Codzienne posiłki to dla wielu osób czas na celebrację wolnego czasu i jednocześnie okazja do delektowania się pysznym smakiem różnorodnych potraw. Niekiedy jednak dzieje się tak, że z powodów zdrowotnych czy dla lepszego wyglądu zdecydujemy się na dietę płynną lub półpłynną...
Jeśli kiedykolwiek czułeś, że świat nagle kręci się wokół ciebie, być może doświadczyłeś zawrotu głowy. Objawy mogą pojawić się szybko i bez ostrzeżenia. Możecie również zauważyć dzwonienie w uszach i problemy z widzeniem. Być może ucieszysz się wiedząc, że istnieją...
Oczyszczanie organizmu
Codziennie do naszego organizmu przedostaje się ogromna ilość różnych substancji. Wchłaniamy je poprzez spożywany pokarm, ale także przez skórę. Niewłaściwa dieta, dym papierosowy, kosmetyki bogate w sztuczne substancje – to wszystko może mieć wpływ na nasze zdrowie i urodę...
Candida – przyczajony drożdżak, ukryty grzyb
Kandydoza to choroba, na którą zapada coraz więcej osób. Jest ona efektem spadku odporności wywołanym współczesnym stylem życia, stresem, zanieczyszczonym środowiskiem, leczeniem antybiotykami oraz spożywaniem wysoce przetworzonej żywności obfitującej w cukry. Efektem tego jest...
Niezwykła roślina - spirulina, która kształtem przypomina mikroskopijną spiralę, nazywana jest czasem mlekiem Matki Ziemi. Zawdzięcza to zawartości dużej ilości GLA, czyli kwasu gamma-linolenowego, jak i innych wartościowych substancji odżywczych. Spirulina hawajska Naukowcy...
Produkty zbożowe, żywność przetworzona i wszystko to, co zawiera dużo cukru (słodkie napoje, słodycze) zakwaszają nasz organizm. Równoważenie kwasów w naszym organizmie polega na czerpaniu minerałów z tkanek, jednak przy złej diecie ilość minerałów staje się niewystarczająca i...
Zakwaszenie organizmu - jak je sprawdzić?
Równowaga pomiędzy kwasami i zasadami w naszym organizmie jest bardzo istotna dla naszego zdrowia. Niektóre produkty w naszej diecie, takie jak mięso czy nabiał, są kwasotwórcze, a inne, np. owoce – zasadotwórcze. Nie wszyscy jednak o tym wiedzą, a Ci, którzy wiedzą, nie zawsze...
Medycyna ortomolekularna
Czym jest medycyna ortomolekularna? To dyscyplina, która uzupełnia tradycyjne leczenie. Jak zauważył prof. Linus Carl Pauling w czasopiśmie Science z 1968 r. „medycyna ortomolekularna skupia się na utrzymaniu dobrego stanu zdrowia oraz wspieraniu procesu leczenia chorób oraz stanów...
Detox organizmu - naturalne sposoby
Dieta detoksykacyjna to temat, wokół którego narasta wiele mitów i wypaczonych wyobrażeń. Kojarzy się z czasem, gdy praktycznie wyrzekamy się jedzenia, cierpimy jakieś katusze po to, by uzyskać nienaganną figurę i pełne zdrowie. Niezbędne są przy tym jakieś specjalne pomocy, np...
Chęć wyeliminowania z diety białego cukru czasem skłania nas do korzystania z różnego rodzaju słodzików. O ile niektóre preparaty słodzące są przez nasz organizm dobrze tolerowane i nieszkodliwe, to z pewnością kilka zasługuje na to, by bacznie się im przyjrzeć. Gdy w grę wchodzi...
Od lekarza do kucharza
Polski rynek księgarski obfituje w poradniki dotyczące zdrowego stylu życia i różnego rodzaju diet. W większości, ich autorami są znane osoby ze świata mediów lub trenerzy i dietetycy. Niezwykłą rzadkością są książki napisane przez lekarzy, które przybliżałyby czytelnikom, w...
Dieta owocowo – warzywna została opracowana przez dr med. Ewę Dąbrowską. To nowatorska metoda, którą poleca jej autorka, zwłaszcza wtedy, gdy leczenie farmakologiczne nie przynosi spodziewanych efektów. Współczesna dieta a choroby cywilizacyjne Dzisiejsza żywność w...
Przepis na podpiwek
Podpiwek to idealny napój na lato, niezbyt słodki, lekko kwaśny, nieco gorzki, naturalnie „gazowany”, w dodatku można go przyrządzić samodzielnie we własnym domu. Podpiwek bywa mylony z kwasem chlebowym. Te produkty różnią się od siebie przede wszystkim surowcem, który...
Pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli) jest produktem doskonałym. Co to oznacza? Jego skład bogaty jest we wszystkie wartości potrzebne nam do życia. Zawiera 22 aminokwasy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, enzymy i koenzymy, witaminy i biopierwiastki. Ze względu na te...
Cholesterol dzieli się na tzw. „dobry” i „zły”. Ten dobry, oznaczony skrótem HDL, to lipoproteiny wysokiej gęstości. Transportują one cholesterol z organizmu do wątroby, a tam ulega on przemianie. Zły cholesterol (LDL), czyli lipoproteiny o niskiej gęstości...
Uciekając od diety przepełnionej białym cukrem, próbujemy znaleźć jego zamienniki. Jednym z nich jest brązowy cukier trzcinowy. Wielu z nas uważa, że jest on zdrowszy od białego. Takie myślenie nie ma jednak żadnego sensownego uzasadniania. Wszelkie próby przekonania nas o niezwykłych...
Jod i jego wpływ na organizm
Polska jest krajem, gdzie występuje ograniczony niedobór jodu. Lekarze przestrzegają, brak jodu w pożywieniu może prowadzić do groźnych chorób. Gdzie w organizmie gromadzi się jod Niedobór jodu, przede wszystkim, rodzi problemy z tarczycą, ale nie tylko. W ciele człowieka 60% jodu...
Dlaczego warto zażywać chlorek magnezu?
Gdy zauważymy, że nasze zęby i kości ulegają osłabieniu, próbujemy intensywnie uzupełniać wapń. Sęk w tym, że zbyt duże dawki tego minerału w organizmie, utrudniają przyswajanie magnezu. Nasze ciało reaguje tak, że przy spadku poziomu magnezu we krwi, gruczoły tarczycy zaczynają...
Kwas askorbinowy
Kwas askorbinowy ma dobroczynne działanie na cały nasz organizm. Nie potrafimy wytworzyć go samodzielnie, w odróżnieniu od większości zwierząt, zatem musimy tak urozmaicać jadłospis, by nagromadzić wystarczające ilości tej witaminy. Czym grozi niedobór witaminy C? Niedostateczne...
Len zwyczajny, inaczej zwany siemieniem lnianym to obficie rosnąca w Europie, niezwykle cenna roślina. Prawdopodobnie pochodzi z południowo–wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego. Teraz hodowany jest w całej Europie, Azji, Afryce południowej i północnej oraz w Australii...