13 listopada 2021 Udostępnij

Choroba Alzheimera jest TYP 3 cukrzycy: Naturalne metody leczenia, które działają

Ostatnia aktualizacja 31 sierpnia 2017 r.

Ludzkie ciało to wyjątkowo delikatny mechanizm. Wszystkie jego części są ze sobą pięknie połączone, a nawet najdrobniejsze szczegóły mają kluczowe znaczenie dla całości. Na przykład pojedyncza komórka może cię zabić (jak podczas choroby nowotworowej) lub uratować (jak podczas odpowiedzi immunologicznej na infekcje) dzięki serii złożonych procesów. A z kolei te procesy są ze sobą powiązane.

Jedna zmiana prowadzi do drugiej. Jeden stan zawsze rodzi coś innego.

Ta prawda często prowadzi do niewiarygodnych odkryć, które wstrząsają światem nauki do samego rdzenia, a tutaj odkryjesz jeden z takich przełomowych momentów. Odkrycie, które może na zawsze zmienić sposób, w jaki postrzegamy jedne z najbardziej przerażających schorzeń współczesności: Cukrzycę i chorobę Alzheimera (AD).

Otyłość, cukrzyca i choroba Alzheimera: Is There A Connection?

Przyjrzyjmy się liczbom i trendom, ponieważ są one najlepszym sposobem na zobrazowanie tego, co się dzieje.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), globalna częstość występowania otyłości wzrosła ponad dwukrotnie od 1980 roku. W 2014 roku ponad 1,9 miliarda dorosłych miało nadwagę, a 600 milionów z nich było otyłych.

I nie zrozumcie mnie źle, nie chodzi tu o wygląd, ale stricte o zdrowie. Niewinna (często nawet urocza) na pierwszy rzut oka, nadwaga zbiera straszne żniwo w organizmie. Zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (w szczególności zawału serca i udaru mózgu) oraz niektórych form raka, ale jeszcze ważniejsze w świetle naszej dzisiejszej dyskusji jest to, że nieleczona nadwaga niemal nieuchronnie prowadzi do cukrzycy.

W ciągu ostatnich dziesięcioleci, globalna częstość występowania cukrzycy u mężczyzn wzrosła ponad dwukrotnie (z 4,3% w 1980 r. do 9,0% w 2014 r.), a ta sama tendencja u kobiet nie jest dużo lepsza (z 5,0% w 1980 r. do 7,9% w 2014 r.). Oczywiście, niektóre kraje wykonują lepszą pracę w zapobieganiu schorzeniu niż inne, ale liczby nadal są przerażające: w 2016 roku ponad 4 miliony ludzi w Wielkiej Brytanii miało cukrzycę, a liczba ta dla USA wynosiła 30 milionów w 2015 roku. Ponad 1,6 miliona zgonów było spowodowanych cukrzycą w 2015 roku.

I tu jest puenta: jakby wszystkie te fakty wciąż nie były wystarczająco straszne, ostatnie badanie ujawniło, że choroba Alzheimera może być w rzeczywistości formą cukrzycy mózgu, lub jak nazywają to autorzy "cukrzycą typu 3."

Choroba Alzheimera jest cukrzycą typu 3

Oryginalny artykuł został napisany przez Suzanne M. de la Monte, M.D., wraz z Jack R. Wands, M.D., i opublikowany w 2008 roku w Journal of Diabetes Science and Technology.

Autorzy podkreślili, że osoby cierpiące na otyłość i/lub cukrzycę typu 2 mają zwiększone szanse na rozwój choroby Alzheimera (AD) w przyszłości. Co jednak, jeśli AZS jest raczej jeszcze jednym rodzajem cukrzycy, a nie jej powikłaniem czy stanem ściśle samodzielnym?

Przecież w kilku innych badaniach potwierdzono, że:

    AD charakteryzuje się silnym niedoborem insuliny i insulinoopornością w mózgu (i dokładnie to samo dzieje się w cukrzycy: różnica polega tylko na lokalizacji zmian). AD i cukrzyca typu 2 mają wiele podobieństw na poziomie biochemicznym i molekularnym (na przykład, oba powodują złogi amyloidu, które są patologicznymi białkami, w mózgu lub trzustce, z późniejszym upośledzeniem sąsiadujących nerwów). Osoby otyłe w połowie życia są trzykrotnie bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera, a u osób z nadwagą (ale nie otyłych) ryzyko zachorowania na AD wzrasta dwukrotnie. Biorąc pod uwagę, że nadwaga i otyłość prawie zawsze prowadzą do cukrzycy, może być bardzo prawdopodobne, że AD jest w rzeczywistości podtypem tego schorzenia.

Biorąc pod uwagę wszystkie te dane, badacze przeanalizowali wyniki autopsji osób z ciężką postacią AD, aby ustalić, czy wystąpiły u nich jakieś istotne zmiany w zakresie insuliny, IGF (insulinopodobnego czynnika wzrostu) 1 i 2 oraz ich receptorów.

Wyniki były fascynujące: Okazało się, że zaawansowana AD wiązała się z drastycznie niższym poziomem insuliny, IGF-1, a także ich receptorów. Zmiany te są dość charakterystyczne dla cukrzycy, ale w tym przypadku występowały wyłącznie w jednym narządzie. Tak jest, w mózgu.

A badani nie mieli ani cukrzycy typu 1, ani typu 2!

Odkrycia te prowadzą nas do nieoczekiwanej wcześniej prawdy: choroba Alzheimera może być tak naprawdę tylko inną formą cukrzycy, zwłaszcza takiej, która dotyka ludzkiego mózgu. Niekoniecznie towarzyszą jej tradycyjne podtypy cukrzycy (1 i 2), ale oto kolejny przerażający fakt: chorzy na cukrzycę mogą mieć wyższe ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.

Jakie jest ryzyko rozwoju "cukrzycy mózgowej" u diabetyków?

Ogromne badanie opublikowane w 2014 roku zostało przeprowadzone w celu ustalenia, czy diabetycy mają wyższe ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Badaniami objęto 71 433 pacjentów z nowo zdiagnozowaną cukrzycą oraz 71 311 osób bez cukrzycy. Okres obserwacji rozpoczął się w styczniu 1997 roku i trwał przez 11 lat, aż do 31 grudnia 2007 roku.

Później, kiedy przeanalizowano wyniki, okazało się, że pacjenci z cukrzycą mieli 0,48% szans na rozwój choroby Alzheimera, podczas gdy osoby bez cukrzycy miały 0,37% ryzyka. Interesujące jest również to, że stosowanie tradycyjnych leków hipoglikemizujących (obniżających poziom glukozy, stosowanych w konwencjonalnym leczeniu cukrzycy) nie zmniejszało tego ryzyka.

W rzeczywistości, niektóre aspekty konwencjonalnego "leczenia" cukrzycy wręcz pogarszają jej stan i przyspieszają wystąpienie Alzheimera!

Jak konwencjonalne leczenie może zaszkodzić cukrzycy i przyspieszyć rozwój choroby Alzheimera?

Oprócz modyfikacji stylu życia i regularnych ćwiczeń fizycznych, dwoma głównymi elementami konwencjonalnego leczenia cukrzycy są leki hipoglikemizujące i zastrzyki z insuliny.

Konkretne środki i dawki różnią się, ale uniwersalny rezultat jest często taki sam: tradycyjne leczenie często pogarsza stan cukrzycy i przyspiesza wystąpienie choroby Alzheimera. Przyjrzyjmy się niektórym z powszechnie występujących mechanizmów.

    Zastrzyki insuliny w dużych dawkach stopniowo prowadzą do wzrostu ogólnoustrojowej insulinooporności. To z kolei pogarsza poziom cukru we krwi i wymaga jeszcze większych dawek insuliny. To błędne koło jest niezwykle trudne do przerwania i niewątpliwie wpływa na ludzki mózg w takim samym stopniu, jak na wszystkie inne narządy. Niektóre leki hipoglikemizujące bezpośrednio zwiększają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Jednym z takich środków jest metformina - jeden z najczęściej stosowanych leków w konwencjonalnym leczeniu cukrzycy.

Dobra wiadomość jest taka, że wszystkich tych strasznych skutków opisanych w tym artykule można uniknąć lub przynajmniej je złagodzić przy ostrożnym i troskliwym podejściu, więc natychmiast przestawmy się na tę pozytywną melodię!

Całkiem sporo naturalnych sposobów może leczyć chorobę Alzheimera w bezpieczny i skuteczny sposób, nie narażając Cię na ryzyko rozwoju lub pogorszenia cukrzycy. Czytaj dalej!

Naturalne sposoby leczenia choroby Alzheimera, nowego typu cukrzycy

Najpierw odwróć cukrzycę typu 2

Czy Twój lekarz powiedział Ci, że cukrzyca jest nieuleczalna? Naturalni uzdrowiciele na całym świecie mogą Ci powiedzieć, że cukrzyca jest chorobą stylu życia, co oznacza, że można ją odwrócić za pomocą zmian w stylu życia (i diecie). Poznaj strategie, które możesz natychmiast wdrożyć, aby odwrócić cukrzycę w ciągu 30 dni. Istnieją pewne krytyczne rzeczy, których należy unikać, aby przyspieszyć proces zdrowienia.

Dieta śródziemnomorska

W 2006 r. ciekawe badanie wykazało, że większe przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera. Oznacza to, że Twoja zwykła rutyna żywieniowa powinna składać się głównie z pokarmów pochodzenia roślinnego, takich jak owoce, warzywa, orzechy, nasiona, przyprawy, zioła, ziarna i fasola. Owoce morza to Twój drugi najlepszy przyjaciel, spożywaj je kilka razy w tygodniu. Nawiasem mówiąc, możesz zdecydować się na drób i nabiał karmiony trawą, a ostatnim punktem na twojej liście powinny być mięsa i słodycze (raz lub dwa razy w miesiącu).

Dieta ketogeniczna

Celem diety ketogenicznej jest przestawienie systemu energetycznego, z którego korzysta organizm. Kiedy jemy standardową dietę bogatą w węglowodany, nasz organizm będzie wykorzystywał glukozę jako główne źródło paliwa. Ale kiedy węglowodanów jest bardzo mało, organizm szuka innego sposobu na pozyskanie energii. Wprowadza to organizm w stan znany jako ketoza.

Wczesne badania sugerują, że dieta keto może być terapeutyczna w chorobie Alzheimera. Dowiedz się tutaj, co jeść na diecie keto.

Istnieje również wiele wskazówek, które są pomocne w odwróceniu choroby Alzheimera i Parkinsona, które pomogą Ci superboost swoje wysiłki.

Olej kokosowy

Naukowcy odkryli, że olej kokosowy może odwrócić chorobę Alzheimera. Olej kokosowy otrzymał złą reputację w przeszłości, więc niech oczyścić powietrze na przestarzałej oleju kokosowego kwestii tłuszczów nasyconych. Czyste tłuszcze nasycone, które nie są uwodornione lub w inny sposób zafałszowane, są niezbędne dla zdrowia ogólnego i mózgu. Nie są one źródłem otyłości i chorób serca.

Budulec materii mózgu są wykonane z cholesterolu. Olej kokosowy dostarcza go, jak również ketony, które dostarczają mózgowi energii pomimo problemów z insuliną i glukozą. Dzięki olejowi kokosowemu uzyskuje się korzyści w postaci lepszej struktury mózgu i zwiększonej pojemności energetycznej.

Kup organiczny olej kokosowy Extra Virgin >>

Ginkgo Biloba

Tak, to prawda. Ginkgo ma setki potwierdzonych korzyści dla Twojego zdrowia, a jedną z nich jest to, że roślina ta poprawia ogólny stan pacjentów cierpiących na chorobę Alzheimera, w tym funkcje poznawcze i objawy psychopatologiczne.

Kup suplement Ginkgo Biloba >>

Biorąc olej z ryb

Niezbędne suplementy kwasów tłuszczowych, w szczególności olej rybny, są w stanie zmniejszyć spadek poznawczy i spowolnić zanik mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera. Poza tym, wykazują one również silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są świetne dla serca i chronią przed dalszymi stanami zapalnymi mózgu.

Kup suplement Fish Oil >>

Balsam cytrynowy

W 2003 r. badania potwierdziły, że wyciąg z melisy lekarskiej (Melissa officinalis) znacząco poprawia funkcje poznawcze u osób z łagodną do umiarkowanej chorobą Alzheimera. Działa on również jako naturalny środek uspokajający, zapobiegając epizodom pobudzenia i niepokoju u pacjentów cierpiących na AD.

Kup suplement Lemon Balm >>

Czerwony żeń-szeń koreański

Podczas 24-tygodniowego badania, koreański czerwony żeń-szeń wykazał znaczące korzyści poznawcze w celu zatrzymania rozwoju choroby Alzheimera. Ale to jeszcze nie wszystko! Pacjenci byli obserwowani przez kolejne 2 lata i okazało się, że korzyści płynące z czerwonego żeń-szenia koreańskiego były wyjątkowo długotrwałe i nie ustępowały w tym okresie.

Kup suplement Korean Red Ginseng >>

Podsumowanie

Według Alzheimer's Association, co 66 sekund ktoś w Stanach Zjednoczonych rozwija tę chorobę. Tick-tock, tick-tock.

Chociaż ostatnie dowody wskazują, że warunek ten może być w rzeczywistości nowy rodzaj cukrzycy wpływające konkretnie ludzkiego mózgu, to nie zmienia straszny wpływ, że warunek sprawia, że na życie tych, którzy cierpią z nim, jak również ich rodzin i przyjaciół.

Zmienia to jednak sposób, w jaki postrzegamy tę chorobę. Nie jest to już "wyrok dożywotni", nie jest to już zły żart losu, ale prawdopodobny wynik serii osobistych błędów. MOŻESZ obniżyć swoje ryzyko zachorowania na AZS i możesz pomóc swoim bliskim uniknąć tej choroby.

Wystarczy być rozważnym, pozbyć się nadwagi lub otyłości, unikać pułapek konwencjonalnego leczenia cukrzycy i nie rezygnować z naturalnych metod zapobiegania i leczenia choroby Alzheimera.

Więc co ty na to? Chcesz się przyłączyć do mnie na filiżankę herbaty z melisy?

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, otrzymam niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Pamiętaj jednak, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie ze względu na prowizję.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej
Pokaż komentarze (1)

Komentarze (0)