13 grudnia 2021 Udostępnij

5 zdrowych przekąsek, które zapobiegają nawrotom łuszczycy

 

Łuszczyca jest drażniącą chorobą skóry, której objawy obejmują swędzenie skóry i częste wybuchy suchych plam. Istnieją różne pokarmy, które mogą sprzyjać powstawaniu ognisk, wraz z mnóstwem pokarmów, które mogą pomóc im zapobiec.

Jednym z najlepszych sposobów radzenia sobie z ogniskami łuszczycy jest skupienie się na pożywnej, zrównoważonej diecie, która zawiera pokarmy przeciwzapalne, zawierające dużą ilość przeciwutleniaczy. W tym samym czasie, należy unikać żywności, które zawierają dużo cukru, który może zwiększyć stan zapalny.

Jeśli cierpisz na łuszczycę, możesz chcieć zbadać te sześć bezpiecznych i zdrowych przekąsek, które mogą pomóc w zapobieganiu flarom łuszczycy.

 

1. Trail Mix

Trail mix jest zdrową przekąską i jest łatwy do zrobienia. Podczas tworzenia własnej mieszanki szlaków, obejmują wybór żywności, które zawierają dużo przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3. Obejmuje to różne orzechy i nasiona, takie jak migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca i nasiona dyni. Można również dodać suszoną żurawinę i rodzynki, ale oszczędnie.

Orzechy to zawsze świetny pomysł na przekąskę. Jedzenie porcji orzechów dziennie, da Ci dobrą ilość omega-3 i ograniczy apetyt i zachcianki na niezdrowe przekąski.

 

2. Płatki owsiane z siemieniem lnianym i borówkami

Płatki owsiane to wszechstronny, zdrowy wybór na śniadanie. Kiedy dodasz 1 łyżkę stołową mielonego, lekko prażonego siemienia lnianego do 1 filiżanki ugotowanej owsianki wraz z ¾ filiżanki borówek, otrzymasz 2,5 grama kwasu alfa-linolowego (ALA). Ta przekąska zapewnia więcej niż dwa razy zalecana dzienna minimalna ilość ALA, który działa jako przeciwzapalny przeciwko flare-ups.

 

3. Sałatka z papai i awokado

Szybka, prosta sałatka Papaya-Avocado łączy antyoksydacyjny beta-karoten znajdujący się w papai z przeciwutleniaczami i jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi znajdującymi się w awokado.

Jeśli cierpisz na cukrzycę typu 2, jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą pomóc w zapobieganiu stanom zapalnym.

Obrać i pokroić w kostkę pół papai i jedno całe awokado. Połącz oba pokrojone owoce, skrop sokiem z cytryny i skrop oliwą z oliwek.

Dodaj trochę nasion słonecznika, aby dodać chrupkość w sałatce i służyć.

 

4. Nasiona dyni

Istnieją dwa wspaniałe sposoby, aby jeść nasiona dyni, prażone lub jako masło. Nasiona dyni, podobnie jak siemię lniane, zawierają ALA i są bogate w cynk, który pomaga zmniejszyć stan zapalny. Możesz użyć masła z pestek dyni jako smarowidła, polewając nim organiczne wafle ryżowe.

Przygotuj prażone pestki dyni, rozkładając warstwę pestek dyni na tacy z odrobiną oliwy z oliwek (opcjonalnie) i praż je przez 15 minut w temperaturze 300 stopni. Dodaj odrobinę czosnku w proszku dla dodatkowego smaku, jeśli chcesz.

 

5. Warzywa i dip

Warzywa i dip to prosta przekąska - weź ¾ szklanki hummusu, aby użyć go jako dipu, i chwyć wybrane surowe warzywa, takie jak seler, ogórek lub marchew. Pokrój warzywa w cienkie słupki, aby ułatwić sobie nakładanie dipu. Antyoksydanty zawarte w warzywach pomagają neutralizować toksyny w organizmie. Wybierając hummus, szukaj pasty bez sezamu. Nasiona sezamu zawierają kwasy tłuszczowe omega-6, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia stanów zapalnych.

 

Aby ograniczyć występowanie ognisk łuszczycy, jedz jedną lub dwie takie przekąski każdego dnia. Oprócz tego, że pomogą Ci zapobiec pojawieniu się ognisk łuszczycy, przeciwutleniacze, witaminy i minerały, zawarte w opisanych produktach spożywczych, pomogą Ci ograniczyć niezdrowe wybory żywieniowe. Zacznij jeść te przekąski, nie tylko po to, aby zapobiec zaostrzeniom łuszczycy, ale aby promować zdrowszy styl życia i wybory żywieniowe.

Więcej na: http://wyciskarkiranking.pl

Komentarze (0)