12 listopada 2020 Udostępnij

Bezpieczne, naturalne rozcieńczalniki krwi zmniejszające zakrzepy krwi (zakrzepica) i ryzyko udaru mózgu

Czy kiedykolwiek poszedłeś na badanie krwi, a kiedy igła jest wprowadzana do twoich żył w celu pobrania krwi, krew nie wypływa gładko? Jeśli tak się stało, to wiesz, że masz gęstą, zakrzepłą krew.

Zanim zaczniesz przyjmować tabletki do rozrzedzania krwi, musisz zrozumieć, CO masz grubą krew i co możesz z tym zrobić. Wierzę, że zawsze należy leczyć pierwotną przyczynę problemu, zamiast brać pigułki, aby spróbować rozpuścić lub stłumić objaw.

Co to jest gruba krew?

Gruba krew, czyli nadkrzepliwość, to stan, w którym twoja krew jest grubsza i bardziej lepka niż powinna. W przypadku nadkrzepliwości, będziesz bardziej podatny na nadmierne zakrzepy krwi (zakrzepicę), które mogą prowadzić do udaru mózgu lub uszkodzenia tkanek i organów.

Zakrzepy krwi mogą powstawać zarówno w tętnicach, jak i żyłach. Kiedy skrzepy te trafią do serca lub płuc, mogą utkwić w naczyniach krwionośnych i spowodować problemy.

Zakrzepica żył głębokich (DVT) występuje wtedy, gdy skrzep krwi tworzy się w żyle głębokiej, zwykle w nogach, a czasami w ramionach. Kiedy skrzep krwi pojawia się w mózgu, może spowodować udar lub tętniaka. Kiedy tworzy się on w sercu, powoduje atak serca.

Konsekwencje zdrowotne Grubej Krwi

Posiadanie gęstej krwi oznacza również, że masz słaby przepływ krwi. Słabe krążenie krwi może skutkować:

  • Głód tlenu w tkankach i organach Zmniejszona energia Osłabiona odporność Zakłócenia hormonalne Powolny metabolizm

Objawy grubej krwi i słabego przepływu krwi

Przy słabym funkcjonowaniu powyższych procesów w organizmie mogą wystąpić różne objawy:

  • Wysokie ciśnienie krwi Zmęczenie i ciągła senność Krótki oddech Mgła mózgu Rozmyte widzenie Bóle głowy Zimne ręce, stopy, uszy i nos Drętwienie lub mrowienie w dłoniach i stopach Powolne gojenie się ran i siniaków Uszkodzenie układu odpornościowego Zaburzenia trawienia Skóra sucha i swędząca Utrata włosów

Przyczyny grubej krwi

Istnieje wiele czynników, które mogą powodować gęstą krew i słabe krążenie krwi:

  • Niektóre stany chorobowe Bycie na długoterminowych lekach Przewlekłe odwodnienie Zła dieta Stresujący styl życia

Kwestie, którymi chcemy się tu zająć, a które są pod naszą kontrolą, to nasz styl życia i dieta.

Biedny styl życia i nawyki żywieniowe

Przewlekłe odwodnienie

Przewlekłe odwodnienie jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do gęstej krwi. Picie niewystarczającej ilości wody przez dłuższy czas jest jedną z przyczyn. Picie niewłaściwych rodzajów napojów to kolejna przyczyna.

Napoje takie jak alkohol, napoje gazowane, napoje sportowe, słodzone i boksowane tylko pogarszają problem odwodnienia.

Odwodniona krew po prostu nie jest tak płynna, więc nie jest w stanie spełnić nawet swojej podstawowej funkcji, którą jest przenoszenie utlenionej krwi i składników odżywczych, które mają być rozprowadzane w całym organizmie. Tak więc, możesz sobie wyobrazić szkody, jakie może spowodować w twoich tkankach i organach, gdy nie są leczone.

Słaba dieta - jedzenie, które zagęszcza krew

Zła dieta, która jest niska w błonniku, wysoka w niewłaściwych rodzajów tłuszczów, przetworzonej żywności i cukru jest jednym z głównych problemów większości Amerykanów, dieta mądry.

Ten rodzaj diety (alias SAD-Standard American Diet) przede wszystkim, powoduje przewlekłe zaparcia i ostatecznie prowadzi do powolnego lub tłustej wątroby, co powoduje, że krew jest gęsta i wiele innych problemów zdrowotnych.

Przetworzone pokarmy nie mają żadnych składników odżywczych, których potrzebuje Twój organizm. Jedzenie diety, która jest bogata w przetworzone pokarmy, oznacza, że Twoje ciało musi wydać własne składniki odżywcze, aby strawić te pokarmy, stopniowo uszczuplając własną podaż składników odżywczych, które nie są wystarczająco uzupełniane.

Poza tym, że nie posiadasz żadnych składników odżywczych i nie uszczuplasz swojego organizmu, przetworzone pokarmy zawierają również sztuczne dodatki do żywności, które działają jak toksyny w twoim organizmie, przyczyniając się do zagęszczania krwi. Toksyny znajdujące się we krwi obniżają pH krwi, stając się kwaśnym.

Mówiąc wprost:

KWAŚNA KREW = GĘSTA KREW = TOKSYCZNA KREW ⇒ CHOROBY

Stresujący styl życia

Chroniczny stres jest zagrożeniem dla homeostazy twojego ciała i szkodliwy dla funkcji twojego jelita.

Kiedy jesteś zestresowany, twoje nadnercza produkują adrenalinę, która zwiększa twoje ciśnienie krwi i dostawy energii. Podstawowym hormonem stresu jest kortyzol, który ogranicza nieistotne funkcje w sytuacji lotu lub lotu.

W dłuższych okresach stresu Twoje reakcje układu odpornościowego zostaną zmienione, układ trawienny stłumiony, procesy rozrodcze i wzrost zostaną naruszone.

Kiedy jesteś stale zestresowany, długoterminowa aktywacja systemu reakcji na stres jest aktywowana i ostatecznie powoduje zakłócenia we wszystkich procesach Twojego organizmu, w tym w jakości Twojej krwi, narażając Cię na ryzyko wielu problemów zdrowotnych.

Leki rozrzedzające krew

Jak wspomniano powyżej, gęsta krew może powodować krzepnięcie krwi (zakrzepicę) i inne schorzenia, zwiększając prawdopodobieństwo różnych problemów zdrowotnych, w tym udarów, zawałów serca, a nawet śmierci.

Chociaż leki przerzedzające krew, takie jak Warfaryna (lub Coumadin, nazwa marki) i aspiryna mogą pomóc w zapobieganiu zakrzepom krwi i udarom, nie powinny być przyjmowane przez dłuższy czas.

Niebezpieczne skutki uboczne leków rozrzedzających krew

Wiadomo, że te leki powodują wiele skutków ubocznych. Warfaryna i inne rozcieńczalniki krwi mogą powodować każdy z tych problemów z krwawieniem:

  • Obfite krwawienie z drobnej rany
  • Krwawienie w żołądku lub jelitach
  • Wrzody żołądka lub wrzody trawienne
  • Krwawienie w oku
  • Łatwe siniaki, w tym w mózgu
  • Krew w moczu
  • Reakcje alergiczne
  • Każde nieprawidłowe krwawienie

Powikłania migotania przedsionków (AFib) i zakrzepów krwi

Najczęstszą przyczyną udaru jest skrzep krwi. AFib naraża pacjentów na zwiększone ryzyko wystąpienia udaru, ponieważ krew może nie być prawidłowo wypompowywana z serca, co może powodować jej gromadzenie się i tworzenie się skrzepu. Zakrzep ten może następnie przedostać się do mózgu i zablokować przepływ krwi do części mózgu, co może doprowadzić do udaru.

Jeśli chodzi o leczenie AFib, istnieją dwa podstawowe cele leczenia:

  • Zmniejszenie ryzyka powstania zakrzepów i udaru.
  • Zarządzanie nieprawidłowym tętnem lub rytmem pracy serca

Naturalne rozcieńczalniki krwi do defibrylacji przedsionkowej (Afib)

Przy migotaniu przedsionków często przepisywane są rozcieńczalniki krwi, do których należą aspiryna, warfaryna i Plavix. Ale jeśli jesteś pacjentem o niskim ryzyku wystąpienia migotania przedsionków, leki te mogą zwiększyć zarówno ryzyko krwawienia, jak i udaru!

Zamiast przyjmować te leki, które mają niebezpieczne skutki uboczne, zacznij włączać do swojej diety żywność o działaniu zasadowym. Poniższe sugestie dotyczące naturalnych rozcieńczalników krwi są doskonałe do zmniejszenia ryzyka krwawienia i udaru mózgu, u pacjentów z migotaniem przedsionków.

Naturalne preparaty rozrzedzające krew w celu zmniejszenia zakrzepów krwi i ryzyka udaru mózgu

Jak w przypadku większości schorzeń, zdrowym rozwiązaniem jest dokonanie pewnych zmian w diecie.

Poprzez włączenie żywności, które są naturalne rozcieńczalniki krwi, można korzystać z tych samych korzyści, jak farmaceutyczny rozcieńczalnik krwi bez ryzyka wystąpienia działań niepożądanych.

Naturalne leczenie wymaga czasu, w przeciwieństwie do przyjmowania pigułek, które zapewniają natychmiastowy efekt. Naturalna żywność przynosi uzdrowienie, podczas gdy pigułki tylko tłumią objawy.

Naturalne pokarmy rozrzedzające krew i napoje

Jakie są najlepsze naturalne rozcieńczalniki krwi, które nie powodują skutków ubocznych? Zasadniczo, prawie wszystkie pokarmy pełnowartościowe na bazie roślin są alkaliczne. Alkaliczne pokarmy pomagają odwrócić kwaśną krew.

Zapamiętajcie to:

KWAŚNA KREW = GĘSTA KREW = TOKSYCZNA KREW ⇒ CHOROBY

Wręcz przeciwnie:

KREW ALKALICZNA = KREW NORMALNA = MNIEJ TOKSYCZNA ⇒ CHOROBY ODWROTNE

pH krwi ludzkiej jest lekko zasadowe w okolicach 7,35 do 7,45. Przy wysokim spożyciu pokarmów kwasotwórczych pH krwi staje się kwaśne, przez co jest podatna na choroby i jest żywicielem szkodliwych mikroorganizmów i patogenów.

Badania pokazują, że kwaśne środowisko pomaga w rozwoju komórek nowotworowych. Aby zapobiec chorobom, musimy spożywać więcej żywności o odczynie zasadowym (80%) i mniej żywności o odczynie kwaśnym (20%).

1. Woda i nawadnianie

Może to nie brzmi jak rozcieńczalnik do krwi, ale absolutnie działa i jest wolny! Odwodnienie może prowadzić do zgrubienia krwi, co zwiększa ryzyko powstania skrzepu krwi, wraz z innymi problemami medycznymi związanymi z odwodnieniem.

Upewnij się, że pijesz dużo wody przez cały dzień, każdego dnia, aby utrzymać swój układ krążenia w zdrowiu. Rodzaj wody, którą pijesz, również odgrywa pewną rolę.

Picie wody alkalicznej, jak sugerują niektórzy "eksperci", może być korzystne przez pewien czas, ale woda alkaliczna nie jest najlepszym rozwiązaniem długoterminowym.

Najlepszymi płynami nawadniającymi są świeżo wyekstrahowane soki, ponieważ również ulegają one alkalizacji. Patrz punkt 7 poniżej.

2. Czosnek

Jedzenie surowego czosnku może znacznie obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko powstawania płytki nazębnej i chorób serca oraz zapobiec powstawaniu zakrzepów w organizmie.

Oprócz zapobiegania powstawaniu zakrzepów krwi, czosnek posiada znaczące działanie antyoksydacyjne, które chroni naczynia krwionośne i serce przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Kilka badań na ludziach wykazało, że czosnek może być korzystny w zapobieganiu zakrzepicy. Wykazano, że czosnek hamuje adhezję lub agregację płytek krwi.

Przeczytaj o pełnych zaletach czosnku i o tym, jak można go jeść na surowo.

3. Kurkuma

Jeśli spędziłeś czas na badaniu naturalnych środków zaradczych na różne dolegliwości, najprawdopodobniej natknąłeś się na kurkumę jako "cudowną przyprawę".

Kurkuma jest powszechnie stosowana w daniach curry i kuchni indyjskiej, a także zapewnia szeroki asortyment korzyści medycznych. Kurkumina, polifenol pochodzący z tej rośliny, jest szeroko stosowana w medycynie komplementarnej i alternatywnej ze względu na swoje różne właściwości lecznicze.

Pomaga zapobiegać krzepnięciu krwi, działając jako środek przeciwpłytkowy. Do wody, herbaty, curry, sałatek i innych dań można dodać świeżo zmieloną kurkumę w proszku. Codzienne przyjmowanie suplementu kurkuminy może być lepszą alternatywą dla leku farmaceutycznego. Dowiedz się, jak uprawiać kurkumę w domu.

4. Imbir

Imbir jest prawie tak silny jak kurkuma, jeśli chodzi o jego właściwości antykoagulacyjne.

Studia przypadków wskazują na najbardziej znaczący wpływ imbiru na agregację płytek krwi, co czyni go przydatnym do celów rozrzedzania krwi.

Imbir zawiera naturalny kwas zwany salicylanem, który jest związkiem przeciwzapalnym i antykoagulacyjnym. Laboratorium farmaceutyczne naśladuje Naturę, tworząc Aspirynę (kwas acetylosalicylowy) - syntetyczną pochodną salicylanu i rozcieńczalnika do krwi. Jednak niebezpiecznym efektem ubocznym Aspiryny jako rozcieńczalnika do krwi jest wrzód żołądka.

Dodaj imbir do każdego z Twoich soków, herbat, rosołów lub gotowania, aby cieszyć się jego ogromnymi korzyściami dla zdrowia.

5. Pieprz Cayenne

Inną wspaniałą przyprawą, która świetnie nadaje się do włączenia jako naturalny rozcieńczalnik krwi jest pieprz kajeński. W rzeczywistości może to być jeden z najszybciej działających rozcieńczalników krwi na tej liście.

Pieprz kajeński pomaga ułatwić lepsze krążenie krwi, poprawiając przepływ krwi do mózgu, wzmacniając bicie serca i zapobiegając przyleganiu płytek krwi, które mogą powodować zakrzepy krwi. Zakrzepy krwi są śmiertelne u osób z wysokim ciśnieniem krwi, ponieważ mogą prowadzić do udaru mózgu lub tętniaka.

Spożywanie dużych ilości pieprzu kajeńskiego może pomóc w rozbijaniu zakrzepów krwi i zapewnić pewne korzyści w zakresie rozrzedzania krwi. Ale, słowo ostrzeżenia, to jest pikantne ostre i nie dla osób o słabym sercu!

Dodaj niewielką ilość pieprzu cayenne do herbaty, a posiłki przez cały dzień, aby pomóc promować lepsze zdrowie serca.

6. Pineapple

Ananas zawiera enzym zwany bromelainą. Enzym ten pomaga chronić przed tworzeniem się kryształów kwasu moczowego. Kryształy te wywołują kamienie moczanowe i nerkowe.

Bromelaina jest również naturalnym rozcieńczalnikiem krwi, ponieważ może pomóc zmniejszyć nadmierną przyczepność płytek krwi. Korzyści te są zwiększone, jeśli połączysz ananas z kurkumą i imbirem. Zrób ananasowy smoothie jak ten.

7. Wysoka zawartość wody w owocach i warzywach

Owoce i warzywa o wysokiej zawartości wody są jednymi z najlepszych pokarmów, jakie można dodać do codziennej diety, aby naturalnie rozrzedzić swoją krew. (Wysoka zawartość wody = alkalizowanie).

Te owoce i warzywa działają potrójnie w szybkim zmniejszaniu zakrzepów krwi - są wysoce oczyszczające, alkalizujące i mineralizujące w nawadnianiu organizmu. Oznacza to, że są w stanie oczyścić Twoją krew z toksyn, mają właściwości alkaliczne i dostarczają minerałów, których Twój organizm potrzebuje do lepszego funkcjonowania.

Żywność ta nie tylko alkalizuje, ale jest również bogata w enzymy i fitoskładniki, które chronią Twoje zdrowie na wiele sposobów, co może odwrócić wiele Twoich objawów zdrowotnych w tym samym czasie.

Kilka przykładów wysokiej zawartości wody w owocach i warzywach (w żadnej konkretnej kolejności):

Owoce: Jabłko, kantalupa, owoce cytrusowe (zwłaszcza cytryna i grejpfrut), woda kokosowa, żurawina, melon miodowy, róża jabłkowa, truskawki, pomidor, arbuz.

Warzywa: Słodka papryka, bukchoy, seler naciowy, ogórek, sałata lodowa, rzodkiewka, rzeżucha, cukinia.

Naturalne suplementy rozrzedzające krew

8. Witamina B3

Istnieje osiem różnych witamin z grupy B, w tym witamina B3, zwana również niacyną. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za przekształcanie węglowodanów w glukozę, którą organizm wykorzystuje do celów energetycznych.

Witaminy z grupy B pomagają organizmowi wykorzystywać białko, a tłuszcze są potrzebne do utrzymania zdrowej skóry, włosów, wątroby i funkcji układu nerwowego.

Niacyna została wykorzystana jako naturalny suplement przerzedzający krew w celu obniżenia złego cholesterolu od dziesięcioleci i może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca lub udaru mózgu. Jeśli zdecydujesz się wziąć niacynę, aby zapobiec krzepnięciu krwi, zacznij od bardzo małej ilości około 50mg. Przeczytaj o witaminie B3 i zrozum efekt płukania, zanim zaczniesz na niej pracować.

9. Witamina E

Witamina E ma wiele korzyści medycznych, od pomocy w gojeniu ran po promowanie lepszej skóry.

Chociaż są to ważne powody do spożywania większej ilości witaminy E, można ją również stosować w celu zapobiegania zakrzepom krwi i stwardnieniom tętnic.

Witamina E rozpuszcza się w tłuszczu i znajduje się w jajach, mięsie, zbożach oraz różnych świeżych owocach i warzywach. Kapsułki z witaminą E są również dobrym rozwiązaniem, aby zapewnić sobie codzienne zaopatrzenie.

Jeśli szukasz alternatywy dla leków rozrzedzających krew, takich jak warfaryna na receptę, rozważ włączenie powyższych produktów do swojej codziennej diety.

Uziemienie: Walking Barefoot Aby zredukować zakrzepy krwi

Nasz stały kontakt z urządzeniami/gadżetami elektronicznymi, takimi jak komputery, tablety, smartfony, itp. naraża nasz organizm na działanie pól elektromagnetycznych, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia.

Kiedy chodzisz boso po ziemi, twój jedyny kontakt z ziemią wchłania do twojego ciała miliony elektronów, które detoksykują. Ma to alkalizujący wpływ na wasze ciało, który "przerzedza krew" i pomaga zmniejszyć lepkość krwi, która jest częstą przyczyną bezsenności, zmęczenia, zakrzepów, udaru mózgu, zawału serca, cukrzycy i innych chorób.

Dowiedz się więcej o tym, jak zrobić skuteczne uziemienie jako naturalny rozcieńczalnik krwi.

Uwaga na temat stosowania naturalnych rozcieńczalników krwi:

Jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki, upewnij się, że przed zastosowaniem któregokolwiek z powyższych zaleceń, skontaktuj się z lekarzem weterynarii, aby pomóc w rozrzedzaniu krwi.

Komentarze (0)