Witamina C w owocach i warzywach
Owoce i warzywa znane są ze swoich właściwości wpływających korzystnie na zdrowie. Są nie tylko pyszne, ale także przyciągają wzrok, dzięki intensywnym kolorom. Te naturalne produkty mają bardzo dużo witamin i minerałów, które wpływają na codzienne, poprawne funkcjonowanie organizmu. Wśród witamin, które warto dostarczać razem z codzienną dietą jest witamina C. Jej działanie na organizm szczególnie kojarzone jest ze wzmacnianiem odporności.
W sezonie zachorowań na przeziębienie i grypę, szczególnie podczas jesiennych miesięcy, ważne jest wzmocnienie całego sytemu immunologicznego. Można to zrobić poprzez dostarczenie witaminy C do diety. Niestety ludzki organizm nie ma możliwości gromadzenia jej na zapas, dlatego tak ważne jest codzienne spożywanie jej odpowiedniej ilości. Zwyczajowo uznaje się, że najwięcej witaminy C znajduje się w cytrusach. To prawda, że owoce tego typu mają w sobie dużo witaminy C, ale są jeszcze produkty spożywcze, które mają jej zdecydowanie więcej. To owoce i warzywa, z których można przygotować pyszne soki z wyciskarki w domowym zaciszu. Które z nich mają najwięcej tej cennej witaminy?
Naturalne źródło witaminy C
Witaminę C można dostarczyć do organizmu za pomocą diety i suplementacji. Oczywiście zdecydowanie lepiej jest przyjmować ją wraz z pokarmem, jednak nie zawsze jest to możliwe. Suplementacja nie powinna zastąpić racjonalnej diety bogatej w owoce i warzywa. Witamina C pełni w organizmie bardzo ważne role. Po pierwsze zwiększa odporność, dzięki spajaniu tkanek organizmu i tym samym przyczynia się do wolniejszego przenikania patogenów, wywołujących choroby. Co więcej, witamina C wspomaga pracę kolagenu, którego obecność gwarantuje szybkie gojenie się ran i blizn.
Utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy C we krwi jest bardzo ważne dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż kwas L-askorbinowy wpływa na regulację stężenia glukozy we krwi.
W parze z cukrzycą często podąża kolejna choroba cywilizacyjna jaką jest nadciśnienie. W tym przypadku ponownie z pomocą przychodzi witamina C, która skutecznie obniża ciśnienie krwi. Włączenie do diety większej ilości owoców i warzyw z czasem z pewnością będzie miało wpływ na lepsze samopoczucie, a za tym może pójść nawet redukcja złego cholesterolu, do której przyczynia się witamina C. Udowodniono także, że spożywanie pokarmów, które mają w swoim składzie duży poziom wspomnianej witaminy zapobiega udarom, powstawaniu nowotworów, łagodzi reakcje alergiczne, wpływa na lepsze przyswajanie żelaza. Jak widać witamina C działa więc nie tylko na zdrowie, ale także na lepszy wygląd. Naturalnymi źródłami witaminy C są oczywiście cytrusy, ale także inne owoce i warzywa w tym:
- owoce dzikiej róży,
- nać pietruszki,
- papryka,
- brukselka,
- szpinak,
- cykoria,
- truskawki,
- kiwi,
- czarna porzeczka,
- agrest,
- maliny,
- jabłka,
- gruszki,
- pomarańcze,
- grejpfruty.
Ludzki organizm niestety nie wytwarza sam witaminy C, dlatego trzeba ją dostarczyć z zewnątrz. Zapotrzebowanie na witaminę C kształtuje się następująco:
- dzieci - 45-50 mg,
- kobiety - 75 mg,
- mężczyźni - 90 mg.
Można przyjmować do 100 mg dziennie witaminy C, w określonych sytuacjach np. gdy następuje spadek odporności na skutek choroby – grypy, przeziębienia, a także gdy zauważymy trudne gojenie się ran, jesteśmy narażeni na chroniczny stres, pracujemy fizycznie lub jesteśmy aktywnymi palaczami.
Soki z wyciskarki, które dostarczą witaminy C
Świeże soki przygotowywane w domu to idealny sposób na uzupełnienie braków witaminy C. Aby je skomponować warto korzystać z produktów pochodzących z ekologicznych upraw, wtedy będziemy mieli pełną wiedzę na temat ich składu i jakości. Soki przygotowywane za pomocą wyciskarki w domu mają bardzo dużo zalet. Możemy samodzielnie dobrać proporcje poszczególnych składników, wykluczyć sztuczne konserwanty, barwniki, cukry itp. Nowoczesne wolnoobrotowe wyciskarki do owoców, pozwalają zachować w napoju jak największą ilość witamin, a także ograniczają powstawanie odpadów, dzięki czemu wyciskanie soku jest bardziej ekologiczne. Filtry i sita pomagają ograniczyć przedostawanie się miąższu do soku, a sam napój staje się tym samym bardziej klarowny. Czyszczenie wyciskarki również jest bardzo łatwe i zakłada jedynie przepłukanie najważniejszych elementów. Jakie soki można przygotować, aby uzupełnić poziom witaminy C?
- Zielony sok z dawką witaminy C – w jego składzie powinny znaleźć się zielone owoce i warzywa – szpinak, brokuły, winogrona, połowa cytryny i część korzenia imbiru. Sok nie tylko wpływa korzystnie na odporność, ale także bardzo dobrze smakuje.
- Sok z cytrusów – w propozycjach nie mogło zabraknąć soku z cytrusów. Warto połączyć wyciśnięty sok z pomarańczy, grejpfruta i limonki. Jeśli sok jest zbyt kwaśny można do niego dodać odrobinę miodu.
- Sok z truskawek – do truskawek można dodać jeszcze kefir lub mleko i stworzyć pyszne smoothie.
- Sok z jarmużu – jarmuż to odmiana kapusty popularnie wykorzystywana do przygotowywania zdrowych soków i koktajli. Można dodać do niego jeszcze selera, ogórka, 2 kwaśne jabłka i 1/4 cytryny. Solidna dawka witaminy C gwarantowana.
Zobacz również
Komentarze (0)
VTop 5 przepisów na soki do wyciskarek wolnoobrotowych Hurom Spis treści Wstęp: Dlaczego warto sięgać po soki z wyciskarki wolnoobrotowej? Przepis 1: Sok energetyzujący z buraka i marchewki Przepis 2: Odświeżający sok z ananasa i mięty Przepis 3: Sok „Zielona...
VHurom – jak działa technologia wolnoobrotowa i dlaczego warto ją wybrać? Wyciskarki wolnoobrotowe zyskały ogromną popularność dzięki swojej wyjątkowej technologii, która pozwala na uzyskanie soku o najwyższej jakości. Marka Hurom, lider na rynku wyciskarek wolnoobrotowych...
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Zostaw komentarz