, dlatego trzeba ją dostarczyć z zewnątrz. Zapotrzebowanie na witaminę C kształtuje się następująco:

  • dzieci - 45-50 mg,
  • kobiety - 75 mg,
  • mężczyźni - 90 mg.

Można przyjmować do 100 mg dziennie witaminy C, w określonych sytuacjach np. gdy następuje spadek odporności na skutek choroby – grypy, przeziębienia, a także gdy zauważymy trudne gojenie się ran, jesteśmy narażeni na chroniczny stres, pracujemy fizycznie lub jesteśmy aktywnymi palaczami.

Soki z wyciskarki, które dostarczą witaminy C

Świeże soki przygotowywane w domu to idealny sposób na uzupełnienie braków witaminy C. Aby je skomponować warto korzystać z produktów pochodzących z ekologicznych upraw, wtedy będziemy mieli pełną wiedzę na temat ich składu i jakości. Soki przygotowywane za pomocą wyciskarki w domu mają bardzo dużo zalet. Możemy samodzielnie dobrać proporcje poszczególnych składników, wykluczyć sztuczne konserwanty, barwniki, cukry itp. Nowoczesne wolnoobrotowe wyciskarki do owoców, pozwalają zachować w napoju jak największą ilość witamin, a także ograniczają powstawanie odpadów, dzięki czemu wyciskanie soku jest bardziej ekologiczne. Filtry i sita pomagają ograniczyć przedostawanie się miąższu do soku, a sam napój staje się tym samym bardziej klarowny. Czyszczenie wyciskarki również jest bardzo łatwe i zakłada jedynie przepłukanie najważniejszych elementów. Jakie soki można przygotować, aby uzupełnić poziom witaminy C?

  • Zielony sok z dawką witaminy C – w jego składzie powinny znaleźć się zielone owoce i warzywa – szpinak, brokuły, winogrona, połowa cytryny i część korzenia imbiru. Sok nie tylko wpływa korzystnie na odporność, ale także bardzo dobrze smakuje.
  • Sok z cytrusów – w propozycjach nie mogło zabraknąć soku z cytrusów. Warto połączyć wyciśnięty sok z pomarańczy, grejpfruta i limonki. Jeśli sok jest zbyt kwaśny można do niego dodać odrobinę miodu.
  • Sok z truskawek – do truskawek można dodać jeszcze kefir lub mleko i stworzyć pyszne smoothie. 
  • Sok z jarmużu – jarmuż to odmiana kapusty popularnie wykorzystywana do przygotowywania zdrowych soków i koktajli. Można dodać do niego jeszcze selera, ogórka, 2 kwaśne jabłka i 1/4 cytryny. Solidna dawka witaminy C gwarantowana.

Komentarze (0)