Witamina C w owocach i warzywach
Owoce i warzywa znane są ze swoich właściwości wpływających korzystnie na zdrowie. Są nie tylko pyszne, ale także przyciągają wzrok, dzięki intensywnym kolorom. Te naturalne produkty mają bardzo dużo witamin i minerałów, które wpływają na codzienne, poprawne funkcjonowanie organizmu. Wśród witamin, które warto dostarczać razem z codzienną dietą jest witamina C. Jej działanie na organizm szczególnie kojarzone jest ze wzmacnianiem odporności.
W sezonie zachorowań na przeziębienie i grypę, szczególnie podczas jesiennych miesięcy, ważne jest wzmocnienie całego sytemu immunologicznego. Można to zrobić poprzez dostarczenie witaminy C do diety. Niestety ludzki organizm nie ma możliwości gromadzenia jej na zapas, dlatego tak ważne jest codzienne spożywanie jej odpowiedniej ilości. Zwyczajowo uznaje się, że najwięcej witaminy C znajduje się w cytrusach. To prawda, że owoce tego typu mają w sobie dużo witaminy C, ale są jeszcze produkty spożywcze, które mają jej zdecydowanie więcej. To owoce i warzywa, z których można przygotować pyszne soki z wyciskarki w domowym zaciszu. Które z nich mają najwięcej tej cennej witaminy?
Naturalne źródło witaminy C
Witaminę C można dostarczyć do organizmu za pomocą diety i suplementacji. Oczywiście zdecydowanie lepiej jest przyjmować ją wraz z pokarmem, jednak nie zawsze jest to możliwe. Suplementacja nie powinna zastąpić racjonalnej diety bogatej w owoce i warzywa. Witamina C pełni w organizmie bardzo ważne role. Po pierwsze zwiększa odporność, dzięki spajaniu tkanek organizmu i tym samym przyczynia się do wolniejszego przenikania patogenów, wywołujących choroby. Co więcej, witamina C wspomaga pracę kolagenu, którego obecność gwarantuje szybkie gojenie się ran i blizn.
Utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy C we krwi jest bardzo ważne dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż kwas L-askorbinowy wpływa na regulację stężenia glukozy we krwi.
W parze z cukrzycą często podąża kolejna choroba cywilizacyjna jaką jest nadciśnienie. W tym przypadku ponownie z pomocą przychodzi witamina C, która skutecznie obniża ciśnienie krwi. Włączenie do diety większej ilości owoców i warzyw z czasem z pewnością będzie miało wpływ na lepsze samopoczucie, a za tym może pójść nawet redukcja złego cholesterolu, do której przyczynia się witamina C. Udowodniono także, że spożywanie pokarmów, które mają w swoim składzie duży poziom wspomnianej witaminy zapobiega udarom, powstawaniu nowotworów, łagodzi reakcje alergiczne, wpływa na lepsze przyswajanie żelaza. Jak widać witamina C działa więc nie tylko na zdrowie, ale także na lepszy wygląd. Naturalnymi źródłami witaminy C są oczywiście cytrusy, ale także inne owoce i warzywa w tym:
- owoce dzikiej róży,
- nać pietruszki,
- papryka,
- brukselka,
- szpinak,
- cykoria,
- truskawki,
- kiwi,
- czarna porzeczka,
- agrest,
- maliny,
- jabłka,
- gruszki,
- pomarańcze,
- grejpfruty.
Ludzki organizm niestety nie wytwarza sam witaminy C, dlatego trzeba ją dostarczyć z zewnątrz. Zapotrzebowanie na witaminę C kształtuje się następująco:
- dzieci - 45-50 mg,
- kobiety - 75 mg,
- mężczyźni - 90 mg.
Można przyjmować do 100 mg dziennie witaminy C, w określonych sytuacjach np. gdy następuje spadek odporności na skutek choroby – grypy, przeziębienia, a także gdy zauważymy trudne gojenie się ran, jesteśmy narażeni na chroniczny stres, pracujemy fizycznie lub jesteśmy aktywnymi palaczami.
Soki z wyciskarki, które dostarczą witaminy C
Świeże soki przygotowywane w domu to idealny sposób na uzupełnienie braków witaminy C. Aby je skomponować warto korzystać z produktów pochodzących z ekologicznych upraw, wtedy będziemy mieli pełną wiedzę na temat ich składu i jakości. Soki przygotowywane za pomocą wyciskarki w domu mają bardzo dużo zalet. Możemy samodzielnie dobrać proporcje poszczególnych składników, wykluczyć sztuczne konserwanty, barwniki, cukry itp. Nowoczesne wolnoobrotowe wyciskarki do owoców, pozwalają zachować w napoju jak największą ilość witamin, a także ograniczają powstawanie odpadów, dzięki czemu wyciskanie soku jest bardziej ekologiczne. Filtry i sita pomagają ograniczyć przedostawanie się miąższu do soku, a sam napój staje się tym samym bardziej klarowny. Czyszczenie wyciskarki również jest bardzo łatwe i zakłada jedynie przepłukanie najważniejszych elementów. Jakie soki można przygotować, aby uzupełnić poziom witaminy C?
- Zielony sok z dawką witaminy C – w jego składzie powinny znaleźć się zielone owoce i warzywa – szpinak, brokuły, winogrona, połowa cytryny i część korzenia imbiru. Sok nie tylko wpływa korzystnie na odporność, ale także bardzo dobrze smakuje.
- Sok z cytrusów – w propozycjach nie mogło zabraknąć soku z cytrusów. Warto połączyć wyciśnięty sok z pomarańczy, grejpfruta i limonki. Jeśli sok jest zbyt kwaśny można do niego dodać odrobinę miodu.
- Sok z truskawek – do truskawek można dodać jeszcze kefir lub mleko i stworzyć pyszne smoothie.
- Sok z jarmużu – jarmuż to odmiana kapusty popularnie wykorzystywana do przygotowywania zdrowych soków i koktajli. Można dodać do niego jeszcze selera, ogórka, 2 kwaśne jabłka i 1/4 cytryny. Solidna dawka witaminy C gwarantowana.
Zobacz również
Komentarze (0)
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Smoothies: energia na dobry początek nowego roku
VPoczątek roku jest zawsze trudny, wiąże się z nowymi wyzwaniami, postanowieniami i celami. Aby odnieść sukces, potrzebujemy dobrej diety, która da nam dużą dawkę energii, by stawić czoła codzienności. Owoce i warzywa mogą dać nam doskonały zastrzyk energii, dzięki któremu...
7 Life Smoothies, których musisz spróbować
VIstnieje wiele powodów, dla których musisz spróbować 7 Life Smoothies. Jeśli jesteś jednym z ponad 500 dystrybutorów, którzy oferują nasze produkty w swoich kawiarniach, hotelach, restauracjach, szkołach, szpitalach, siłowniach, firmach cateringowych lub food truckach w Zjednoczonych...
Zostaw komentarz